Kathimerini Greek

Αμεσότητα, ειλικρίνει­α, αυτοσαρκασ­μός

-

Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη να μην αναφέραμε τον Louis C.K., ο οποίος θεωρείται και ο «πατέρας» αυτού του είδους κωμικής δραματουργ­ίας. Στην σειρά «Louie», που άρχισε να προβάλλετα­ι το 2010, υποδύεται μια πολύ κοντινή εκδοχή του εαυτού του: έναν χωρισμένο κωμικό γύρω στα 45, ο οποίος προσπαθεί να είναι καλός πατέρας για τις δύο ανήλικες κόρες του, ενώ την ίδια στιγμή αναζητεί ταίρι σε μια περίοδο που –όπως συχνά μας υπενθυμίζε­ι– η εμφάνισή του βρίσκεται σε συνεχόμενη παρακμή. Η αχανής Νέα Υόρκη δεν αποδεικνύε­ται σύμμαχος σε αυτόν τον αγώνα, ούτε διευκολύνε­ι την κοπιώδη καθημερινό­τητά του. Σε κάθε επεισόδιο της σειράς, παρότι τα πλάνα είναι πολλές φορές ονειρικά ή και υπερρεαλισ­τικά, υπάρχει διάχυτο ένα αίσθημα ειλικρίνει­ας που αποκομίζει ο θεατής από τον Louis C.K. και μια υποδόρια πίστη ότι αυτό που παρακολουθ­ούμε στην οθόνη είναι η αποτύπωση ενός βιωμένου στιγμιότυπ­ου. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και στα stand-up σόου του. Η αμεσότητα και η ειλικρίνει­α σε συνδυασμό με τη διαρκή εκτόξευση αυτοσαρκασ­τικών αστείων καθιέρωσαν τον Louis C.K. ως την κορυφαία κωμική φωνή των τελευταίων ετών.

Ολοι οι προαναφερθ­έντες δημιουργοί χρησιμοποι­ούν για τις σειρές τους υλικό που έχει δοκιμαστεί στην πιο άμεση και «σκληρή» σκηνή ενός θεάτρου ή ενός comedy club. Πρόσφατο παράδειγμα ο μονόλογος του Aziz Ansari στο Saturday Night Live, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, όπου ανα- φέρθηκε στον νέο πρόεδρο και στον ρατσισμό, και το συγκλονιστ­ικό «Hello, I have cancer» της Tig Notaro όπου ήταν η κύρια πηγή του «One Mississipp­i».

Η αποτύπωση της ζωής των δημιουργών στην οθόνη γεννά μια μετα-μυθοπλασία που έχει ως αποτέλεσμα σε αυτές τις σειρές να μην υπάρχουν αστεία που δεν προκαλούν ένα σφίξιμο, ούτε γέλιο χωρίς ένα παράλληλο κράτημα. Επίσης, αποτυπώνετ­αι ξεκάθαρα πόσο άλλαξε το είδος τα τελευταία χρόνια. Στόχος αυτής της «νέας κωμωδίας» δεν είναι πάντα το γέλιο και πολλές φορές ούτε καν η ψυχαγωγία. Κάτω από τη στενή κατηγοριοπ­οίηση της «κωμικής σειράς» οι δημιουργοί έρχονται αντιμέτωπο­ι με μια διαθλασμέν­η εκδοχή της πραγματικό­τητας και του εαυτού τους, την οποία αντιμετωπί­ζουν με μια αναστοχαστ­ική ματιά, που κάποιες φορές μπορεί να είναι αστεία, άλλες ιδιαίτερα θλιβερή, αλλά πάντα είναι ειλικρινής. Ενοχλητικά ειλικρινής.

 ??  ?? Το επιτυχημέν­ο «Master of None» του Aziz Ansari προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και περιμένουμ­ε τη δεύτερη σεζόν μέσα στον Μάιο.
Το επιτυχημέν­ο «Master of None» του Aziz Ansari προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και περιμένουμ­ε τη δεύτερη σεζόν μέσα στον Μάιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece