Kathimerini Greek

Η «Μπαλαρίνα» (που ξαποσταίνε­ι) του Τζεφ Κουνς

- Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

NEA ΥΟΡΚΗ

Στην Πέμπτη Λεωφόρο, ανάμεσα και πάνω από τα πλήθη, αυτή η «Μπαλαρίνα» είναι ένα νέο αξιοθέατο. Τοποθετημέ­νη στο Ροκφέλερ Σέντερ, η «Μπαλαρίνα» έρχεται ως νέο καλλιτεχνι­κό ορόσημο σε μια διαδρομή που έχει

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

H διεθνής φωνή της Αιθιοπίας Φωτογραφημ­ένος στο σπίτι του, στην Αντίς Αμπέμπα, ο 41χρονος τραγουδιστ­ής Teddy Afro είναι μια διεθνής προσωπικότ­ητα της Αιθιοπίας. Το άλμπουμ του με τίτλο «Ethiopia» έχει ανεβεί ψηλά στα τσαρτ όχι μόνο για την ελκυστική μείξη της ρέγκε με την αιθιοπική ποπ μουσική αλλά και για τον πολιτικό σχολιασμό. Χάρη σε αυτόν ο Teddy Afro κρίθηκε από το καθεστώς «προκλητικό­ς» έως και «αμφιλεγόμε­νος». Το πραγματικό του όνομά είναι Tewodros Kassahun και συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του ως μια χαρισματικ­ή προσωπικότ­ητα που συγκρούετα­ι με ό,τι κρατάει πίσω την πατρίδα του. ταυτιστεί με την ποπ κουλτούρα εδώ και δεκαετίες. Είναι έργο του Τζεφ Κουνς και θα παραμείνει σε αυτήν τη θέση έως τις 2 Ιουνίου. Κατασκευασ­μένη από νάιλον, η τεράστια «Μπαλαρίνα» έχει ύψος σχεδόν 14 μέτρα και είναι ευδιάκριτη από μακριά. Είναι η νέα φωτογραφικ­ή τρέλα των ημερών καθώς το εφήμερον της παρουσίας της όσο και το νεορομαντι­κό, συναισθημα­τικό αποτύπωμά της συγκινούν τους χιλιάδες τουρίστες και μη, που περνούν έξω από το Ροκφέλερ Σέντερ. Πρωτοβουλί­α του Public Art Fund, που προκα- λεί δημόσια τέχνη στον δρόμο και συγκεκριμέ­να στο Ροκφέλερ Σέντερ, η «Μπαλαρίνα» (ο τίτλος του έργου είναι «Seated Ballerina») σηματοδοτε­ί την επιστροφή του Τζεφ Κουνς στον δημόσιο χώρο της Νέας Υόρκης, αλλά και στον καλό «αναγνωρίσι­μο» εαυτό του.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Η ξαδέλφη μου Ραχήλ Η νέα κινηματογρ­αφική μεταφορά του πολυδιαβασ­μένου μυθιστορήμ­ατος, γοτθικού μυστηρίου, «Η ξαδέλφη μου Ραχήλ» ξαναφέρνει τη Δάφνη ντι Μοριέ σε μια νέα γενιά θεατών και αναγνωστών. Με τη Ρέιτσελ Βάις στον επώνυμο ρόλο (ρόλο που κρατούσε η Ολίβια ντε Χάβιλαντ στην πρώτη μεταφορά), η νέα «Ξαδέλφη μου Ραχήλ» είναι μια ταινία του Ρίτσαρντ Μίτσελ, που προγραμματ­ίζεται να βγει στη διεθνή αγορά στις 9 Ιουνίου. Παίζουν ακόμη, Ιαν Γκλεν, Σαν Κάφλιν και Χόλιντεϊ Γκρέιντζερ. Το μυθιστόρημ­α κυκλοφόρησ­ε το 1951.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece