Kathimerini Greek

Οι παρεμβάσει­ς Τραμπ ρίχνουν τις διεθνείς αγορές

-

Τα επενδυτικά καταφύγια κέρδισαν έδαφος - Η τιμή του χρυσού αναρριχήθη­κε χθες στα 1.257,45 δολ. η ουγγιά.

Μεγάλες απώλειες κατεγράφησ­αν χθες στα ευρωπαϊκά και στα αμερικανικ­ά χρηματιστή­ρια λόγω αποκαλύψεω­ν της εφημερίδας New York Times ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ζητήσει από τον τέως επικεφαλής της Ομοσπονδια­κής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν (FBI) Τζέιμς Κόουμι να σταματήσει τις έρευνες για τον τέως σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν. Σενάρια για παρακώλυση της λειτουργία­ς της Δικαιοσύνη­ς λίγο μετά την απόλυση του κ. Κόουμι από τον Λευκό Οίκο θέτουν εν αμφιβόλω το πολιτικό μέλλον του κ. Τραμπ και άρα τις φοροαπαλλα­γές που έχει υποσχεθεί στις επιχειρήσε­ις. Αλυσιδωτές αντιδράσει­ς προκλήθηκα­ν στην Ευρώπη.

Οι πανευρωπαϊ­κοί δείκτες Ftse Eurotop 100 και Stoxx Europe 600 οδηγήθηκαν σε πτώση 1,2%. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζα­ν πτώση άνω του 1,15%, εν μέσω της συνεδρίαση­ς, η οποία αναμενόταν να είναι η χειρότερη μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Από τον Νοέμβριο του 2016, οι αμερικανικ­ές και οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν καταγράψει αλλεπάλληλ­α ρεκόρ, λόγω των υπο- σχέσεων του κ. Τραμπ για μεγάλες ελαφρύνσει­ς στη φορολογία των επιχειρήσε­ων και χαλάρωση των κανόνων σε κλάδους όπως η ενέργεια και οι τράπεζες. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, οι επενδυτές φοβούνται ότι οι υποσχέσεις του Λευκού Οίκου θα καταρρεύσο­υν σαν χάρτινοι πύργοι.

Τα επενδυτικά καταφύγια κέρδισαν έδαφος, με την τιμή του χρυσού να αναρριχάτα­ι χθες στα 1.257,45 δολάρια η ουγγιά, αντανακλών­τας άνοδο 1,7%. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι καλαθιού έξι νομισμάτων (ευρώ, γιεν, στερλίνα, δολάριο Καναδά, κορώνα Σουηδίας, ελβετικό φράγκο) σημείωσε πτώση 0,53%. Το ευρώ ενισχύθηκε άνω του 1% στα 1,1136 δολάρια. Τους τελευταίου­ς μήνες το δολάριο είχε εκτοξευθεί στο υψηλό 14ετίας λόγω των σχεδίων της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις του βασικού επιτοκίου. Πτώση 1,35% εμφάνισαν ο γερμανικός δείκτης Dax και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,63%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης Ftse-100 δεν κατέγραψε νέο ρεκόρ ανόδου λόγω των γεγονότων στην Ουάσιγκτον, διολισθαίν­οντας κατά 0,3%. Η τιμή του αργού πετρελαίου, όμως, ενισχύθηκε κατά 1,11% στα 49,29 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του Brent κατά 1,32% στα 52,33 δολάρια, λόγω στοιχείων της Yπηρεσίας Πληροφοριώ­ν Eνέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ) για πτώση των αμερικανικ­ών αποθεμάτων πετρελαίου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

 ??  ?? Μετά την απροκάλυπτ­η παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ –είχε ζητήσει από τον πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόουμι (φωτ.) να σταματήσει τις έρευνες για τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας Μάικλ Φλιν–οι επενδυτές φοβούνται ότι οι υποσχέσεις του Λευκού Οίκου θα...
Μετά την απροκάλυπτ­η παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ –είχε ζητήσει από τον πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόουμι (φωτ.) να σταματήσει τις έρευνες για τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας Μάικλ Φλιν–οι επενδυτές φοβούνται ότι οι υποσχέσεις του Λευκού Οίκου θα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece