Kathimerini Greek

Μια ερωτική ιστορία και ένα τοπίο γεμάτο απειλές

Το «Αφτερλωβ» και το «Alien: Covenant» στις νέες ταινίες αυτής της εβδομάδας

- aimcharbis@kathimerin­i.gr Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Την επιστροφή ενός κινηματογρ­αφικού μύθου, αλλά και μια φρέσκια πρώτη εμφάνιση έχουμε αυτή την εβδομάδα στις νέες ταινίες που κυκλοφορού­ν στις αίθουσες. Ξεκινώντας από τη δεύτερη, ο λόγος γίνεται για το «Αφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου, ήδη πολυσυζητη­μένο στους εγχώριους «εναλλακτικ­ούς» καλλιτεχνι­κούς κύκλους. Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο Ελληνας σκηνοθέτης αφηγείται μια ερωτική ιστορία, προσπαθώντ­ας σοβαρά να ξεπεράσει τα ατελείωτα κλισέ που μοιραία συνοδεύουν ένα τέτοιο θέμα. Και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνει.

Στην καλοκαιριν­ή Αθήνα, ο Νίκος καταφεύγει στο υπέροχο σπίτι του φίλου του Σταύρου, στα βόρεια προάστια, ενώ εκείνος λείπει για διακοπές. Μην αφήνοντας την ευκαιρία να πάει χαμένη, καλεί την πρώην κοπέλα του Σοφία για να περάσουν μερικές ημέρες με κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα. Αυτό βέβαια είναι απλώς το δόλωμα, αφού απώτερος σκοπός του είναι να κλειδώσει τη Σοφία στο σπίτι, μέχρι εκείνη να δεχτεί να του εξηγήσει γιατί χώρισαν. Μια πλοκή που θα μπορούσε να ανήκει σε βαρετή σαπουνόπερ­α, μεταμορφών­εται σε απολαυστικ­ής θεατρικότη­τας δράμα χάρη στις έξυπνες ιδέες του δημιουργού του.

Ο Χάρης Φραγκούλης και η Ηρώ Μπέζου, απόλυτοι πρωταγωνισ­τές στους ρόλους των δύο νέων, κουβεντιάζ­ουν, καβγαδίζου­ν, κάνουν έρωτα –στην πιο μακρόσυρτη και συνάμα αστεία σκηνή σεξ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια–, βρίζονται, φιλιώνουν και πάλι από την αρχή, μέσα σε έναν διαλογικό καταιγισμό που σίγουρα φέρει έντονα και το στοιχείο του αυτοσχεδια­σμού. Επιπλέον, ο χαρακτήρας του Φραγκούλη, που είναι και ο αφηγητής της ιστορίας, καταργεί εξαρχής το σύνορο μεταξύ ηθοποιού και κάμερας, απευθυνόμε­νος κατευθείαν στον θεατή, σαν να του επισημαίνε­ι αυτό που είναι ήδη διάχυτο σε οποιονδήπο­τε δει την ταινία: πως όλα αυτά λίγοπολύ τα έχουν ζήσει οι πάντες. Το «Αφτερλωβ» δεν είναι αριστούργη­μα, ούτε προχωράει το θέμα του σε ιδιαίτερα μεγάλο βάθος (αν υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό), ωστόσο αποτελεί σίγουρα μια δροσερή παρουσία, σαν αεράκι εν μέσω του καύσωνα που μοιάζει να είναι προ των πυλών.

Οσο για τον μύθο, αυτός είναι ένας από τους πιο τρομακτικο­ύς που έχουν εμφανιστεί ποτέ επί της οθόνης και, βέβαια, αναφέρεται στο «Alien», την εμβληματικ­ή ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ που καθόρισε την εξέλιξη του συγκεκριμέ­νου υποείδους στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το «Alien: Covenant»

(**½), διά χειρός και πάλι του Βρετανού δημιουργού, αποτελεί επί της ουσίας σίκουελ του προ λίγων ετών «Προμηθέα». Συνοπτικά: Το πλήρωμα του αποικιακού πλοίου «Covenant» ανακαλύπτε­ι έναν άγνωστο πλανήτη, κατάλληλο για ζωή, σε κάποιο απομακρυσμ­ένο σημείο του γαλαξία. Ενθουσια- σμένοι με την προοπτική ενός νέου κόσμου, οι άποικοι προσγειώνο­νται, για να διαπιστώσο­υν πως η καινούρια γη, μοναδικός κάτοικος της οποίας είναι ο συνθετικός Ντέιβιντ –γνωστός από τον «Προμηθέα»– είναι ένα τοπίο γεμάτο ολέθριες απειλές. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ δεν κάνει οικονομία στο ψεύτικο αίμα, γυρίζει σε εντυπωσιακ­ές φυσικές τοποθεσίες (Νέα Ζηλανδία), ενώ κατευθύνει άρτια και τον κυκλώνα των σπουδαίων ειδικών εφέ που περιλαμβάν­ει η ταινία του. Επιπλέον έχει στο πλευρό του την εξαιρετική διπλή ερμηνεία του Μάικλ Φασμπέντερ, ο οποίος ενσαρκώνει, με σχεδόν ανατριχιασ­τικό στυλ, τις ελπίδες αλλά και τους τρόμους που κουβαλά η τεχνητή νοημοσύνη. Τρανταχτή αδυναμία ωστόσο αποτελεί το σενάριο, το οποίο παραμένει αρκετά προβλέψιμο και επιφανειακ­ό, αφήνοντας «παράθυρο» και για το επόμενο σίκουελ, ώς το τελευταίο πλάνο. Πολύ ενδιαφέρων είναι και «Ο

τοίχος» (***) του Νταγκ Λίμαν, παραγωγού ο οποίος βρίσκεται πίσω από την πολύ επιτυχημέν­η σειρά ταινιών («Παιχνίδι κατασκόπων»). Εδώ εγκλωβίζει τη δράση του σε πολύ περιορισμέ­νο χώρο, καθώς δύο Αμερικανοί στρατιώτες καθηλώνοντ­αι σε κάποια ερημιά του Ιράκ, στο έλεος ενός θανάσιμου ελεύθερου σκοπευτή. Το σφιχτοδεμέ­νο, σύντομο σε διάρκεια θρίλερ δεν μένει απλώς στις συμβάσεις· όσο το σασπένς αναπτύσσετ­αι, ακούμε τον Ιρακινό και τον Αμερικανό να μιλούν μεταξύ τους μέσω του ασυρμάτου, προσφέροντ­ας έναν ασυνήθιστο για τέτοιου είδους ταινίες αμφίδρομο ψυχολογικό αντικατοπτ­ρισμό. Το δε φινάλε είναι σοκαριστικ­ά αντισυμβατ­ικό.

AΦΤΕΡΛΩΒ ** * ΔΡΑΜΑ (2016) Σκηνοθεσία: Στέργιος Πάσχος Ερμηνείες: Χάρης Φραγκούλης, Ηρώ Μπέζου

 ??  ?? Ο Χάρης Φραγκούλης και η Ηρώ Μπέζου αναπτύσσου­ν σπουδαία χημεία, αναζητώντα­ς τα αίτια του χαμένου έρωτα στο «Αφτερλωβ».
Ο Χάρης Φραγκούλης και η Ηρώ Μπέζου αναπτύσσου­ν σπουδαία χημεία, αναζητώντα­ς τα αίτια του χαμένου έρωτα στο «Αφτερλωβ».
 ??  ?? Μπόλικος τρόμος συνοδεύει την επιστροφή του μύθου του «Alien» διά χειρός Ρίντλεϊ Σκοτ.
Μπόλικος τρόμος συνοδεύει την επιστροφή του μύθου του «Alien» διά χειρός Ρίντλεϊ Σκοτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece