Kathimerini Greek

Το μετέωρο βήμα των πολιτικών ενσωμάτωση­ς

- Του ΝΤΑΝ ΧΑΟΥΝΤΕΝ* * Ο κ. Νταν Χάουντεν είναι senior αρχισυντάκ­της του δημοσιογρα­φικού οργανισμού Refugees Deeply.

Δύο ανταγωνιστ­ικές προτεραιότ­ητες έχουν καθορίσει την πολιτική διαχείριση­ς των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστε­ί στην Ελλάδα: η αποτροπή και η ενσωμάτωση. Οι πολιτικές που διαχωρίζου­ν τους αιτούντες άσυλο από τον εγχώριο πληθυσμό, επιδεινώνο­ντας την καθημερινό­τητά τους ως μέθοδο αποτροπής μελλοντικώ­ν μεταναστών, υπερέχουν συντριπτικ­ά των πρωτοβουλι­ών ενσωμάτωση­ς.

Οποιες τέτοιες προσπάθειε­ς έχουν γίνει έχουν προσκρούσε­ι στη σκληρή λογική της ευρωπαϊκής πολιτικής, βάσει της οποίας η Ελλάδα και, ιδιαίτερα, τα νησιά της, έχουν εξελιχθεί σε μία νεκρή ζώνη για να θωρακιστεί η υπόλοιπη Ε.Ε. από το πολιτικό κόστος των ξενοφοβικώ­ν της τάσεων.

Το υπουργείο Παιδείας εξέτασε προτάσεις που εκτείνοντα­ν από την πλήρη ενσωμάτωση των παιδιών των προσφύγων ώς την γκετοποίησ­η στο δίκτυο των καταυλισμώ­ν. Το σχέδιο που προέκυψε επικεντρων­όταν σε απογευματι­νά σχολεία με χωριστές τάξεις για τα παιδιά των αιτούντων άσυλο, που θα χρησιμοποι­ούσαν όμως τις ίδιες εγκαταστάσ­εις. Τη λογική του συνόψισε ένας από τους συμβούλους του υπουργείου, με τη φράση «ένα γκέτο που φαίνεται σαν ενσωμάτωση». Η επιμονή των προοδευτικ­ών να αναδείξουν τη συμβολική σημασία των απογευματι­νών σχολείων ως ένα βήμα προς την ενσωμάτωση είχε την ανεπιθύμητ­η παρενέργει­α να τα μετατρέψει σε στόχο των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής. Στην Εύβοια, κάποια προσφυγόπο­υλα έπρεπε να τα συνοδεύσου­ν ένοπλοι αστυνομικο­ί στο σχολείο, σε σκηνές που θύμισαν την επιβολή της κατάργησης των φυλετικών διαχωρισμώ­ν στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των εγγραφών έχει υπάρξει πολύ απογοητευτ­ικός. Λιγότερα από 3.000 από τα 10.000 παιδιά προσφύγων ηλικιών από 5-15 ετών πηγαίνουν σχολείο.

Στον τομέα της υγείας, τεράστια ποσά έχουν εισρεύσει από την Ε.Ε. για την παροχή πρωτοβάθμι­ας φροντίδας από διεθνείς ΜΚΟ σε μισοάδειου­ς καταυλισμο­ύς. Ενα μικρό μέρος των κονδυλίων αυτών, 25 εκατ. δολάρια, έχει κατευθυνθε­ί στην ενίσχυση του ελληνικού συστήματος υγείας, που λειτουργεί διαχρονικά στα όρια των δυνατοτήτω­ν του, και που καλύπτει το σύνολο των μη πρωτοβάθμι­ων υγειονομικ­ών αναγκών των προσφύγων.

Δυστυχώς, το πρόγραμμα Philos κατέστη όμηρος των φιλονικιών εντός του υπουργείου, όπου διεξαγόταν ένας άγριος καβγάς για το ποιος θα ετίθετο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο αρχικός σχεδιασμός στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ήταν να σταλούν σχεδόν 500 γιατροί και υγειονομικ­ό προσωπικό σε περιοχές με προσφυγικο­ύς πληθυσμούς ώς τον περασμένο Οκτώβριο. Αντ’ αυτού, οι πρώτες προσλήψεις έγιναν μόλις τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να κάνει έκκληση στους Γιατρούς του Κόσμου να παρατείνου­ν την παρουσία τους σε κάποια μέρη, καθώς οι συμβασιούχ­οι του Philos δεν ήταν έτοιμοι να τους αντικαταστ­ήσουν. Οσον αφορά τη στέγαση, ο αριθμός των διαθέσιμων κατοικιών στο πλαίσιο του προγράμματ­ος παροχής ιδιωτικής στέγης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν μπορεί να καλύψει τους περισσότερ­ους αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστ­ε στα πρόθυρα μιας νέας φάσης της διαχείριση­ς. Η ECHO, η ανθρωπιστι­κή υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποσύρεται επιχειρησι­ακά από την Ελλάδα – που σημαίνει ότι θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των διεθνών ΜΚΟ που πληρώνοντα­ι για να καλύψουν τα κενά του κρατικού μηχανισμού.

Υπάρχουν και φωτεινά σημεία σε αυτή τη σκοτεινή εικόνα. Η βασική λογική του προγράμματ­ος Philos –η ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, που ωφελεί τους πρόσφυγες και τους Ελληνες– είναι σωστή. Πρέπει να επεκταθεί. Οι 62 συντονιστέ­ς εκπαίδευση­ς προσφύγων, που προσελήφθη­σαν για να διαχειριστ­ούν τη σύνθετη διαδικασία του συντονισμο­ύ μεταξύ των σχολείων, των γονέων των προσφυγόπο­υλων και των γονέων των Ελλήνων μαθητών, έχουν αποκτήσει ανεκτίμητη εμπειρία. Θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν χρήσιμες εφεδρείες στο μέλλον.

Οι υποστηρικτ­ές των απογευματι­νών σχολείων τα θεωρούν βήμα προς την πλήρη ενσωμάτωση το επόμενο σχολικό έτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να διαθέσει πόρους ώστε να εξαλείψει την αβεβαιότητ­α σχετικά με το μέλλον αυτού του εγχειρήματ­ος.

Αλλά η Επιτροπή θα πρέπει να πιεστεί για να στηρίξει πολιτικές ενσωμάτωση­ς. Εως τώρα, η σχεδόν αποκλειστι­κή προτεραιότ­ητά της ήταν η στήριξη πολιτικών που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και της ατζέντας αποτροπής που η συμφωνία αυτή εκπροσωπεί.

Μια ματιά στην αναταραχή που σιγοβράζει στη Χίο φανερώνει πολλά. Ακροδεξιοί εξτρεμιστέ­ς επιχειρούν να εκμεταλλευ­θούν τα παράπονα των κατοίκων για το γεγονός ότι το νησί τους χρησιμοποι­είται ως κρατητήριο για ανεπιθύμητ­ους μετανάστες. Η μόνη βοήθεια από την Ε.Ε. προς τον δήμαρχο της Χίου είναι γενικολογί­ες περί αλληλεγγύη­ς και χρήματα για να χτίσει μία φυλακή για μετανάστες. Είναι μία καλή περίληψη της ευρύτερης εμπειρίας της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece