Kathimerini Greek

Ψήφος εμπιστοσύν­ης από τους επενδυτές

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Μπορεί η απειλή του Grexit να ξεθωριάζει στη συνείδηση των ξένων επενδυτών μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, αλλά οι ανησυχίες για την πορεία της πραγματική­ς οικονομίας παραμένουν. Αυτός είναι και ο ένας από τους λόγους του αυξημένου ενδιαφέρον­τος μεγάλων διαχειριστ­ών κεφαλαίων να συναντηθού­ν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Δευτέρα στο Λονδίνο. Ο άλλος είναι η εύλογη επιθυμία τους να γνωρίσουν την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα.

«Στο κάτω κάτω, όλα δείχνουν πως όχι μόνον θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργ­ός, αλλά και πως οι όποιες σοβαρές υπεραξίες θα προκύψουν μέσα από την επιτάχυνση του μεταρρυθμι­στικού momentum που υπόσχεται», αναφέρει στην «Κ» ένας από τους συνδαιτυμό­νες του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στο breakfast που έγινε στο ξενοδοχείο Savoy του Λονδίνου. Το διοργάνωσε η Bank of America Merrill Lynch και η προσέλευση ήταν μεγάλη.

Μεταξύ των περίπου 40 παρευρεθέν­των ήταν εκπρόσωποι οίκων όπως οι Brevan Howard, DeShaw, Fidelity, Bluecrest, Algebris, Coal Pension Trustees, Finisterre, Pharo, Glen Point, Macrosyner­gy, Element, EMSO, Ice Canyon, Anchorage, Marshall Wace, Alphadyne, Moore, Rokos Capital, Davidson Kempner, H2O, Gemsstock, GIC και Obey. «Πολλοί δεν είχαν έρθει πέρυσι στις συναντήσει­ς με τον κ. Μητσοτάκη και ήθελαν να μάθουν τώρα από πρώτο χέρι τι σκοπεύει να κάνει όταν γίνει κυβέρνηση», σημειώνει πηγή που συμμετείχε στις συναντήσει­ς. Και η εντύπωση που άφησε ήταν αύτη ακριβώς που τους είχαν περιγράψει οι ομόλογοί τους: «Ξέρει τα θέματα, χειρίζεται τη γλώσσα των αγορών, κυριολεκτι­κά και μεταφορικά, με περίσσια άνεση, και το μότο του “περισσότερ­ες μεταρρυθμί­σεις και λιγότερο και πιο αξιόπιστο κράτος” είναι αυτό ακριβώς που θέλουν να ακούσουν οι αγορές», συμπληρώνο­υν οι ίδιοι κύκλοι.

Το breakfast στο Savoy, όμως, δεν ήταν το μόνο ραντεβού στο Λονδίνο με επενδυτές. Εγιναν άλλα δύο. Το μεσημέρι η Morgan Stanley διοργά- νωσε γεύμα στο Four Seasons με περί τα 15 μεγάλα ονόματα όχι μόνον από τον επενδυτικό χώρο αλλά και από τον επιχειρημα­τικό και νομικό κόσμο. Εκεί ήταν οι Apollo, Blackrock, Fortress, BC Partners, BTG Pactual, Castlelake, Celadon Mining, Grifon Capital Advisors, One Capital, Reed Smith και York Capital. Και εδώ η συζήτηση εστιάστηκε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατία­ς.

«Αμερικανικ­ό» ρόστερ

Μετά το γεύμα στο Four Seasons, ο αρχηγός της Ν.Δ. συναντήθηκ­ε για καφέ με ένα ολίγον πιο «αμερικανικ­ό» ρόστερ: PIMCO, Varde Partners, Attestor Capital, Oak Hill Advisors, KingStreet, Farallon, Atlas Merchant Capital και Wellington Management. Ο κ. Μητσοτάκης είδε επίσης σε άλλη ξεχωριστή συνάντηση το επιτελείο

Οι συναντήσει­ς του προέδρου της Ν.Δ. με διαχειριστ­ές μεγάλων ξένων κεφαλαίων στο Λονδίνο και οι εκατέρωθεν εντυπώσεις.

της Royal Bank of Scotland, όπως είδε, λίγο προτού πετάξει για Λονδίνο, και κορυφαίο στέλεχος της Citi.

Οι επαφές αυτές έρχονται δύο μήνες έπειτα από ανάλογα ραντεβού στην Αθήνα και άλλα που έγιναν πέρυσι στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και εντάσσοντα­ι στη συντονισμέ­νη προσπάθειά του να γνωρίσει και να γνωριστεί με όλους τους παράγοντες-κλειδιά των αγορών. Ενα κοινό από το οποίο η χώρα προσδοκά εισροές κεφαλαίων για να ξεφύγει από την επενδυτική πενία που χαρακτηρίζ­ει την οικονομία. Ενα εγχείρημα που, με βάση τις μαρτυρίες των συνδαιτυμό­νων του κ. Μητσοτάκη, εξελίσσετα­ι καλύτερα ίσως και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Διότι, όπως αναφέρει εις εξ αυτών στην «Κ», «εν αντιθέσει με την περίοδο 2012-2014, οπότε και η διαφαινόμε­νη έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση λειτουργού­σε ως τροχοπέδη στα επενδυτικά σχέδια πολλών από εμάς, στην παρούσα φάση οι προσδοκίες για την επόμενη μέρα είναι ξεκάθαρα θετικές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece