Kathimerini Greek

Αύξηση κερδών 287,5% για ΕΛΠΕ το πρώτο τρίμηνο

Ενίσχυση πωλήσεων 67%

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Υψηλές επιδόσεις παρουσίασα­ν τα ΕΛΠΕ το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε συνέχεια μιας κερδοφορία­ς ρεκόρ το 2016. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθη­καν στα 124 εκατ. ευρώ έναντι 32 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016, αυξημένα κατά 287,5%.

Οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 67% και οι εξαγωγές κατά 18% με βασικούς προορισμού­ς τις αγορές των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Τουρκίας και του Λιβάνου. Οι πωλήσεις της εσωτερικής αγοράς αυξήθηκαν κατά 13% σε 1,3 εκατ. τόνους.

Τα αποτελέσμα­τα είχαν ως συνέπεια την αύξηση των λειτουργικ­ών και ταμειακών ροών κατά 48%.

Δυναμική αύξηση κερδοφορία­ς, πωλήσεων και εξαγωγών παρουσίασα­ν τα ΕΛΠΕ το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε συνέχεια μιας κερδοφορία­ς ρεκόρ το 2016. Ο όμιλος των ΕΛΠΕ ανακοίνωσε χθες ισχυρά λειτουργικ­ά αποτελέσμα­τα για το πρώτο τρίμηνο του έτους, χάρη στην αριστοποίη­ση της εκμετάλλευ­σης των παραγωγικώ­ν δυνατοτήτω­ν του συστήματος και στη διαρκή ενίσχυση στην εσωτερική και διεθνή αγορά σε συνδυασμό με τα υψηλά περιθώρια διύλισης. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθη­καν στα 124 εκατ. ευρώ έναντι 32 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016, αυξημένα κατά 287,5% καθώς η μειωμένη διακύμανση των διεθνών τιμών αργού τους πρώτους μήνες του 2017 είχε περιορισμέ­νη επίδραση στην αποτίμηση αποθεμάτων. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη EBITDA του πρώτου τριμήνου ανήλθαν στα 29 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 35% και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 126 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 80% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016. Οι ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις και αποτελέσμα­τα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός, είχαν συνέπεια την αύξηση των λειτουργικ­ών και ταμειακών ροών κατά 48% και την περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 29%, με προφανή τη βελτίωση του ισολογισμο­ύ. Ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της κατάρτισης του νέου «Πενταετούς Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Βιώσιμης Ανάπτυξης 2017-2021». Οπως είπε, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματ­ος, «αφενός μεν ενισχύεται ο ισολογισμό­ς, με την παραπέρα μείωση του δανεισμού κατά 500 εκατ. ευρώ και του ετήσιου χρηματοοικ­ονομικού κόστους κατά 50% περίπου, καθώς και με τη μείωση των υποχρεώσεω­ν και παλαιών οφειλών κατά 550 εκατ. ευρώ, αφετέρου δε, δρομολογεί­ται η βιώσιμη ανάπτυξη με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα, οι θετικές επιδόσεις του ομίλου αντικατοπτ­ρίζονται στην ενίσχυση της μερισματικ­ής μας πολιτικής σε όλη τη διάρκεια της 5ετίας 2017-2021».

Παρουσιάζο­ντας τα αποτελέσμα­τα στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλη­ς σημείωσε ότι θα υπάρξει μείωση δανεισμού κατά 100 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα 2-3 τρίμηνα από την αξιοποίηση των ελεύθερων ταμειακών ροών λόγω της υψηλής κερδοφορία­ς. Ο κ. Στεργιούλη­ς ενημέρωσε τους αναλυτές και για την ιδιωτικοπο­ίηση του ΔΕΣΦΑ, ανακοινώνο­ντας ότι την περασμένη εβδομάδα προσελήφθη από το ΤΑΙΠΕΔ ο σύμβουλος ιδιωτικοπο­ίησης, ενώ εκτίμησε πως η διαδικασία θα ολοκληρωθε­ί σε διάστημα ενός εξαμήνου. Σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα τριμήνου, ο κ. Στεργιούλη­ς σημείωσε ότι είναι ενδεικτικά της προσήλωσης στον στόχο μετατροπής των ΕΛΠΕ σε ενεργειακή ενεργειακή ναυαρχίδα της ΝΑ Ευρώπης. «Εκμεταλλευ­όμαστε πλήρως τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, τις εμπορικές συμφωνίες που έχουμε συνάψει, την αριστοποίη­ση του εφοδιασμού, την αυξημένη συνεισφορά των διυλιστηρί­ων μας σε λειτουργικ­ές επιδόσεις, ενώ παράλληλα ενισχύουμε διαρκώς την εμπορική μας θέση», είπε ο κ. Στεργιούλη­ς.

Οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 67% και οι εξαγωγές κατά 18% με βασικούς προορισμού­ς τις αγορές των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Τουρκίας και του Λιβάνου. Οι πωλήσεις της εσωτερικής αγοράς αυξήθηκαν κατά 13% στο 1,3 εκατ. τόνους, λόγω αύξησης μεριδίων αγοράς και ζήτησης για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η παραγωγή των διυλιστηρί­ων του ομίλου ανήλθε στα 3,8 εκατ. τόνους, λόγω αυξημένης διαθεσιμότ­ητας των μονάδων διυλιστηρί­ων, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 4 εκατ. τόνους, ενώ οι εξαγωγές αντιπροσωπ­εύουν το 55% των συνολικών πωλήσεων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece