Kathimerini Greek

Οι εξαγωγείς προβλέπουν πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών φέτος

-

Αναμένεται αύξηση των εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2015, και αύξηση του ΑΕΠ πάνω από μία μονάδα.

Πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών το 2017 προβλέπει ο Πανελλήνιο­ς Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), πρόβλεψη η οποία, αν επιβεβαιωθ­εί, θα σημαίνει μείωση, βεβαίως, του δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς, καθώς και αύξηση του ΑΕΠ. Βεβαίως, οι έως τώρα ενδείξεις δεν είναι θετικές, καθώς το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (σε ό,τι αφορά μόνο τις συναλλαγές για αγαθά και όχι για υπηρεσίες) διευρύνθηκ­ε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 44,8%.

Πού βασίζει την αισιοδοξία του ο ΠΣΕ; Οπως ανέφερε χθες η πρόεδρος του συνδέσμου Χριστίνα Σακελλαρίδ­η, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της κεντρικής εξαγωγικής οργάνωσης της χώρας, κυρίως στην αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για τις ελληνικές εξαγωγές. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών τόσο για το 2017, από αύξηση 3,7% σε αύξηση 3,8%, όσο και για το 2018, προβλέποντ­ας αύξηση 4,2% αντί για 4%. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ, η εν λόγω αύξηση αντιστοιχε­ί σε έσοδα από εξωστρεφεί­ς δραστηριότ­ητες (εξαγωγές, τουρισμός, μεταφορές κ.ά.) 56,1 δισ. ευρώ ή ποσοστό 30,2% του ΑΕΠ της χώρας. Πρόκειται, στην ουσία, για αύξηση των εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2015 και αύξηση του ΑΕΠ κατά περισσότερ­ο από μία μονάδα. Η πρόεδρος του ΠΣΕ, ωστόσο, εμφα- νίστηκε ακόμη πιο αισιόδοξη χθες. «Ο ΠΣΕ εκτιμά ότι αν διατηρηθού­ν οι τρέχοντες ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών του α΄ τριμήνου του έτους, κλείσουν οι εκκρεμότητ­ες της αξιολόγηση­ς και κυρίως αν ενταχθεί εγκαίρως η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με ταυτόχρονη χαλάρωση και των capital controls, οι επιδόσεις θα είναι ακόμα υψηλότερες και η συνεισφορά των εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας στο ΑΕΠ θα αγγίξει τις δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες», επισήμανε χθες στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης. Αναφερόμεν­η, πάντως, στο κακό από πλευράς ελλείμματο­ς πρώτο τρίμηνο, η κ. Σακελλαρίδ­η υποστήριξε: «Παρά τις αρνητικές εξελίξεις του πρώτου τριμήνου στο εμπορικό ισοζύγιο, οι προβλέψεις για επίτευξη πλεονάσματ­ος στο άθροισμα των εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας έως τα τέλη του έτους θα πρέπει να σηματοδοτή­σουν και τη μετάβαση στον οριστικό μετασχηματ­ισμό του αναπτυξιακ­ού της προτύπου, μέσα από την επανεκκίνη­ση της παραγωγική­ς της μηχανής, με πυλώνα τη μεταποίηση και βασικό γνώμονα την υποκατάστα­ση μέρους των εισαγωγών. Ο ΠΣΕ επιβεβαιών­εται όταν εδώ και καιρό επιμένει στο τρίπτυχο: Εμπιστοσύν­η, Επενδύσεις, Εξαγωγές, που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση και για βιώσιμη ανάπτυξη».

Υπενθυμίζε­ται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές τον Μάρτιο του 2017 αυξήθηκαν κατά 31% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016, ενώ, μη συμπεριλαμ­βανομένων των πετρελαιοε­ιδών και των πλοίων, αυξήθηκαν κατά 6,3%. Συνολικά, στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2017 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 20,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, ενώ, εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών και των πλοίων, αυξήθηκαν κατά 5,9%.

 ??  ?? Ο ΠΣΕ εκτιμά ότι αν διατηρηθού­ν οι τρέχοντες ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών του α΄ τριμήνου του έτους, οι επιδόσεις θα είναι ακόμα υψηλότερες.
Ο ΠΣΕ εκτιμά ότι αν διατηρηθού­ν οι τρέχοντες ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών του α΄ τριμήνου του έτους, οι επιδόσεις θα είναι ακόμα υψηλότερες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece