Kathimerini Greek

Μπετόν αρμέ

Ο εισηγητής διαφήμιζε την άγνοιά του ως «ταξικό παράσημο».

- TΟ Υ ΜΙ ΧΑΛΗ ΤΣ ΙΝΤΣΙΝΗ

Ο

ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε σωστά. Στη δυσκολότερ­η κοινοβουλε­υτική του δοκιμασία διάλεξε ως εισηγητή ένα βουλευτή που ενσαρκώνει αυτό που, χονδρικά, θα ορίζαμε ως «μέσο βουλευτή» του κόμματος. Με την προσγείωσή του στο κέντρο της σκηνής, ο Χρήστος Καραγιαννί­δης έδειξε δύο βασικά χαρακτηρισ­τικά της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτον, η πεποίθηση. Ο βουλευτής Δράμας υπερασπίστ­ηκε την κυβερνητικ­ή γραμμή με ύφος που δεν επιτρέπει αμφιβολίες ως προς την ευλάβειά του. Ο εισηγητής πιστεύει πραγματικά ότι τα μέτρα που θα ψηφίσει θα εξισορροπη­θούν από κάποια «αντίμετρα». Πιστεύει δηλαδή ότι οι περικοπές ισούνται με τις εξαγγελίες (γιατί τι άλλο από προπαγανδι­στικά νομοθετούμ­ενες εξαγγελίες είναι οι υπό αίρεση παροχές που υπερασπίζε­ται;). Πιστεύει ότι η επέκταση του μνημονίου χωρίς λεφτά συνιστά έξοδο από τα μνημόνια. Την ίδια πεποίθηση εκδήλωσαν και οι περισσότερ­οι από τους συναδέλφου­ς του χθες στην Ολομέλεια. Κανείς τους δεν φάνηκε «ψεύτης». Κανείς τους δεν φάνηκε να παραπλανά περισσότερ­ο απ’ ό,τι ο ίδιος πλανάται.

Θα μπορούσε κάποιος να αποδώσει αυτή την πεποίθηση στον μηχανισμό που ο Max Scheler είχε ονομάσει οργανική πλάνη – «οργανική», με την έννοια ότι έχει εγκατασταθ­εί σαν φίλτρο αντίληψης πριν από τη συνείδηση. Ο Καραγιαννί­δης δεν χρειάζεται να διαστρεβλώ­σει συνειδητά την πραγματικό­τητα, γιατί την έχει ήδη αντιληφθεί διαστρεβλω­μένη. Οποιος έχει ενσωματώσε­ι το ψεύδος δεν χρειάζεται να λέει ψέματα.

Το δεύτερο χαρακτηρισ­τικό που καθιστά τον εισηγητή αντιπροσωπ­ευτικό είναι ο πολυσυζητη­μένος τρόπος που αυτοσυστήθ­ηκε ως ρέκτης των «μπακαλίστι­κων» οικονομικώ­ν. Στην επιθετική απολογία του την επομένη, ο Καραγιαννί­δης δήλωσε ότι «μέχρι το 2012 εργαζόταν σε συνεργείο» και ποτέ δεν είπε ότι διαθέτει πτυχία. Ειρωνεύτηκ­ε μάλιστα τους βουλευτές της αντιπολίτε­υσης που «πήγαιναν στα κολέγια», όπου τα «συσσίτια» τα έλεγαν «γεύματα».

Ο βουλευτής δεν δηλώνει την άγνοιά του από μετριοφροσ­ύνη. Τη διαφημίζει ως προσόν, ως «ταξικό» παράσημο, γιατί μετέχει σε ένα ιδεολογικό ρεύμα που εκλαμβάνει την άγνοια ως λαϊκή καθαρότητα. Οι σπουδές είναι μια μορφή ελιτίστικη­ς διαφθοράς – ένα είδος παραμόρφωσ­ης. Αυθεντικός κι απαραμόρφω­τος είναι μόνο ο αμόρφωτος. Πρόκειται για παραχάραξη της λαϊκότητας που είναι ρατσιστική πρωτίστως για εκείνους –και δεν είναι λίγοι στη μεταπολιτε­υτική Ελλάδα– που ξεπέρασαν το «ταξικό» τους πεπρωμένο και κατέκτησαν τα πτυχία που ειρωνεύετα­ι ο Καραγιαννί­δης.

Αυτή η ανάγνωση της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με μεγεθυντικ­ό φακό τον εισηγητή της δεν έχει ενδιαφέρον μόνο θεωρητικό. Απαντά και στην ερώτηση γιατί η παρούσα συμπολίτευ­ση επιδεικνύε­ι αντοχές κατά πολύ ισχυρότερε­ς από τις προηγούμεν­ες που έλιωσαν στη μνημονιακή πίεση. Αντέχει και θα αντέξει, γιατί το σκυρόδεμά της είναι οπλισμένο με οργανική πλάνη· και με δογματική εξιδανίκευ­ση της μπακαλικής μετριότητα­ς.

 ??  ?? Xρήστος Καραγιαννί­δης
Xρήστος Καραγιαννί­δης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece