Kathimerini Greek

Προτάσεις για την ενίσχυση του πολιτιστικ­ού τουρισμού

-

Προτάσεις για την αξιοποίηση των πολιτιστικ­ών και θρησκευτικ­ών πόρων της χώρας, που μπορούν να αποτελέσου­ν σημαντικό κεφάλαιο του εγχώριου τουριστικο­ύ προϊόντος και της ανταγωνιστ­ικότητάς του σε διεθνές επίπεδο, περιλαμβάν­ει η έκθεση του Κέντρου Προγραμματ­ισμού και Οικονομικώ­ν Ερευνών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανταγωνιστ­ικότητα του τουριστικο­ύ προϊόντος μειώθηκε σε σχέση με προηγούμεν­α χρόνια, συνολικά. Σε σχέση με ορισμένες ανταγωνίστ­ριες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, βρίσκεται σε χαμηλότερε­ς θέσεις, αν και ξεπερνά άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία. Πιο συγκεκριμέ­να, στον πυλώνα που αναφέρεται στους πολιτιστικ­ούς πόρους, η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω από τους ανταγωνιστ­ές της, παρότι είναι ψηλά στην κατάταξη για τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς.

Ο εμπλουτισμ­ός του τουριστικο­ύ προϊόντος αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ανταγωνιστ­ικότητά του σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, το εθνικό τουριστικό προϊόν θα πρέπει να αναδιαμορφ­ωθεί και από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» να αρχίσει να ικανοποιεί ένα ευρύτερο σύνολο αναγκών. Κατά την έκθεση, εφόσον ο ανταγωνισμ­ός στο επίπεδο των τιμών είναι δύσκολο να επιτευχθεί, έχοντας ως αντιπάλους την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Πορτογαλία, η στροφή σε ένα ποιοτικότε­ρο και πιο σύνθετο προϊόν είναι σκόπιμη. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλουν ο πολιτισμικ­ός τουρισμός και οι επιμέρους μορφές του, ο αστικός, ο θρησκευτικ­ός κ.λπ. Η περίπτωση του Μουσείου της Ακρόπολης ανέδειξε τη δυναμική που υφίσταται στον τομέα του πολιτιστικ­ού τουρισμού και ως προς τον εισερχόμεν­ο αλλά και τον εσωτερικό τουρισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece