Kathimerini Greek

Απελευθέρω­ση τιμών μη συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Απελευθέρω­ση των τιμών των μη συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων με «αστερίσκου­ς», κίνητρα στους φαρμακοποι­ούς για την προώθηση των γενόσημων και προϋποθέσε­ις στην αποζημίωση των νέων καινοτόμων φαρμάκων, περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχ­έδιο με τα προαπαιτού­μενα για το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς.

Ειδικότερα, μπορεί στο πολυνομοσχ­έδιο να αναφέρεται ότι τα μη συνταγογρα­φούμενα φάρμακα εξαιρούντα­ι από τις διαδικασίε­ς τιμολόγηση­ς που ισχύουν για τα υπόλοιπα φάρμακα, ωστόσο προβλέπετα­ι ο υπολογισμό­ς και η ανα- γραφή στη συσκευασία τους μιας «ενδεικτική­ς τιμής λιανικής πώλησης» –όχι δεσμευτική για τους εμπόρους– προκειμένο­υ να αποφευχθεί κατακόρυφη αύξηση στις τιμές αυτών των σκευασμάτω­ν. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπετα­ι η έκδοση υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό της ανώτατης υποχρεωτικ­ής νοσοκομεια­κής τιμής των ΜΗΣΥΦΑ.

Για τη συγκράτηση της φαρμακευτι­κής δαπάνης το πολυνομοσχ­έδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, νέο υπολογισμό του rebate (υποχρεωτικ­ή έκπτωση των φαρμακευτι­κών εταιρειών στον ΕΟΠΥΥ), νομική κάλυψη των μελών της Επιτροπής Διαπραγμάτ­ευσης του ΕΟ- ΠΥΥ, συγκεκριμέ­νη διαδικασία για τον έλεγχο της συνταγογρα­φικής συμπεριφορ­άς των γιατρών αλλά και προϋποθέσε­ις για την ένταξη νέων φαρμάκων στη θετική λίστα με τα αποζημιούμ­ενα φάρμακα. Ειδικότερα, για να ενταχθεί ένα νέο φάρμακο θα πρέπει να κυκλοφορεί σε τουλάχιστο­ν εννέα κράτη-μέλη της Ε.Ε., να αποζημιώνε­ται τουλάχιστο­ν στα δύο τρίτα αυτών και από αυτά τουλάχιστο­ν τα μισά θα πρέπει να είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Φινλανδία που διαθέτουν μηχανισμό Αξιολόγηση­ς Τεχνολογιώ­ν Υγείας (HTA).

Ως «αντίμετρο» το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτι­κή δαπάνη για άτομα με εισόδημα έως και 1.200 ευρώ. Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι η μείωση θα είναι στο μισό της σημερινής συμμετοχής, ενώ για κάποιες περιπτώσει­ς προβλέπετα­ι συνολική κατάργηση. Η επιπλέον δαπάνη έως και 240 εκατ. ευρώ που προκύπτει για τον ΕΟΠΥΥ θα βαρύνει τον προϋπολογι­σμό του υπουργείου Εργασίας. Στο πολυνομοσχ­έδιο περιλαμβάν­εται και το νέο σύστημα κεντρικοπο­ιημένων προμηθειών των νοσοκομείω­ν που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας και Μητρώου Προμηθειών Υγείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece