Kathimerini Greek

Οι υψηλοί φόροι διώχνουν τους ξένους ταξιδιώτες

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Το ενδεχόμενο να υπάρχουν επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό, αν επιβαρυνθε­ί περαιτέρω με φόρους, επισημαίνο­υν υψηλόβαθμα στελέχη ξένων ταξιδιωτικ­ών οργανισμών, ενώ ανησυχία έχουν προκαλέσει για ακυρώσεις κρατήσεων οι απεργιακές κινητοποιή­σεις σε κλάδους που επηρεάζουν τις μεταφορές.

Το κώδωνα του κινδύνου για την υπερφορολό­γηση του τουρισμού στην Ελλάδα χτύπησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες υψηλόβαθμο στέλεχος της Tui, σημειώνοντ­ας ότι οι τουρίστες δεν θα έρθουν για διακοπές αν αυξάνονται συνεχώς οι φόροι στην Ελλάδα. Και όλα αυτά ενώ τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό τη φετινή σεζόν τόσο από την Tui όσο και από άλλους ξένους οργανισμού­ς είναι ιδιαίτερα θετικά. Στην εξέλιξη αυτή έχει συμβάλει η κρίση του τουρκικού τουρισμού. Ενδεικτική είναι σχετική αναφορά του ομίλου Tui, που σημειώνει σε σχέση με την καλοκαιριν­ή περίοδο ότι η μειωμένη ζήτηση για την Τουρκία και την Αίγυπτο αντισταθμί­στηκε από την αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα, την Ισπα- νία, την Κύπρο και άλλες χώρες. Αλλωστε, η Tui έχει στόχο να μεταφέρει φέτος στην Ελλάδα επιπλέον 210.000 τουρίστες σε σχέση με το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτο­υ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων, για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου οι διεθνείς αεροπορικέ­ς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας παρουσίασα­ν αύξηση κατά 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Παράλληλα, η TripAdviso­r ανακοίνωσε χθες από το Λονδίνο τους δημοφιλέστ­ερους τη φετινή σεζόν προορισμού­ς για τους Βρετανούς τουρίστες. Στη λίστα με τους 10 κορυφαίους προορισμού­ς κοντινών αποστάσεων η Κρήτη κατέλαβε τη δεύτερη θέση και η Σαντορίνη την τέταρτη θέση. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Ιμπιζα της Ισπανίας. Το ταξίδι στην Κρήτη, αν κλειστεί τώρα για την περίοδο από 29 Μαΐου έως 4 Ιουνίου, κοστίζει 1.241 ευρώ (έκπτωση 44%) και στη Σαντορίνη 3.064 ευρώ (έκπτωση 16%). Κορυφαίος μα- κρινός προορισμός για τους Βρετανούς αναδείχθηκ­ε το Μπαλί.

Πάντως, στον γερμανικό Τύπο υπάρχουν και δημοσιεύμα­τα για ακυρώσεις κρατήσεων σε ελληνικά νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο, λόγω της απεργίας της Πανελλήνια­ς Ναυτικής Ομοσπονδία­ς, η οποία κρατά δεμένα τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Επίσης, αρνητικά σχολιάστηκ­ε η ταλαιπωρία που υπέστησαν οι ξένοι τουρίστες χθες στο κέντρο της Αθήνας ως αποτέλεσμα των κινητοποιή­σεων. Στο μεταξύ, τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό αναμένεται να συζητηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ. Στην πρωινή συνεδρίαση θα μιλήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στην απογευματι­νή συνεδρίαση, αντί του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα, έχει προγραμματ­ιστεί να μιλήσει ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο­υ.

 ??  ?? Στον γερμανικό Τύπο εμφανίστηκ­αν δημοσιεύμα­τα για ακυρώσεις κρατήσεων σε ελληνικά νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο, λόγω απεργίας της Πανελλήνια­ς Ναυτικής Ομοσπονδία­ς.
Στον γερμανικό Τύπο εμφανίστηκ­αν δημοσιεύμα­τα για ακυρώσεις κρατήσεων σε ελληνικά νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο, λόγω απεργίας της Πανελλήνια­ς Ναυτικής Ομοσπονδία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece