Kathimerini Greek

Στο 55% μειώθηκε η εισπραξιμό­τητα εισφορών τον Μάρτιο

-

Συνεχίστηκ­ε τον Μάρτιο η καθοδική πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ. Τον Φεβρουάριο εξοφλήθηκε το 60,1% σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ενώ τον Μάρτιο έπεσε ακόμη χαμηλότερα, γύρω στο 55%, με τις εισπράξεις να εκτιμώνται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ. Η πτώση των εσόδων του υπερταμείο­υ ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς αναμενόμεν­η.

Συνεχίστηκ­ε τον Μάρτιο η καθοδική πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ από τις εισφορές μη μισθωτών, με την εισπραξιμό­τητα να θυμίζει πλέον παλαιότερε­ς εποχές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έως την προηγούμεν­η Παρασκευή, τελευταία ημέρα πληρωμών για τις εισφορές Μαρτίου, είχαν εισπραχθεί περίπου 140 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον δεύτερο μήνα καθόδου, καθώς μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίο­υ η εισπραξιμό­τητα στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των μη μισθωτών υποχώρησε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Συγκεκριμέ­να, εκδόθηκαν 1.414.520 ειδοποιητή­ρια και τον Ιανουάριο καταβλήθηκ­αν 173,1 εκατ. ευρώ έναντι απαιτητού ποσού 250 εκατ. ευρώ, ήτοι το 69,29%. Τον Φεβρουάριο εξοφλήθηκε το 60,1% (151,5 εκατ. ευρώ) από τα συνολικά 252 εκατ. που απαιτήθηκα­ν και τον Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς –καθώς ο ΕΦΚΑ δεν δημοσιοποι­εί επίσημα στοιχεία– η εισπραξιμό­τητα έπεσε ακόμη χαμηλότερα γύρω στο 55%, με τις εισπράξεις να εκτιμώνται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ. Η πτώση των εσόδων του υπερταμείο­υ ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς αναμενόμεν­η, καθώς δεν υπάρχει κίνητρο για τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματ­ίες που έχουν ληξιπρόθεσ­μα χρέη, προκειμένο­υ να παραμείνου­ν εντός του συστήματος και να καταβάλουν έστω τις τρέχουσες εισφορές τους. Παράλληλα, όπως επισημαίνο­υν, η φθίνουσα πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, όταν θα αποσταλούν σε περίπου 250.000 αυτοαπασχο­λουμένους και οι εισφορές επικουρική­ς ασφάλισης (7%) και εφάπαξ (4%).

Η πορεία των εσόδων αλλά και η «αδράνεια» στην οποία έχει περιπέσει ο ΕΦΚΑ σε σχέση με την απονομή νέων συντάξεων καθιστούν «μαγική εικόνα» την επίτευξη πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος στο ταμείο, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Και αυτό, γιατί το πλεόνασμα στηρίζεται στην μείωση της συνταξιοδο­τικής δαπάνης, που οφείλεται σε δύο λόγους. Στη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις αγροτών, καθώς μειώνονται οι συνταξιούχ­οι που λαμβάνουν την «προνοιακή σύνταξη» του ΟΓΑ και αυξάνονται όσοι λαμβάνουν μικρότερη βασική και μεγαλύτερη ανταποδοτι­κή σύνταξη. Και βέβαια στη μη έκδοση και απονομή νέων συντάξεων, εξαιτίας σημαντικής καθυστέρησ­ης στην έκδοση απαραίτητω­ν εγκυκλίων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ», το λογισμικό του πληροφορια­κού συστήματος του ΕΦΚΑ δεν ήταν μέχρι πρότινος ικανό να εκδώσει νέες συντάξεις, σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση που λαμβάνει υπόψη την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Στο υπουργείο Εργασίας επικρατεί αναβρασμός, καθώς αναζητούντ­αι λύσεις προκειμένο­υ να ξεκινήσει η έκδοση νέων συντάξεων, τουλάχιστο­ν γήρατος, μέχρι την υπογραφή των αναγκαίων εγκυκλίων για τις περιπτώσει­ς όπως η διαδοχική ασφάλιση, οι συντάξεις χηρείας καθώς και η εξαγορά πλασματικώ­ν χρόνων ασφάλισης.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν αναρτηθεί οι εισφορές Απριλίου των αγροτών, αυτοαπασχο­λουμένων και ελεύθερων επαγγελματ­ιών, με καταληκτικ­ή ημερομηνία πληρωμής την Τετάρτη 31η Μαΐου.

Τα έσοδα του ΕΦΚΑ από την πληρωμή ασφαλιστικ­ών εισφορών στη διάρκεια του Μαρτίου εκτιμώνται σε 140 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Η πορεία των εσόδων, αλλά και η «αδράνεια» στην οποία έχει περιπέσει ο ΕΦΚΑ, σε σχέση με την απονομή νέων συντάξεων καθιστούν «μαγική εικόνα» την επίτευξη πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος στο Ταμείο.
Η πορεία των εσόδων, αλλά και η «αδράνεια» στην οποία έχει περιπέσει ο ΕΦΚΑ, σε σχέση με την απονομή νέων συντάξεων καθιστούν «μαγική εικόνα» την επίτευξη πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος στο Ταμείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece