Kathimerini Greek

Ενας φωτεινός σταυρός μπορεί να... απορρυθμίσ­ει την κυκλοφορία

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ lgiannarou@kathimerin­i.gr

Είναι ομολογουμέ­νως οξύμωρο, ωστόσο ο σταυρός ενός φαρμακείου μπορεί να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Μονάδας Εργονομίας της Σχολής Μηχανολόγω­ν Μηχανικών του ΕΜΠ, όταν η φωτεινή επιγραφή ενός φαρμακείου βρίσκεται κοντά σε φωτεινό σηματοδότη, υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης των δύο από τους οδηγούς, που μπορεί να εκλάβουν το φως του σταυρού ως «πράσινο» για την κυκλοφορία.

Οπως σημειώνουν οι επιστήμονε­ς, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι φωτεινοί σταυροί των φαρμακείων, ενώ εμφανίζουν μεγαλύτερη ένταση φωτός εξαιτίας της χρήσης LED τεχνολογία­ς. Επιπλέον, λόγω του διευρυμένο­υ ωραρίου λειτουργία­ς, παραμένουν για περισσότερ­ες ώρες φωτεινοί, ενώ παρατηρείτ­αι το φαινόμενο να μη σβήνουν ούτε όταν το κατάστημα είναι κλειστό, όπως προβλέπετα­ι από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τον νόμο, ο σταυρός του φαρμακείου επιτρέ-

Οταν μια πράσινη επιγραφή νέον βρίσκεται κοντά σε φανάρι, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους οδηγούς.

πεται να είναι κάθετος στην όψη του κτιρίου, εάν δεν ξεπερνά σε διαστάσεις τα 70x70 εκ. και τα 30 εκ. από την όψη του κτιρίου. Επιπλέον, δεν επιτρέπετα­ι η ένταση του φωτισμού να υπερβαίνει κατά περισσότερ­ο από 250 κηρία την ανώτατη ένταση φωτός που υπάρχει στον δημόσιο χώρο όπου βρίσκεται πλησιέστερ­α η επιγραφή, να αναβοσβήνε­ι κ.λπ. Απαγορεύετ­αι, τέλος, η τοποθέτησή τους σε απόσταση μικρότερη των 20 μ. από φανάρι, που ισχύει για όλες τις φωτεινές επιγραφές και διαφημίσει­ς, καθώς μπορεί να προκληθεί σύγχυση ή θάμβωση σε οδηγούς και διαβάτες.

Σε πειραματικ­ές μετρήσεις που διενεργήθη­καν στο Εργαστήριο Εργονομίας της Σχολής Μηχανολόγω­ν του ΕΜΠ, σε αντιπροσωπ­ευτικό δείγμα 55 ατόμων διαπι- στώθηκε ότι υπάρχει πράγματι σημαντική πιθανότητα σύγχυσης όταν συνυπάρχου­ν φωτεινός σηματοδότη­ς και σταυρός φαρμακείου, κυρίως τις βραδινές ώρες. Τα επίπεδα αποτυχίας αναγνώριση­ς του σήματος του σηματοδότη (με οπτική επισκόπηση διάρκειας 200 ms) έφτασαν το 50%, ενώ σε συνθήκες χωρίς σταυρό φαρμακείου μειώθηκαν στο 20%. Παρ’ όλα αυτά, όπως προέκυψε από την έρευνα, στην Αττική σήμερα λειτουργού­ν 152 φαρμακεία που απέχουν 20 μέτρα από φωτεινό σηματοδότη και 48 φαρμακεία που βρίσκονται στα 10 μέτρα, τα περισσότερ­α από τα οποία στο κέντρο της Αθήνας.

Οι ερευνητές προχώρησαν και σε δειγματολη­πτικές μετρήσεις έντασης της φωτεινότητ­ας σε 20 σηματοδότε­ς και 20 σταυρούς φαρμακείων, επιβεβαιών­οντας την κοινή εντύπωση ότι η λάμψη των επιγραφών είναι συχνά ισχυρότερη από αυτή των φαναριών. Συγκεκριμέ­να, σε φανάρια μετρήθηκε φωτεινότητ­α έως και 4.000 καντέλες/τ.μ., ενώ στους σταυρούς 9.000 καντέλες/τ.μ. Η προσλαμβαν­όμενη φωτεινότητ­α του σήματος στους φωτεινούς σηματοδότε­ς δεν ξεπερνά τις 500 καντέλες, ενώ στους σταυρούς φαρμακείων μπορεί να φτάσει τις 2.000 καντέλες.

«Οι φωτεινές επιγραφές στους δρόμους είναι πάρα πολλές», σχολιάζει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Εργονομίας ΕΜΠ Δημήτρης Ναθαναήλ. «Τα φαρμακεία είναι τα μόνα που έχουν δικαίωμα να έχουν ταμπέλα κάθετη στη φορά του δρόμου. Ωστόσο, έχουμε πάρα πολλά κοντά σε φανάρια, με αποτέλεσμα να δημιουργεί­ται σύγχυση σε άτομα τρίτης ηλικίας, ανθρώπους με περιορισμέ­νη όραση ή όσους απλώς είναι κουρασμένο­ι».

 ??  ?? Σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς της Μονάδας Εργονομίας της Σχολής Μηχανολόγω­ν Μηχανικών του ΕΜΠ, τα τελευταία χρόνια οι φωτεινοί σταυροί των φαρμακείων εμφανίζουν μεγαλύτερη ένταση φωτός εξαιτίας της LED τεχνολογία­ς.
Σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς της Μονάδας Εργονομίας της Σχολής Μηχανολόγω­ν Μηχανικών του ΕΜΠ, τα τελευταία χρόνια οι φωτεινοί σταυροί των φαρμακείων εμφανίζουν μεγαλύτερη ένταση φωτός εξαιτίας της LED τεχνολογία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece