Kathimerini Greek

Η αβεβαιότητ­α παγκοσμίως δεν πτοεί τους εκατομμυρι­ούχους

Μπορούν πλέον να διαχειριστ­ούν την περιουσία τους με ελάχιστες απώλειες

-

Σε ένα ευμετάβλητ­ο πολιτικοοι­κονομικό περιβάλλον, οι πλουσιότερ­οι άνθρωποι παγκοσμίως θεωρούν ότι μπορούν να διαχειριστ­ούν την περιουσία τους με ελάχιστες ή και με μηδενικές απώλειες, παρότι είναι ανήσυχοι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Σε αυτό το πόρισμα καταλήγει έρευνα της UBS Wealth Management, η οποία βασίζεται σε 2.842 εκατομμυρι­ούχους από επτά χώρες, με επενδυμένα περιουσιακ­ά στοιχεία τουλάχιστο­ν ενός εκατομμυρί­ου δολαρίων. Οι συμμετέχον­τες στην έρευνα του ελβετικού τραπεζικού ομίλου δηλώνουν αφενός πολύ προβληματι­σμένοι για το παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, αφετέρου δείχνουν ότι διαθέτουν αυτοπεποίθ­ηση σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να αντιμετωπί­σουν τις όποιες δυσκολίες, όπως αναφέρεται από το Reuters.

Από την έρευνα της UBS προκύπτει ότι το 82% των ερωτηθέντω­ν θεωρεί ότι διανύουμε την πιο απρόβλεπτη περίοδο στην ιστορία. Πάνω από το ένα τέταρτο των 2.842 εκατομμυρι­ούχων ερωτηθέντω­ν επανεξετάζ­ει το χαρτοφυλάκ­ιο με τις επενδύσεις του. Περίπου οι μισοί σκοπεύουν να το κάνουν, αλλά δεν το έχουν πράξει ακόμη. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι πάνω από τα τρία τέταρτα (77%) των εκατομμυρι­ούχων που απάντησαν στις ερωτήσεις της UBS θεωρούν ότι «μπορούν να αξιολογήσο­υν με ακρίβεια τον χρηματοπισ­τωτικό κίνδυνο από γεγονότα που προκαλούν αβεβαιότητ­α». Το 51% αναμένει βελτίωση της οικονομική­ς κατάστασής του το επόμενο 12μηνο, αντί του 13% που εκτιμά πως θα υπάρξει επιδείνωση. Πάνω από τους μισούς (57%) εκ των 2.842 εκατομμυρι­ούχων δηλώνουν αισιόδοξοι για την επίτευξη των μακροπρόθε­σμων στόχων τους, ενώ μόνο 11% είναι απαισιόδοξ­οι.

«Οι περισσότερ­οι εκατομμυρι­ούχοι έχουν την πεποίθηση ότι θα ξεπεράσουν την υψηλή μεταβλητότ­ητα που προκαλείτα­ι από την αβεβαιότητ­α, χωρίς την παραμικρή απώλεια», αναφέρεται στην έκθεση της UBS. «Οι οικονομικο­ί και χρηματοπισ­τωτικοί κίνδυνοι τους ανησυχούν και έχουν ισχυρές αμφιβολίες για το παγκόσμιο επιχειρημα­τικό και χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Εν τούτοις, πορεύονται ολοταχώς με αυτοπεποίθ­ηση στο μέλλον», αναφέρει η UBS. Και όμως, επισημαίνε­ι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος, το 75% των συμμετεχόν­των στην

Οι ηλικιακά νεότεροι εκατομμυρι­ούχοι τείνουν να είναι πιο συντηρητικ­οί στις επενδυτικέ­ς επιλογές τους από τους μεγαλύτερο­υς.

έκθεση κρίνει πως το ρευστό είναι η ασφαλέστερ­η επιλογή, «παρά το ότι αναμένεται να παρουσιάσε­ι χαμηλότερε­ς αποδόσεις σε σχέση με άλλες επενδυτικέ­ς επιλογές, λόγω της αύξησης του πληθωρισμο­ύ». Ενα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα από την έρευνα της UBS είναι ότι οι ηλικιακά νεότεροι εκατομμυρι­ούχοι τείνουν να είναι πιο συντηρητικ­οί στις επενδυτικέ­ς επιλογές τους από τους μεγαλύτερο­υς.

Οι περιουσίες των πιο εύπορων στον ανεπτυγμέν­ο κόσμο έχουν αυξηθεί αρκετά μετά τη δεκαετία του 1980. Σειρά μελετών που έχουν γίνει από ερευνητικά κέντρα, οικονομικά ινστιτούτα και διεθνείς οργανισμού­ς αποδεικνύο­υν ότι έχει διευρυνθεί η εισοδηματι­κή ανισότητα, με την ενίσχυση των πλουσιοτέρ­ων και την αποδυνάμωσ­η των οικονομικά ασθενέστερ­ων, αλλά και της ευρύτερης μεσαίας τάξης. Η εισοδηματι­κή ανισότητα έχει ενταθεί μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση, επειδή μειώθηκε, παράλληλα, το πραγματικό εισόδημα της μεσαίας τάξης.

Μία από τις πιο χαρακτηρισ­τι- κές έρευνες είναι αυτή του ΟΟΣΑ, βάσει της οποίας το 10% των πλουσιότερ­ων στις 20 χώρες του ανεπτυγμέν­ου κόσμου έχει 9,6 φορές υψηλότερα εισοδήματα από το φτωχότερο 10%. Το πλουσιότερ­ο 10% κρατάει στα χέρια του το 50% όλου του πλούτου στον ανεπτυγμέν­ο κόσμο. Το επόμενο 50% κρατάει σχεδόν όλο το υπόλοιπο του πλούτου, και το 40% των νοικοκυριώ­ν με τη χαμηλότερη οικονομική επιφάνεια κατέχει το 3% που απομένει από τον πλούτο στον ανεπτυγμέν­ο κόσμο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων ετών, μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση και την κρίση χρέους, οι πιο εύποροι του κόσμου διατήρησαν τις περιουσίες τους αμετάβλητε­ς ή τις ενίσχυσαν.

 ??  ?? Στο Μόντε Κάρλο δένουν τα πανάκριβα σκάφη τους μερικοί από τους πλουσιότερ­ους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι διατηρούν ισχυρές επιφυλάξει­ς για το παγκόσμιο επιχειρημα­τικό και χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουν με αυτοπεποίθ­ηση το...
Στο Μόντε Κάρλο δένουν τα πανάκριβα σκάφη τους μερικοί από τους πλουσιότερ­ους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι διατηρούν ισχυρές επιφυλάξει­ς για το παγκόσμιο επιχειρημα­τικό και χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουν με αυτοπεποίθ­ηση το...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece