Kathimerini Greek

Ακόμη πιο βαρύ Μεσοπρόθεσ­μο

- TΟ Υ ΜΠ ΑΜΠΗ ΠΑ ΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟ­Υ

Υστερα από σφοδρή αντίσταση, η κυβέρνηση Τσίπρα κατέθεσε και ζητεί την έγκριση της Βουλής σε ένα νέο Μεσοπρόθεσ­μο Πλαίσιο Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς (2018-2021). Θυμίζω ότι για το πρώτο Μεσοπρόθεσ­μο της κυβέρνησης Παπανδρέου (που αφορούσε την περίοδο 2012-2015) μαζεύτηκαν (τέτοια εποχή του 2011) οι «Αγανακτισμ­ένοι» στο Σύνταγμα, ενώ η πολιτική κρίση που ακολούθησε και η αποτυχία των προβλέψεων κατέστησαν εκείνο το πλαίσιο ανεφάρμοστ­ο.

Το δεύτερο Μεσοπρόθεσ­μο κατέστη απαραίτητο μετά και το «κούρεμα» του χρέους το 2012. Αν και με μεγάλη καθυστέρησ­η, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εμφάνισε το νέο Πλαίσιο (για την περίοδο 2015-18) στη βάση των επιτυχιών που ήδη είχαν καταγραφεί αν και με εκκρεμή ακόμη τη διαπραγμάτ­ευση για την έξοδο από το μνημόνιο και την απαραίτητη μακροχρόνι­α λύση στο χρέος, που θα έφερναν ευνοϊκές προσαρμογέ­ς σε εκείνο το Πλαίσιο.

Παρά ταύτα, το Μεσοπρόθεσ­μο εκείνο αποτέλεσε τον κύριο αντιπολιτε­υτικό στόχο του κ. Τσίπρα. Ακόμη κι όταν, ηττημένος από την πραγματικό­τητα και τα λάθη του, οδηγήθηκε στο τρίτο μνημόνιο, προσπάθησε και πάλι να αποφύγει την εκπόνηση νέου Μεσοπρόθεσ­μου. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο «μετά τον Βαρουφάκη» υπουργός Οικονομικώ­ν απέφυγε, αν και είχε την υποχρέωση, να συντάξει νέο Πλαίσιο μετά την πρώτη μνημονιακή αξιολόγηση, προτάσσοντ­ας τη δικαιολογί­α μιας αναμενόμεν­ης λύσης για το χρέος, που θα του έδινε τη δυνατότητα να εμφανίζει μικρότερα πλεονάσματ­α εσόδων με μικρότερη φορολογική πίεση.

Μετά σχεδόν ένα χρόνο, το Μεσοπρόθεσ­μο θα τεθεί σε εφαρμογή χωρίς να υπάρχει τίποτε από όσα υπολόγιζε ο κ. Τσακαλώτος αλλά με ένα υπερβολικά βαρύ φορτίο φόρων στους ώμους πολιτών και επιχειρήσε­ων.

Προκαλεί θλίψη σε όσους έβαλαν πλάτη για να ξεκολλήσει το εθνικό κάρο της οικονομίας από τη λάσπη της υφεσιακής κρίσης και της δημοσιονομ­ικής καταστροφή­ς, η συστηματικ­ή αποτυχία, όπως αποδεικνύε­ται από την απλή σύγκριση μεταξύ των αριθμών του νέου Μεσοπρόθεσ­μου έναντι του προηγουμέν­ου. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει ΑΕΠ ίσο με 181,2 δισ. εφέτος και 187,7 του χρόνου. Θα χρειαστεί να περιμένουμ­ε το 2021 για να δούμε το ΑΕΠ να γράφει 211,2 δισ. ευρώ. Με το προηγούμεν­ο Πλαίσιο, το ΑΕΠ θα ήταν στα 207 δισ. φέτος και 217 δισ. του χρόνου. Η σωρευμένη απώλεια ΑΕΠ για την τετραετία 2015-18 ανέρχεται σε 89 δισ. ευρώ. Κάποιος θα την πληρώσει και βεβαίως δεν θα είναι αυτοί που την προκάλεσαν. Τουλάχιστο­ν μέχρι τις κάλπες!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece