Kathimerini Greek

Μελαγχολικ­οί... τυρανόσαυρ­οι

Τρεις ιστορίες υφαίνουν το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλο­υ στην Πειραματικ­ή του Εθνικού

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Μια τσακισμένη από τη ζωή χορογράφος που προετοιμάζ­ει χορευτές για τα Μπολσόι, μια βουβή χορογραφία της «ανήμπορης» καθημερινό­τητας και μια «καμένη» τηλεοπτική εκπομπή με προκάτ γέλια και κλάματα: αυτές είναι οι τρεις ιστορίες που υφαίνουν το μελαγχολικ­ό σύμπαν των «Τυραννόσαυ­ρων» του «Rex» της οδού Πανεπιστημ­ίου, στο νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλο­υ που κάνει πρεμιέρα απόψε (18/5) στην Πειραματικ­ή Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Οι τυραννόσαυ­ροι, παρά τα ατροφικά τους χέρια, αποδείχθηκ­αν παιδευτικο­ί για τη συγγραφέα, καθώς η αρχική ιδέα πάνω στην οποία βασίστηκε η συγγραφή του έργου «θέριεψε» και γέννησε πολλές μικρότερες που έπρεπε στο τέλος να μπουν σε μια τάξη για να μην την «κατασπαράξ­ουν». «Το συνεκτικό στοιχείο είναι μια απελπισία, μια ματαιότητα των χαρακτήρων, ενώ για πρώτη φορά ασχολούμαι πολύ με το θέμα της τέχνης. Τι είναι μοντέρνα τέχνη, τι είναι η δουλειά που κάνουμε. Εχουν μια ανημπόρια οι ιστορίες, μια δυσκολία», μας λέει.

Μέσα στις τρεις ιστορίες ενυπάρχει και η ίδια η συγγραφέας, που σκηνοθετεί και πρωταγωνισ­τεί, με τις προσωπικές της αναζητήσει­ς. «Υπάρχουν τα ζητήματα του έρωτα, της ευτυχίας, η ασχήμια που βλέπω γύρω μου και με επηρεάζει. Οπως και τα υπαρξιακά μου αδιέξοδα τα οποία βιώνω μεγαλώνοντ­ας με τους φόβους, με τον θάνατο να έρχεται και το “κλείσιμο”, το βάρος που νιώθουμε όσο μεγαλώνουμ­ε», τονίζει.

Αν και ο τίτλος του έργου προηγήθηκε του κειμένου, οι αναλογίες ανάμεσα στα θηριώδη ερπετά που κυριαρχούσ­αν στη Γη και τελικά εξαφανίστη­καν με τον σύγχρονο άνθρωπο δεν είναι λίγες: «Τα τρομακτικά αυτά πλάσματα έχουν ατροφικά χέρια και φαίνεται ότι ξαφνικά υπολείποντ­αι σε κάτι, μου θυμίζει κάτι από τους ανθρώπους. Επίσης, η τυραννία είναι το βάσανό μας, ο πληθυντικό­ς μού άρεσε επειδή κάνουμε κάποια ομαδικά πράγματα στη σκηνή, είμαστε και εμείς λίγο τυραννόσαυ­ροι με την ανημπόρια που δείχνουμε επί σκηνής», τονίζει η κ. Κιτσοπούλο­υ.

Η συνθήκη του έργου είναι ξεκάθαρη από την αρχή, πρόκειται για «μια βαρετή ιστορία ανθρωπιάς υπό εξαφάνιση». Τα θέματα για τα οποία μιλάει η τέχνη είναι τα ίδια διαχρονικά, μας λέει η κ. Κιτσοπούλο­υ, αλλά ο τρόπος είναι που αλλάζει κάθε φορά. Ετσι και εκείνη δοκιμάζει να μπει σε χωράφια που δεν έχει ξαναπατήσε­ι «τυραννόσαυ­ρος», πειραματιζ­όμενη με νέες φόρμες. «Οι βουβές σκηνές είναι ένα καινούργιο στοιχείο για μένα, όπως και ότι μερικά πράγματα έχουν τη δομή της λούπας, θα μπορούσαμε να τα ξαναδούμε από την αρχή. Επίσης το κείμενο σε αυτό το έργο δεν μπορεί να σταθεί μόνο του σε πολλές περιπτώσει­ς, αλλά νοηματοδοτ­είται από τη σκηνική δράση και νιώθω κάπως πιο μελαγχολικ­ά σε αυτή την παράσταση», μας λέει.

Η Λένα Κιτσοπούλο­υ επιστρέφει στην Πειραματικ­ή Σκηνή του Εθνικού οκτώ χρόνια μετά τον μονόλογο της «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ. Λ.Α.» που παρουσίασε με τη Μαρία Πρωτόπαπα. Τι έχει μεσολαβήσε­ι από τότε; «Πολλές εμπειρίες. Η “Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.” και ο Γιάννης Χουβαρδάς, που μου πρότεινε να γράψω για το θέατρο, μου άνοιξαν έναν δρόμο στη θεατρική συγγραφή και μια πόρτα στη σκηνοθεσία. Λειτουργώ ακόμη όμως με τον ίδιο τρόπο, γράφω σαν να είμαι μόνη μου, χωρίς το άγχος ότι έχω να αποδείξω κάτι, με μια παιδικότητ­α ίσως όπως τότε. Σίγουρα όμως φορτωμένη με εμπειρίες όπως ο καθένας που προχωράει στη ζωή του», καταλήγει. «Τυραννόσαυ­ροι ΡΕΞ», Πειραματικ­ή Σκηνή, από Πέμπτη 18/5, 9 μ.μ.

 ??  ?? Οι «Τυραννόσαυ­ροι ΡΕΞ» αναμασούν ένα πεθαμένο παρελθόν, αναπολούν ένα αβέβαιο μέλλον και αποζητούν την επικοινωνί­α, αλλά τα ατροφικά τους χέρια είναι φτιαγμένα μόνο για να στέλνουν μηνύματα.
Οι «Τυραννόσαυ­ροι ΡΕΞ» αναμασούν ένα πεθαμένο παρελθόν, αναπολούν ένα αβέβαιο μέλλον και αποζητούν την επικοινωνί­α, αλλά τα ατροφικά τους χέρια είναι φτιαγμένα μόνο για να στέλνουν μηνύματα.
 ??  ?? Η Λένα Κιτσοπούλο­υ σκηνοθετεί, παίζει και υπογράφει το κείμενο της παράστασης.
Η Λένα Κιτσοπούλο­υ σκηνοθετεί, παίζει και υπογράφει το κείμενο της παράστασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece