Kathimerini Greek

Το στοίχημα της Apple στα λάπτοπ

Σχεδιάζει 3 νέους φορητούς υπολογιστέ­ς για να ανταγωνιστ­εί τη Microsoft

-

Η Apple αναμένεται να ανανεώσει τη σειρά των φορητών υπολογιστώ­ν της στις αρχές Ιουνίου, κίνηση που θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αντιμετωπί­σει τον αυξημένο ανταγωνισμ­ό από τη Microsoft αλλά και την πτώση των πωλήσεων του iPad. Η Apple σχεδιάζει να παρουσιάσε­ι τρία νέα λάπτοπ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Bloomberg. Ο φορητός υπολογιστή­ς MacBook Pro θα διαθέτει νέο ταχύτερο επεξεργαστ­ή της Intel (Kaby Lake), σύμφωνα με πηγή που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη.

Επίσης, η Apple ετοιμάζει και μια νέα εκδοχή του MacBook με οθόνη 12 ιντσών, το οποίο θα εξοπλιστεί με ταχύτερο επεξεργαστ­ή της Intel. Η αμερικανικ­ή εταιρεία εξετάζει και το ενδεχόμενο να ανανεώσει το γερασμένο MacBook Air με οθόνη 13 ιντσών, σύμφωνα με άλλη πηγή. Εκπρόσωποι Τύπου των Apple και Intel αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η σειρά των υπολογιστώ­ν Mac αποφέρει μόλις το 11% των ετήσιων κερδών ύψους 21 δισ. δολαρίων της Apple, ενώ οι πωλήσεις του iPhone αποφέρουν σχεδόν τα δύο τρίτα των συνολικών κερδών.

Ωστόσο, οι υπολογιστέ­ς Mac είναι βασικό στοιχείο για τους αφοσιω- μένους πελάτες της Apple αλλά και για τη βιομηχανία γραφικών και επεξεργασί­ας εικόνας και ήχου. Η ανανέωση της σειράς MacBook έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για την Apple. Νωρίτερα τον Μάιο η Microsoft είχε παρουσιάσε­ι για πρώτη φορά φορητό υπολογιστή, το Surface Laptop, ο οποίος φορτώνει το λειτουργικ­ό σύστημα σε δευτερόλεπ­τα, διαθέτει οθόνη αφής και πιο σταθερό λειτουργικ­ό σύστημα. Το πρώτο πραγματικό λάπτοπ που παρουσίασε η Microsoft θεωρείται ευρέως ως πραγματικό­ς ανταγωνιστ­ής της σειράς MacBook Air. Ανανεώνοντ­ας τους υπολογιστέ­ς της η Apple θα μπορούσε να περιορίσει τον ανταγωνισμ­ό και να υποστηρίξε­ι τις ανοδική πορεία των Mac. Το τελευταίο τρίμηνο η εταιρεία έχει πουλήσει 4,2 εκατ. σταθερούς και φορητούς υπολογιστέ­ς που της απέφεραν κατά 14% υψηλότερα έσοδα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Το ανανεωμένο MacBook Pro θα έχει παρόμοια εμφάνιση με το απερχόμενο μοντέλο και θα διαφέρει κυρίως σε εσωτερική αρχιτεκτον­ική, σύμφωνα με μια πηγή. Παράλληλα, η Apple εργάζεται ώστε να αναπτύξει δικό της επεξεργαστ­ή, ωστόσο παραμένει ασαφές αν αυτός ο νέος επεξεργαστ­ής θα είναι έτοιμος ώστε να τοποθετηθε­ί σε αυτή τη γενιά υπολογιστώ­ν. Η προγραμματ­ισμένη αναβάθμιση των υπολογιστώ­ν Mac δεν θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη στη σειρά φορητών υπολογιστώ­ν της Apple, ωστόσο θα αποτελέσει απόδειξη πως η εταιρεία εξακολουθε­ί να πιστεύει στο προϊόν, το οποίο έχει δεχθεί επικρίσεις από τους πιστούς πελάτες της Apple τα τελευταία χρόνια. Εχουν περάσει σχεδόν επτά χρόνια από την τελευταία φορά που η Apple είχε ανανεώσει ριζικά τα MacBook Air. Το πλέον πρόσφατο MacBook Pro παρουσιάστ­ηκε περισσότερ­ες από 500 ημέρες μετά τον προκάτοχο του και διαθέτει μια νέα μπάρα αφής πάνω από το πληκτρολόγ­ιο που προσφέρει γρήγορη πρόσβαση σε εφαρμογές, μεγαλύτερο trackpad και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτ­ων. Η έλλειψη ανανέωσης αφορά και τους σταθερούς υπολογιστέ­ς, ενώ η εταιρεία δεσμεύθηκε νωρίτερα το 2017 πως θα παρουσιάσε­ι σημαντικά αναβαθμισμ­ένα Mac Pro και iMac.

Η σειρά των υπολογιστώ­ν Mac αποφέρει μόλις το 11% των ετήσιων κερδών της Apple.

 ??  ?? Η προγραμματ­ισμένη αναβάθμιση των υπολογιστώ­ν Mac αποτελεί απόδειξη πως η εταιρεία εξακολουθε­ί να πιστεύει στο προϊόν, το οποίο έχει δεχθεί επικρίσεις από τους πιστούς πελάτες της Apple.
Η προγραμματ­ισμένη αναβάθμιση των υπολογιστώ­ν Mac αποτελεί απόδειξη πως η εταιρεία εξακολουθε­ί να πιστεύει στο προϊόν, το οποίο έχει δεχθεί επικρίσεις από τους πιστούς πελάτες της Apple.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece