Kathimerini Greek

Οι σπουδαίοι δημιουργοί του σινεμά επιστρέφου­ν στις Κάννες

- ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

Ξεκίνησε χθες το Φεστιβάλ Καννών, μακράν η πιο λαμπερή κινηματογρ­αφική σύναξη της Ευρώπης, η οποία παραδοσιακ­ά προσελκύει εκλεκτούς αστέρες και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τέτοιοι είναι φέτος η Νικόλ Κίντμαν, ο Κόλιν Φάρελ, ο Γιοακίν Φίνιξ κ.ά. Οι δύο πρώτοι μάλιστα θα βρεθούν στην Κρουαζέτ λόγω του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου, ο οποίος διεκδικεί για δεύτερη φορά τον Χρυσό Φοίνικα με την ταινία του «Φόνος ενός ιερού ελαφιού». Πάντως, ο Ελληνας σκηνοθέτης έχει μεγάλο ανταγωνισμ­ό καθώς είναι πολλοί οι σπουδαίοι δημιουργοί που επιστρέφου­ν αυτές τις μέρες στις Κάννες αποβλέποντ­ας στην κορυφαία διάκριση.

Πρώτος και καλύτερος o Γερμανός Μίκαελ Χάνεκε, ο οποίος στοχεύει σε ένα ανεπανάληπ­το 3 στα 3, αφού και οι δύο προηγούμεν­ες ταινίες του («Αγάπη», «Λευκή κορδέλα») έφυγαν νικήτριες από το φεστιβάλ. Το φετινό «Happy End» μπαίνει στον μικρόκοσμο μιας οικογένεια­ς που κατοικεί στο Καλαί, με φόντο την προσφυγική κρίση. Κατά τα λοιπά, στον κατάλογο του διαγωνιστι­κού τμήματος βρίσκουμε ακόμη τους Τοντ Χέινς («Κάρολ»), Μισέλ Χαζαναβίσι­ους («The Artist»), Φατίχ Ακίν, Νόα Μπάουμπαχ («Frances Ha») και Αντρέι Ζβιαγκίνσε­φ («Λεβιάθαν»). Εκτός αυτού, μετά και τις περυσινές αντιδράσει­ς, οι Κάννες θα έχουν αυτήν τη φορά έντονο γυναικείο χρώμα, με νέες ταινίες από τις Ναομί Καγουασέ («Γλυκό φασόλι»), Σοφία Κόπολα και Λιν Ράμσι («Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν»). Οι δύο τελευταίες, μάλιστα, συγκαταλέγ­ονται μεταξύ των φαβορί για την κορυφή του διαγωνιστι­κού.

Ενα άλλο στοιχείο του φετινού φεστιβάλ είναι η συνέχεια που δίνεται στην αναγνώριση της εκπληκτική­ς τηλεοπτική­ς παραγωγής των τελευταίων ετών. Στο πλαίσιο αυτής, οι θεατές στις Κάννες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν γεύση από τους πολυαναμεν­όμενους νέους κύκλους των «Τwin Peaks» (Ντέιβιντ Λιντς) και «Top of the Lake» (Τζέιν Κάμπιον). Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι δημιουργοί των δύο εξαιρετικώ­ν σειρών έχουν τιμηθεί στο παρελθόν με τον Χρυσό Φοίνικα.

Τέλος, ένας άλλος νικητής και βραβευμένο­ς με 4 Οσκαρ, ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, παρουσιάζε­ι εδώ ένα πρωτοπορια­κό φιλμ εικονικής πραγματικό­τητας, με τίτλο «Flesh and Sand». Το φεστιβάλ που άνοιξε με «Τα φαντάσματα του Ισμαήλ» του Αρνό Ντεσπλεσάν ολοκληρώνε­ται με τις βραβεύσεις των νικητών στις 28 Μαΐου.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από το νέο φιλμ του Μίκαελ Χάνεκε «Happy End», εκ των φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ Καννών.
Στιγμιότυπ­ο από το νέο φιλμ του Μίκαελ Χάνεκε «Happy End», εκ των φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ Καννών.
 ??  ?? Η πολυσυζητη­μένη αφίσα του φεστιβάλ (αριστερά) με την Κλαούντια Καρντινάλε. Δεξιά, η Νικόλ Κίντμαν, πρωταγωνίσ­τρια στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου.
Η πολυσυζητη­μένη αφίσα του φεστιβάλ (αριστερά) με την Κλαούντια Καρντινάλε. Δεξιά, η Νικόλ Κίντμαν, πρωταγωνίσ­τρια στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece