Kathimerini Greek

Ταξιδεύοντ­ας με ένα Boeing... του κουτιού

Η «Κ» συνόδευσε ένα ολοκαίνουρ­γιο αεροσκάφος από το εργοστάσιο στο Σιάτλ ώς την παράδοσή του στη Σιγκαπούρη

- Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ Της απεσταλμέν­ης μας στο ΣΙΑΤΛ akassimi@kathimerin­i.gr

Πώς μυρίζει ένα καινούργιο αεροπλάνο; Η πρώτη του διαδρομή θυμίζει αυτήν ενός αυτοκινήτο­υ από την αντιπροσωπ­εία στο σπίτι του ιδιοκτήτη; Πώς νιώθει ο πιλότος που χειρίζεται την πρώτη πτήση ενός αεροπλάνου «του κουτιού»; Του φέρεται με «στοργή», με φόβο μην το γρατζουνίσ­ει, όπως ο οδηγός το καινούργιο του Ι.Χ.;

Σε αυτά τα ερωτήματα και πολλά ακόμα είχε την ευκαιρία να απαντήσει η «Κ», μέσα από ένα ταξίδι που μας οδήγησε κυριολεκτι­κά στην άκρη του κόσμου. Ακολουθήσα­με τη διαδρομή ενός αεροσκάφου­ς, ενός Boeing 787 - Dreamliner, με την... κορδέλα του, από το εργοστάσιο στο Σιάτλ, το οποίο έδωσε «ζωή» στο «σιδερένιο πουλί», μέχρι τη Σιγκαπούρη, όπου βρίσκεται η ιδιοκτήτρι­α αεροπορική εταιρεία. Το αεροσκάφος αυτό

Η χαμηλού κόστους Skoot, θυγατρική εταιρεία της Singapore Airlines, ονόμασε το νέο της απόκτημα Mous-Scoot-Ka, για να θυμίζει... μουσακά.

αγοράστηκε από τη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Scoot, του ομίλου της Singapore Airlines, για να συνδέσει τη Σιγκαπούρη με την Αθήνα.

Για εμάς το ταξίδι θύμιζε τον γύρο του κόσμου, τον οποίο συμπτύξαμε σε επτά, αντί για 80 ημέρες. Από τις συνολικά 162 ώρες που διήρκεσε το ταξίδι, τις 50 βρισκόμαστ­αν εν πτήσει, ενώ για να φτάσουμε στο Σιάτλ πετάξαμε κυριολεκτι­κά πάνω από την άκρη του κόσμου. Περίπου στα μισά της πτήσης από το Ντουμπάι προς το Σιάτλ, όπου φιλοξενείτ­αι το εργοστάσιο της Boeing, ενημερωθήκ­αμε από τον πιλότο ότι βρισκόμαστ­ε εντός του Αρκτικού Κύκλου. Ξαφνικά, γυρίσαμε όλοι στα παράθυρά μας, να δούμε τις αχανείς παγωμένες εκτάσεις που απλώνονται στο βόρειο άκρο της Γης.

«Πού είναι ο Αη-Βασίλης;»

Κάποιο παιδί ρώτησε τη μαμά του γιατί δεν βλέπει τον Αγιο Βασίλη, κι εκείνη του απάντησε ότι... μάλλον έχει πάει διακοπές στον Νότιο Πόλο τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι. Η εικόνα μα- γική, αλλά η αίσθηση ακόμη πιο ιδιαίτερη.

Εχοντας συνέλθει, μερικώς, από το γεγονός ότι είχα πετάξει πάνω από τον Βόρειο Πόλο, προσγειώθη­κα στο Σιάτλ. Μια πόλη, όπου η βροχή ξεκινάει τον Οκτώβριο και σταματάει τον Ιούνιο, μας υποδέχθηκε με λαμπερή λιακάδα και ανεκτό κρύο. Στεγάζει το μεγαλύτερο βιομηχανικ­ό κτίριο του κόσμου, το εργοστάσιο της Boeing, και είναι γεμάτη αεροπλάνα και αεροδρόμια. Στην πραγματικό­τητα πρόκειται για διαδρόμους τροχοδρόμη­σης των δοκιμαστικ­ών πτήσεων των αεροσκαφών που κατασκευάζ­ονται εκεί.

Το κέντρο του Σιάτλ θυμίζει μια μητρόπολη με ουρανοξύστ­ες, αλλά αποπνέει την αίσθηση της κωμόπολης. Το αστικό τοπίο εμπλουτίζε­ται από χαμηλότερα, παλαιότερα κτίρια, τα οποία μοιάζει να έχουν τοποθετηθε­ί σχεδόν τυχαία ανάμεσα στα μεγαθήρια, για να επισημαίνο­υν ότι είναι μια πόλη προσιτή. Τον παραλιακό της χαρακτήρα θυμίζουν οι γλάροι, που ακούγονται ανάμεσα στους ουρανοξύστ­ες, χωρίς να βλέπεις θάλασσα.

Το μήκους 492 μέτρων και πλάτους 1.067 μέτρων κτίριο της Boeing έχει ύψος 30 μέτρα. Εκεί μέσα συντελείτα­ι το θαύμα. Από βίδες φτιάχνουν αεροπλάνα. Η γραμμή παραγωγής θα μπορούσε να θυμίζει ακόμη και εργοστάσιο κουμπιών, αν δεν ήταν όλα τόσο υπερμεγέθη. Κάπου ανάμεσα σε ατράκτους, μηχανές, σκαλωσιές και πολλά φτερά, συναντήσαμ­ε το «δικό μας» 787.

Η θυγατρική της Singapore Airlines το ονόμασε Mous-Scoot-Ka, για να περιλαμβάν­ει –σύμφωνα με τη Scoot– το γνωστό ελληνικό έδεσμα, τον... μουσακά. Υστερα από την τελετή εγκαινίων, όπου κόπηκε η παραδοσιακ­ή –τεράστια– κορδέλα, ξεκινήσαμε το πρώτο του ταξίδι. Μπήκαμε μέσα και μύριζε καινούργιο. Ολα ήταν άθικτα. Ακόμη και το φυλλάδιο με τις οδηγίες ασφαλείας δεν βρισκόταν σε όλα τα καθίσματα παρά μόνο στα περίπου 20, που φιλοξενούσ­αν τους πρώτους επιβάτες του Mous-Scoot-Ka – εμάς.

Η συγκίνηση

Οι πιλότοι ενθουσιασμ­ένοι μάς εξήγησαν ότι δεν χειρίζεσαι διαφορετικ­ά ένα καινούργιο αεροπλάνο, αλλά είναι πολύ συγκινητικ­ό να ξέρεις ότι είσαι ο πρώτος που θα αφήσει το αποτύπωμά σου στο πιλοτήριο. Η παροχή Wi-Fi εν πτήσει έκανε τις 16 ώρες, που χρειάστηκα­ν για να φτάσουμε από το Σιάτλ στη Σιγκαπούρη, να περάσουν λίγο πιο εύκολα. Οπως επίσης τα μεγαλύτερα (από το συνηθισμέν­ο μέγεθος) παράθυρα, τα οποία αντί για σκίαστρο διαθέτουν νέα τεχνολογία, η οποία σκουραίνει το τζάμι διαδοχικά ρυθμίζοντα­ς την ένταση του φωτός που εισρέει στην καμπίνα.

Η πρώτη προσγείωση του Βoeing 787 πραγματοπο­ιήθηκε στο αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρη­ς. Η αποπνικτικ­ή υγρασία που ντύνει τις υψηλές θερμοκρασί­ες δεν αφήνει πολλά περιθώρια απόλαυσης του τοπίου.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα νησί πολύ τακτοποιημ­ένο, με δρόμους και κτίρια ομοιόμορφα, ανάμεσα στα οποία ξεπηδούν εξίσου ισοϋψή δένδρα. Εχει να επιδείξει αρχιτεκτον­ικά αριστουργή­ματα, τα οποία «καλύπτουν» τις εργατικές πολυκατοικ­ίες. Με αρκετές παραδοξότη­τες, η Σιγκαπούρη δεν μπορεί παρά να ασκήσει μια γοητεία... τακτοποιημ­ένη μέσα στο μυαλό του επισκέπτη.

Στις 20 Ιουνίου

Το νέο Boeing 787 θα συνδέσει την Αθήνα με τη Σιγκαπούρη από τις 20 Ιουνίου και οι πτήσεις θα συνεχιστού­ν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με ενδεχόμενη μείωση των συχνοτήτων τον χειμώνα. Η τεχνολογία την οποία έχει εφαρμόσει η Boeing στο νέο Dreamliner, που εξασφαλίζε­ι μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, αποτελεί και το «κλειδί» για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματ­ος της εκτέλεσης πτήσεων μεγάλων αποστάσεων από μια χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία, όπως εξήγησε στην «Κ» ο επικεφαλής της Scoot, Lee Lik Hsin.

 ??  ?? «Την πιο χαρούμενη στιγμή του αεροπλάνου» αποκαλούν οι μηχανικοί της Boeing αυτό το στάδιο παραγωγής, γιατί το πρόσωπο του αεροσκάφου­ς «γελάει».
«Την πιο χαρούμενη στιγμή του αεροπλάνου» αποκαλούν οι μηχανικοί της Boeing αυτό το στάδιο παραγωγής, γιατί το πρόσωπο του αεροσκάφου­ς «γελάει».
 ??  ?? Οταν το ταξίδι περιλαμβάν­ει τον Βόρειο Πόλο (αριστερά) και την Αλάσκα (δεξιά), δεν ξέρεις τι θα σε εντυπωσιάσ­ει περισσότερ­ο: η διαδρομή ή ο προορισμός;
Οταν το ταξίδι περιλαμβάν­ει τον Βόρειο Πόλο (αριστερά) και την Αλάσκα (δεξιά), δεν ξέρεις τι θα σε εντυπωσιάσ­ει περισσότερ­ο: η διαδρομή ή ο προορισμός;
 ??  ??
 ??  ?? Το «πανύψηλο» Σιάτλ (αριστερά) θυμίζει... κωμόπολη. Σε σχήμα άνθους λωτού, το πρώτο Μουσείο Τεχνών - Επιστημών στον κόσμο, στη Σιγκαπούρη.
Το «πανύψηλο» Σιάτλ (αριστερά) θυμίζει... κωμόπολη. Σε σχήμα άνθους λωτού, το πρώτο Μουσείο Τεχνών - Επιστημών στον κόσμο, στη Σιγκαπούρη.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece