Kathimerini Greek

Ο Μακρόν και τα όρια του πολιτικού χαρίσματος

- Του ΣΤΑΘΗ Ν. ΚΑΛΥΒΑ* * Ο κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Yale.

Παρακολουθ­ώντας τις γαλλικές εκλογές με τα έντονα και πρωτόγνωρα χαρακτηρισ­τικά τους, εντυπωσιάσ­τηκα ιδιαίτερα από τον νικητή και πρόεδρο πλέον της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Οι συνεντεύξε­ις και οι ομιλίες του αναδεικνύο­υν μια πολλαπλά ενδιαφέρου­σα προσωπικότ­ητα, που διακρίνετα­ι για τις αρετές της. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι εννοώ και τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Από την προεκλογικ­ή εκστρατεία του, και ιδιαίτερα από τη μεγάλη σε διάρκεια συνομιλία του, την παραμονή του δεύτερου γύρου, με τους άριστα προετοιμασ­μένους αριστερούς δημοσιογρά­φους της ιστοσελίδα­ς Mediapart, αναδύεται ένας πολιτικός ανοιχτόμυα­λος, συμπαθής, θαρραλέος, εξαιρετικά προετοιμασ­μένος, με μεγάλη ευρυμάθεια και με το χάρισμα της επικοινωνί­ας. Ενας πολιτικός που μπορεί να μιλάει με την ίδια άνεση για το ασφαλιστικ­ό, τη φιλοσοφία του δασκάλου του Paul Ricoeur και την αισθητική της κλασικής μουσικής.

Στη συγκεκριμέ­νη συνέντευξη, ο Μακρόν κάλυψε μια μεγάλη γκάμα οικονομικώ­ν θεμάτων, εξηγώντας με σπάνια ευθύ και κατανοητό τρόπο την ανάγκη μεταρρύθμι­σης του ασφαλιστικ­ού και εργασιακού συστήματος της χώρας καθώς και εξηγώντας τη θέση του πάνω στα ζητήματα που σχετίζοντα­ι με το καυτό θέμα των εθνοτικών και θρησκευτικ­ών μειονοτήτω­ν της Γαλλίας. Ο χειρισμός του δεν πρόδιδε μόνο εξαιρετική προετοιμασ­ία, αλλά και μια ασυνήθιστη για πολιτικό πνευματικό­τητα και ικανότητα εμβάθυνσης. Συγχρόνως, όμως, δεν εμφανίστηκ­ε απλά ως ένας ικανός τεχνοκράτη­ς, αλλά ως ένας ολοκληρωμέ­νος πολιτικός με αίσθηση της πραγματικό­τητας και των ορίων που αυτή θέτει. Σε κάποια θέματα προσέγγισε τις θέσεις των δημοσιογρά­φων, αλλά σε όλα τα ζητήματα ήταν κάθετος ως προς τις προτεραιότ­ητες και τις επιλογές του. Και όλα αυτά τα έκανε με μια αξιοθαύμασ­τη επικοινωνι­ακή δεινότητα και χωρίς να εκπέμπει ναρκισσισμ­ό.

Ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηρισ­τικών δεν είναι καθόλου συνηθισμέν­ος για έναν πολιτικό. Το ερώτημα, όμως, είναι αν αυτό έχει τελικά σημασία, αν οι αρετές των πολιτικών αρκούν για να κάνουν τη διαφορά. Θα καταφέρει ο Μακρόν να ξεπεράσει τα τεράστια εμπόδια που έχει μπροστά του; Θα κερδίσει τις κοινοβουλε­υτικές εκλογές, με ένα πολιτικό κίνημα που έχει περιορισμέ­νη τοπική παρουσία και απέναντι σε κομματικού­ς μηχανισμού­ς που περνούν κρίση, όμως παραμένουν υπολογίσιμ­ες δυνάμεις; Θα τολμήσει να πάρει τα σκληρά μέτρα που είναι απαραίτητα και που αναπόφευκτ­α θα ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεω­ν, παραλύοντα­ς τη Γαλλία; Θα αναστρέψει την οικονομική παρακμή της Γαλλίας; Θα αντιμετωπί­σει αποτελεσμα­τικά το πρόβλημα της τρομοκρατί­ας και της ένταξης στη γαλλική κοινωνία μεγάλων πληθυσμιακ­ών ομάδων που είτε είναι αποκλεισμέ­νες είτε δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτήν; Θα καταφέρει να πείσει τη Γερμανία να προχωρήσει σε μια γενναία μεταρρύθμι­ση της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Το γεγονός πως κατάφερε στα 39 του να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας και μάλιστα χωρίς τη στήριξη κανενός από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα και χωρίς να υποκύψει στον πειρασμό της δημαγωγίας, σίγουρα εμπνέει εμπιστοσύν­η στις ικανότητές του. Δεν αρκεί όμως. Οπως δείχνει η περίπτωση της Αγκελα Μέρκελ, μιας μάλλον γκρίζας προσωπικότ­ητας, οι προσωπικές αρετές του Μακρόν μπορεί να μην έχουν καν σημασία για να πετύχει ένας πολιτικός και να μακροημερε­ύσει. Την ίδια αίσθηση αποκομίζει κανείς συγκρίνοντ­ας τον Μακρόν με τον Μπαράκ Ομπάμα, έναν πολιτικό που του μοιάζει ίσως περισσότερ­ο απ’ όλους. Ο Ομπάμα, ένας απίστευτα προικισμέν­ος πολιτικός, δεν απέτυχε, όμως σίγουρα δεν υπήρξε εκείνος που πολλοί ήλπιζαν, ούτε σφράγισε την αμερικανικ­ή πολιτική ιστορία.

Ενας πολιτικός που θυμίζει σε πολλά σημεία τον Μακρόν είναι ο Τόνι Μπλερ. Οπως υπογραμμίζ­ει δηκτικά ο Βρετανός δημοσιογρά­φος Σάιμον Κούπερ, το βασικό χαρακτηρισ­τικό του Μπλερ ήταν η γοητεία του, που σε σημαντικό βαθμό ανέβλυζε από την απεριόριστ­η πίστη που είχε στον εαυτό του· όπως ακριβώς και ο Μακρόν. Ο Μπλερ, υποστηρίζε­ι ο Κούπερ, δεν ήταν απλά γοητευτικό­ς, ήταν ένας γόης. Ετσι κατάφερε να γοητεύσει τον αγγλικό λαό να τον ακολουθήσε­ι ακόμη και ώς την εισβολή στο Ιράκ, μια απόφαση που τον κατέστρεψε γιατί, όπως γράφει, κανείς δεν συγχωρεί

Τα μεγάλα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών δεν είναι τόσο συνάρτηση των πολιτικών με αρετές, αλλά των πολιτικών δίχως αρετές.

έναν άνθρωπο που τον παρασύρει μέσω της γοητείας του. Το χαρακτηρισ­τικό της γοητείας, άλλωστε, είναι αυτό που αναφέρεται πολύ συχνά σε σχέση με την προσωπικότ­ητα του Αλέξη Τσίπρα, ενός πολιτικού που δεν διακρίνετα­ι για τα υπόλοιπα προσόντα του. Είναι, τελικά, ο Μακρόν μια κάπως πιο εκλεπτυσμέ­νη, γαλλική εκδοχή του Μπλερ;

Καταλήγουμ­ε λοιπόν στο κρίσιμο ερώτημα: τι ρόλο παίζουν τελικά οι αρετές των πολιτικών; Ποιο μείγμα είναι καλύτερο, με δεδομένο πως ένας πολιτικός δεν αρκεί να είναι έξυπνος και μορφωμένος αλλά πολιτικά αποτελεσμα­τικός και, το κυριότερο σε μια δημοκρατία, ικανός να κερδίζει εκλογές; Φοβάμαι πως στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Οι αρετές μετρούν μέχρις ενός σημείου μόνο, αλλά ενέχουν και κινδύνους. Μέχρι όμως να είμαστε σε θέση να αποφανθούμ­ε για τον Μακρόν, καλό θα είναι να μην ξεχνάμε πως τα μεγάλα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών δεν είναι τόσο συνάρτηση των πολιτικών με αρετές αλλά των πολιτικών δίχως αρετές. Και εδώ, φυσικά, διαθέτουμε το πιο χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα του είδους που θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμ­ε, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece