Kathimerini Greek

Η πολιτική του κουτσαβάκη

- TΟ Υ ΤΑ ΚΗ ΘΕ ΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ω

της υποκρισίας. Εξεπλάγημε­ν όλοι, σηκώθηκαν οι τρίχες της κεφαλής μας και λοιπά φρικτά πάθαμε μετά τα προχθεσινά στη Βουλή. Τς τς τς, κανείς δεν περίμενε τέτοια συμπεριφορ­ά στο άντρο της νηφαλιότητ­ος και της ευγενείας. Υπήρχε βεβαίως κάτι το πρωτόγνωρο­ν, διότι η Ελλάς δεν παύει να πρωτοτυπεί. Η επίθεση του Κασιδιάρη στον κ. Δένδια δεν έγινε στη διάρκεια πολιτικού καβγά, όταν τα πνεύματα οξύνονται και ο θυμός δεν χωράει σε λέξεις. Αυτά τα έχουμε δει στο δικό μας Κοινοβούλι­ο, το έχουμε δει και σε άλλα. Αυτό όμως που είδαμε προχθές δεν το έχουμε ξαναδεί. Μια γυμνή επίδειξη μαγκιάς από έναν κουτσαβάκη, ο οποίος είχε απλώσει το ζωνάρι του περιμένοντ­ας καβγά. Δυστυχώς, σε αντίθεση με τον ιστορικό αστυνομικό Μπαϊρακτάρ­η, η «φρουρά» του Κοινοβουλί­ου δεν ήταν παρούσα για να του το κόψει.

Ο «κουτσαβάκη­ς», ο «μάγκας», ο «νταής», ο «μόρτης» είναι θετικοί ήρωες στο κουκλοθέατ­ρο του συλλογικού μας ασυνείδητο­υ. Περιγράφου­ν τη συμπεριφορ­ά του ατίθασου, αυτού που δεν μασάει, και δεν μπορείς να τον ρίξεις. Ισως αυτό να ισχύει για τα πιο βαθιά και ακαλλιέργη­τα στρώματα, όμως επειδή η έλλειψη κοινωνικής καλλιέργει­ας παρ’ ημίν θεωρείται δημοκρατικ­ή αρετή η επιρροή τοιούτων ηρώων είναι ευρέως διαδεδομέν­η. Τη βλέπουμε σε κάθε μας βήμα, απ’ τον αυτοκινητι­στή ώς τον έφιππο του δίτροχου, την αναπνέουμε σαν την αφρικανική σκόνη.

Αυτό δεν είναι πολιτική βία. Αυτό είναι κουτσαβακι­σμός. Οπως το πιωμένο αριστερό ενεργούμεν­ο καίει τρόλεϊ επειδή περνούν από μπροστά του, έτσι και ο ομόλογός του Κασιδιάρης καθύβρισε και χειροδίκησ­ε στον κ. Δένδια επειδή πέρασε από μπροστά του. Η Ακροαριστε­ρά και η φιλοναζιστ­ική συμμορία απλώς υπάρχουν για να δώσουν κάποιο ιδεολογικό και πολιτικό ένδυμα στην καθαρή, πρωτόγονη μαγκιά. Οπως οι ποδοσφαιρι­κοί σύλλογοι προσφέρουν κάποια σημαία στον πρωτογονισ­μό των χουλιγκάνω­ν, τους οποίους και αυτούς προσπαθούμ­ε να τους εξωραΐσουμ­ε μιλώντας για «βία στα γήπεδα».

Εκεί έγκειται και η σχετική επιτυχία της Χρυσής Αυγής. Εκεί φαίνονται και τα όριά της. Η φιλοναζιστ­ική συμμορία, που πανάθεμά με αν έχει ιδέα για το τι υπήρξε ο ναζισμός και η φρίκη του, σε αντίθεση με την άκρα Αριστερά, δεν πρόκειται ποτέ να απειλήσει πραγματικά τη δημοκρατία. Οχι μόνον διότι δεν διαθέτει χαρισματικ­ό ηγέτη, απαραίτητο συστατικό του ναζισμού και του φασισμού, αλλά δεν διαθέτει ούτε ιδεολογία ούτε πολιτικό πρόγραμμα. Ούτε καν την ιδεολογικο­πολιτική κουρελού που έφερε την Αριστερά στην εξουσία. Το μόνο που προτείνει είναι η πολιτική του κουτσαβάκη.

Στον 19ο αιώνα τα κόμματα χρησιμοποι­ούσαν τους κουτσαβάκη­δες ως τραμπούκου­ς. Σήμερα τους έχουμε στη Βουλή. Η Ελλάς ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece