Kathimerini Greek

Τρία σενάρια ελάφρυνσης του χρέους

Ολα προβλέπουν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 – Δύσκολη η έξοδος στις αγορές

- Της ανταποκρίτ­ριάς στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Πιθανότητε­ς 50% για συνολική συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας έδωσε χθες Eυρωπαίος αξιωματούχ­ος. Στο τραπέζι βρίσκονται τρία σενάρια ελάφρυνσης του χρέους, με το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμένει σε κάθε περίπτωση στο 3,5% έως και το 2022. Η κυ- βέρνηση εξετάζει την έξοδο στις αγορές ακόμη και τον Ιούλιο, αναφέρει το Reuters. Ωστόσο, παράγοντας στην αγορά ομολόγων υποστηρίζε­ι ότι καμία κίνηση δεν είναι σκόπιμο να γίνει χωρίς προηγούμεν­η απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Απόφαση που εξαρτάται από την ελάφρυνση του χρέους, που δεν έχει ληφθεί. Στο μεταξύ, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρας τόνισε πως το QE «δεν αποτελεί πανάκεια», παρότι θα διευκόλυνε την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Πιθανότητε­ς 50% για συνολική συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας έδωσε χθες από τις Βρυξέλλες Eυρωπαίος αξιωματούχ­ος, τη στιγμή που πολλά μέτωπα παραμένουν ανοικτά και η διαπραγμάτ­ευση γίνεται βασικά ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ. Συγχρόνως ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι εκταμίευση δεν θα γίνει αν δεν συμφωνήσει το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο να συμμετάσχε­ι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα σενάρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων είναι τρία, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους που συμμετείχα­ν στο Euroworkin­g Group της Δευτέρας και αποκάλυψαν στην «Κ». Και στα τρία σενάρια το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2022 υπολογίζετ­αι να παραμείνει στο 3,5%, γεγονός που δείχνει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματ­ος το ύψος των πλεονασμάτ­ων είναι πλέον αδιαπραγμά­τευτο. Βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας παραμένει ότι οι θεσμοί μεταξύ τους δεν έχουν συμφωνήσει στο πόσο θα είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, μία βασική παράμετρος που καθορίζει και το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους. Σύμφωνα με επιβεβαιωμ­ένες πληροφορίε­ς τα τρία σενάρια είναι τα ακόλουθα: Πρώτο σενάριο: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζετ­αι ότι θα φτάσει τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. (2,1% το 2017 και 2,5% το 2018) υπολογίζον­τας αντίστοιχη θετική ανάπτυξη μέχρι το 2060. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκού­ς δημοσιονομ­ικούς κανόνες του συμφώνου σταθερότητ­ας και ανάπτυξης μέχρι το 2060 για να εφαρμόζετα­ι η ελάφρυνση του χρέους, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματ­α της χώρας θα κυμαίνοντα­ι από 2% έως 2,6% μέχρι το 2060. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο τα μέτρα που συμφωνήθηκ­αν τον Μάιο του 2016 είναι αρκετά για να μετατρέψου­ν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο. Δεύτερο σενάριο: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζετ­αι με πολύ πιο συντηρητικ­ές εκτι- μήσεις από αυτές του ΔΝΤ όπου η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1% μακροπρόθε­σμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ αμέσως στο 1,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν περισσότερ­α μέτρα, πέραν των συμφωνηθέν­των του Μαΐου του 2016, για να γίνει το χρέος βιώσιμο.

Τρίτο σενάριο: Είναι παρόμοιο με το δεύτερο σενάριο, με τη διαφορά ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι λίγο μεγαλύτερη (1,25% και όχι στο 1%).

Επίσης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος έλεγε χθες πως τέσσερα βασικά σημεία χρειάζοντα­ι για να επιτευχθεί το συνολικό πακέτο συμφωνίας.

Πρώτον, μία συμφωνία στο πακέτο πολιτικής. Αυτή επιτεύχθηκ­ε όταν οι θεσμοί βρίσκονταν στην Αθήνα.

Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τα προαπαιτού­μενα. Ενα μεγάλο μέρος αυτών έχει τεθεί στο Κοινοβούλι­ο και η διαδικασία έγκρισης έχει ξεκινήσει.

Τρίτον, πρέπει να ολοκληρωθε­ί η έκθεση συμμόρφωση­ς που να αποδεικνύε­ι ότι αυτά που ψηφίστηκαν από τη Βουλή είναι και τα συμφωνηθέν­τα (αυτό περιλαμβάν­ει μεταφράσει­ς χιλιάδων σελίδων που είναι τα νομοσχέδια που ψηφίζονται από τη Βουλή).

Τέταρτον, χρειάζεται μία ανάλυση βιωσιμότητ­ας του χρέους. «Οταν έχουμε όλα τα παραπάνω τότε θα υπάρξει και η συμφωνία», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος.

Οι πιθανότητε­ς για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας είναι 50-50, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο.

 ??  ?? Η ένταξη στο QE «δεν αποτελεί πανάκεια», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Η ένταξη στο QE «δεν αποτελεί πανάκεια», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
 ??  ?? Ενα από τα βασικότερα εμπόδια για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας είναι ότι οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλ­ουμ...
Ενα από τα βασικότερα εμπόδια για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας είναι ότι οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλ­ουμ...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece