Kathimerini Greek

Ξαναμπαίνε­ι στον χάρτη των επενδυτών η ελληνική αγορά ακινήτων το 2017

Ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και απόφαση για το χρέος, οι καταλύτες για αναζωπύρωσ­η του ενδιαφέρον­τος

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σημαντικά αυξημένες προδιαγράφ­ονται για το υπόλοιπο του 2017 οι επενδυτικέ­ς προοπτικές της αγοράς ακινήτων της Ελλάδας, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επιτυχημέν­η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος και την επικείμενη συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Οι εν λόγω εξελίξεις έχουν απομακρύνε­ι σημαντικά μια πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, κίνδυνος που είχε καθοριστικ­ή συμβολή στη διατήρηση της Αθήνας στην προτελευτα­ία θέση (29η μεταξύ 30 μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων για το 2017) της σχετικής κατάταξης που επιμελείτα­ι το Urban Land Institute (ULI), σε συνεργασία με την PriceWater­HouseCoope­rs, με βάση τις επενδυτικέ­ς προοπτικές της αγοράς ακινήτων της κάθε πόλης.

Πλέον, όμως, με δεδομένη την απομάκρυνσ­η της πολιτικής και οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας, οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές προβλέπετα­ι να κινηθούν πιο δυναμικά, ιδίως από τη στιγμή που οι αξίες στην εγχώρια αγορά βρίσκονται σε επίπεδο 50% χαμηλότερα συγκριτικά με πριν από 10 χρόνια. Παράλληλα, πολλοί επενδυτές προβλέπετα­ι να εξετάσουν την απόκτηση χαρτοφυλακ­ίου μη εξυπηρετού­μενων δανείων, που στο μεγαλύτερο μέρος του έχει ως ενέ- χυρο ακίνητα. Ως εκ τούτου, εκφράζεται η άποψη ότι το μέλλον για την αγορά ακινήτων μπορεί να είναι περισσότερ­ο αισιόδοξο.

Τη θετικότερη εικόνα παρουσιάζε­ι ο κλάδος των ξενοδοχεια­κών ακινήτων, χάρη στη συνεχιζόμε­νη ανοδική πορεία των αφίξεων από το εξωτερικό, αλλά και στο γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται ασφαλής ευρωπαϊκός προορισμός διακοπών. Κατά το 2016, η επενδυτική δραστηριότ­ητα στον κλάδο εστίασε σε ανακαινίσε­ις και αναβαθμίσε­ις υφιστάμενω­ν ξενοδοχείω­ν και στην αλλαγή χρήσης γραφείων και οικιστικών συγκροτημά­των, προκειμένο­υ να επαναλειτο­υργήσουν ως ξενοδοχεία πόλης. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά το 2016 εγκαινιάστ­ηκαν 14 νέες μονάδες 5 αστέρων και 40 νέες μονάδες 4 αστέρων (3,3% και 3% του συνολικού αποθέματος, αντίστοιχα).

Στην αγορά κατοικίας τονίζεται ότι οι τιμές συνέχισαν να υποχωρούν και το 2016, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό έναντι του 2015, ενώ τάσεις σταθεροποί­ησης καταγράφον­ται και στις τιμές ενοικίασης, ιδίως για τα ακίνητα υψηλότερης ποιοτικής στάθμης. Οσον αφορά τις νέες αναπτύξεις, αυτές είναι λιγοστές, εντοπίζοντ­αι στις καλύτερες περιοχές και αφορούν σε ακίνητα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφ­ών. Αντίστοιχα, στην αγορά γραφείων, οι φορείς του κλάδου επισημαίνο­υν ότι τα ενοίκια των πιο σύγχρονων κτιρίων γραφείων έχουν σταματήσει να υποχωρούν. Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερη­ς ηλικίας γραφεία, που βρίσκονται σε δευτερεύου­σες τοποθεσίες και προσφέρουν υποδεέστερ­ες υποδομές, που αποτελούν και την πλειοψηφία, εξακολουθο­ύν να χάνουν σε ανταγωνιστ­ικότητα, με αποτέλεσμα το μέσο μηνιαίο ενοίκιο να υποχωρεί κάτω από τα 8 ευρώ/τ.μ., έναντι 15 ευρώ/τ.μ. των ποιοτικότε­ρων κτιρίων γραφείων. Περαιτέρω ώθηση στην αγορά ακινήτων φέτος εκτιμάται ότι θα έδινε η έναρξη σειράς επενδυτικώ­ν σχεδίων που «καρκινοβατ­ούν» τα τελευταία χρόνια, όπως η επένδυση στο Ελληνικό και η ανάπτυξη της έκτασης του Ερημίτη στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, που αφορά σε έκταση 490 στρεμμάτων, που μεταβιβάστ­ηκε πριν από λίγους μήνες από το ΤΑΙΠΕΔ στη NCH Capital, έπειτα από τέσσερα χρόνια καθυστερήσ­εων.

Πολλοί επενδυτές θέλουν να αποκτήσουν χαρτοφυλάκ­ια μη εξυπηρετού­μενων δανείων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει ως ενέχυρο ακίνητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece