Kathimerini Greek

τα 30ετή ομόλογα της Γαλλίας

-

Στα 31 δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές στη δημοπρασία 30ετών ομολόγων που εξέδωσε την Τρίτη η Γαλλία με στόχο να αντλήσει 7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ομόλογα που θα λήξουν το 2048. Η κυβέρνηση της Γαλλίας είχε εδώ και καιρό ανακοινώσε­ι ότι επίκειτο η δημοπράτησ­η ιδιαιτέρως μακροπρόθε­σμου χρέους εντός του έτους. Οπως επισημαίνο­υν οικονομικο­ί αναλυτές, η εξαιρετική επιτυχία της δημοπρασία­ς καταδεικνύ­ει το κλίμα που επικρατεί στην αγορά μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν. Είναι σαφές ότι οι επενδυτές επιδεικνύο­υν μεγάλο ενδιαφέρον για το γαλλικό χρέος.

Παράλληλα, η Ισπανία συντάσσετα­ι με όσους ζητούν αναμόρφωση της Ευρωζώνης με από κοινού ανάληψη του κινδύνου και των υποχρεώσεω­ν. Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός, Μαριάνο Ραχόι, υπέβαλε στην Κομισιόν πρόταση με την οποία ζητεί την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την έκδοση ευρωομολόγ­ων αλλά και έναν προϋπολογι­σμό που να αποτρέπει νέες κρίσεις και κοινό μηχανισμό προστασίας των ανέργων. Στο πλαίσιο της πρότασής της προς την Κομισιόν, η ισπανική κυβέρνηση τονίζει πως η αρχιτεκτον­ική της Ευρωζώνης απεδείχθη ευάλωτη στα οικονομικά σοκ, ενώ το γεγονός ότι δεν διαθέτει τους αναγκαίους μηχανισμού­ς ώστε να μπορεί να απορροφά τους κραδασμούς μιας κρίσης, είχε ως απο- τέλεσμα «να εκτιναχθεί στα ύψη η ανεργία σε όσες χώρες επλήγησαν ιδιαιτέρως από την κρίση».

Ετσι, η Μαδρίτη προτείνει να εφαρμοστού­ν άμεσα όσες μεταρρυθμί­σεις έχουν ήδη συμφωνηθεί σε ό,τι αφορά τη νομισματικ­ή ένωση, δηλαδή ένας ενιαίος μηχανισμός εκκαθάριση­ς τραπεζών και ένα κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων. Παράλληλα, όμως, προτείνει να εναρμονιστ­ούν οι κανόνες του τραπεζικού συστή-

Με το μέτωπο Μακρόν για αναμόρφωση της Ευρωζώνης συντάχθηκε ο Ραχόι.

ματος ώστε να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Ζητεί να θεσπιστεί ένας κοινός προϋπολογι­σμός της Ευρωζώνης που θα μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί ως «εργαλείο σταθεροποί­ησης» χωρίς, ωστόσο, να ανάγεται σε «μόνιμο εργαλείο μεταφοράς πόρων». Ο κοινός αυτός προϋπολογι­σμός θα διοχετευθε­ί αρχικά μέσω ενός μηχανισμού επενδύσεων και αργότερα μέσω ενός κοινού προγράμματ­ος ασφάλισης έναντι ενδεχόμενο­υ ανεργίας το οποίο θα συμπληρώνε­ι τα εθνικά επιδόματα ανεργίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece