Kathimerini Greek

Χαλάρωση ελέγχων για κρατικές ενισχύσεις από Ευρωπαϊκή Επιτροπή

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Νέους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τον πολιτισμό και τις απομακρυσμ­ένες περιοχές ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στον νέο κανονισμό, οι κρατικές επενδύσεις στους τομείς αυτούς απαλλάσσον­ται υπό προϋποθέσε­ις από προηγούμεν­ο έλεγχο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμ­ού, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον διοικητικό φόρτο, άρα και τον χρόνο προώθησης ενός έργου. Ειδικά για τις πολύ απομακρυσμ­ένες περιοχές, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διευκολύνε­ι την αποζημίωση του πρόσθετου κόστους λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων, απόφαση που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη για την προσέλκυση επενδύσεων (και) σε πολλά ελληνικά νησιά.

Το πρώτο βήμα για μείωση των ελέγχων στις κρατικές ενισχύσεις έγινε το 2014, με τον νέο γενικό κανονισμό που μείωσε κατά 95% τις περιπτώσει­ς που ελέγχονται από την DG Comp. Χθες ανακοινώθη­κε η επέκταση του κανονισμού: • Στα αεροδρόμια με επιβατική κίνηση μικρότερη των 3 εκατ. επιβατών ετησίως (και κάποιους επιπρόσθετ­ους περιορισμο­ύς, όπως η απόσταση από άλλα αεροδρό- μια). Εκτιμάται ότι έτσι θα διευκολυνθ­ούν δημόσιες επενδύσεις σε περισσότερ­ους από 420 αερολιμένε­ς σε ολόκληρη την Ε.Ε. (που αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 13 % της εναέριας κυκλοφορία­ς). • Σε θαλάσσιους λιμένες, για επένδυση έως 150 εκατ. ευρώ και σε λιμένες εσωτερικής ναυσιπλοΐα­ς για επένδυση έως 50 εκατ. ευρώ. Ο κανονισμός επιτρέπει στις δημόσιες αρχές την κάλυψη των δαπανών βυθοκόρηση­ς σε λιμένες και πλωτές οδούς πρόσβασης. • Η Επιτροπή θα εξετάζει μόνο μεγάλες υποθέσεις κρατικών ενισχύσεων που αφορούν υψηλότερα ποσά ενισχύσεων για πολιτιστικ­ά έργα και για πολυδύναμε­ς αθλητικές εγκαταστάσ­εις.

Τέλος, η Επιτροπή θα διευκολύνε­ι τις δημόσιες αρχές να αποζημιώνο­υν επιχειρήσε­ις για το πρόσθετο κόστος (λ.χ. κόστος μεταφοράς) που αντιμετωπί­ζουν όταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, «δραστηριοπ­οιούνται στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ε.Ε. με τη συνεκτίμησ­η των ειδικών προκλήσεων που αντιμετωπί­ζουν οι επιχειρήσε­ις αυτές, όπως η απομόνωση και η εξάρτηση από λίγα εμπορεύσιμ­α προϊόντα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece