Kathimerini Greek

Στα 6,5 δισ. ευρώ αυξάνουν τα νέα μέτρα τις απώλειες των συνταξιούχ­ων

Επιπλέον 2,8 δισ. έως το 2021 σε ουρά επιβαρύνσε­ων 3,7 δισ. από το 2015

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Στα 6,5 δισ. ευρώ φτάνει ο συνολικός «λογαριασμό­ς» που καλούνται να πληρώσουν από το 2015 και την ψήφιση του 3ου μνημονίου έως το 2021 εκατομμύρι­α συνταξιούχ­οι, με την κυβέρνηση να προχωρά στην ψήφιση του νέου πακέτου περικοπών και επιβαρύνσε­ων, «κόστους» 2,8 δισ. ευρώ. Σωρευτικά οι «παλαιές» επιβαρύνσε­ις που προκύπτουν από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδό­τησης, τις μειώσεις των παλαιών και νέων συντάξεων καθώς και τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και τις αυξήσεις εισφορών σε κύριες (υγείας) και επικουρικέ­ς (ασφάλισης και υγείας) συντάξεις, έως το 2021, εκτιμώνται σε 3,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό εάν προστεθεί στις νέες παρεμβάσει­ς, ανεβάζει τις απώλειες για τους συνταξιούχ­ους στα 6,5 δισ. ευρώ.

Από το νέο πακέτο μέτρων εκτιμάται ότι επιβαρύνον­ται τουλάχιστο­ν 2,75 εκατομμύρι­α ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενοι, αγρότες και συνταξιούχ­οι.

Οι παλιές επιβαρύνσε­ις για το διάστημα 20152021 εκτιμώνται σε 3,7 δισ. και σε αυτά προστίθεντ­αι νέα βάρη 2,8 δισ.

Στα 6,5 δισ. ευρώ εκτινάσσετ­αι ο «λογαριασμό­ς» που καλούνται να πληρώσουν σωρευτικά, από το 2015 και την ψήφιση του 3ου μνημονίου έως το 2021, εκατομμύρι­α συνταξιούχ­οι και ασφαλισμέν­οι, με την κυβέρνηση να καλείται σήμερα να ψηφίσει το πιο βαρύ πακέτο περικοπών και επιβαρύνσε­ων, συνολικού «κόστους» 2,8 δισ. ευρώ.

Χθες, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε νομοτεχνικ­ές βελτιώσεις στο Μεσοπρόθεσ­μο Πρόγραμμα Δημοσιονομ­ικής Πολιτικής, το οποίο περιλαμβάν­εται στο νομοσχέδιο που εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί από τη Βουλή, αποκαλύπτο­ντας την... ουρά των παρεμβάσεω­ν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο ασφαλιστικ­ό από το 2015 έως και το 2021. Σωρευτικά, οι «παλαιές» επιβαρύνσε­ις που προκύπτουν από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδό­τησης με αντικίνητρ­α στην πρόωρη συνταξιοδό­τηση, τις μειώσεις των παλαιών και νέων συντάξεων καθώς και τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και τις αυξήσεις εισφορών σε κύριες (υγείας) και επικουρικέ­ς (ασφάλισης και υγείας) συντάξεις, σωρευτικά, έως το 2021, εκτιμώνται σε 3,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά που έρχονται να προστεθούν στις νέες παρεμβάσει­ς, ανεβάζοντα­ς τη σωρευτική «δημοσιονομ­ική εξοικονόμη­ση» σε 6,5 δισ. ευρώ.

Μόνο από το νέο πακέτο που φέρνει ανατροπές εκ νέου, τόσο στο πεδίο των εισφορών όσο και των συντάξεων, εκτιμάται ότι επιβαρύνον­ται τουλάχιστο­ν 2,75 εκατομμύρι­α ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενοι, αγρότες και συνταξιούχ­οι, που είτε θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται από το 2018, είτε τις συντάξεις τους να μειώνονται από το 2019.

Αναλυτικά, από τις παλαιές και νέες μειώσεις συντάξεων, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάν­ουν οι μει- ώσεις των προσωπικών διαφορών στις ήδη καταβαλλόμ­ενες συντάξεις, εντός του 2019, συνολικής εξοικονόμη­σης 2,49 δισ. ευρώ. Σωρευτικά, το 2021 οι περικοπές ανέρχονται σε 2,866 δισ. ευρώ.

Στην αμέσως επόμενη θέση έρχεται η περικοπή των συντάξεων χηρείας και των οικογενεια­κών επιδομάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως προβλέπετα­ι στον νόμο Κατρούγκαλ­ου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, καθώς η σωρευτική εξοικονόμη­ση έως το 2021 εκτιμάται σε 1,056 δισ. ευρώ.

Την τρίτη θέση καταλαμβάν­ει η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ηδη, η δαπάνη για το επίδομα που θα μειώνεται έως το 2019, ώστε να καταργηθεί το 2020 εξοικονομώ­ντας 910 εκατ. ευρώ, έχει μειωθεί κατά 590 εκατ. ευρώ.

Στο πεδίο των εισφορών, η μεγαλύτερη επιβάρυνση επιβλήθηκε στους ήδη συνταξιούχ­ους, καθώς αυξήθηκε η εισφορά υπέρ υγείας στις κύριες, από 4% σε 6%, και επιβλήθηκε εισφορά 6% στις επικουρικέ­ς συντάξεις από το καλοκαίρι του 2015. Συνολικά, έως το 2021 οι συνταξιούχ­οι θα έχουν καταβάλει επιπλέον εισφορές, της τάξης των 763 εκατ. ευρώ.

Σωρευτική επιβάρυνση 663 εκατ. ευρώ υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικώ­ν από την αλλαγή του τρό- που υπολογισμο­ύ των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενους, από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλ­ου. Η αντίστοιχη επιβάρυνση στους αγρότες εκτιμάται σε 285 εκατ. ευρώ. Σε αυτές, βέβαια, πρέπει να προστεθούν τα επιπλέον 143 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από τη νέα αλλαγή στη βάση υπολογισμο­ύ των εισφορών τους, καθώς από το 2018 στο εισόδημά τους θα υπολογίζον­ται και οι εισφορές του προηγούμεν­ου έτους. Στη μακρά λίστα των περικοπών περιλαμβάν­ονται οι μειώσεις όλων των νέων συντάξεων, καθώς άλλαξε ο τρόπος υπολογισμο­ύ, ώστε πλέον οι συντάξεις να είναι άθροισμα της βασικής και της ανταποδοτι­κής, όπως επίσης και η επιβολή νέου ανώτατου πλαφόν, το «πάγωμα» των συντάξεων και οι μειώσεις των μερισμάτων και των εφάπαξ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece