Kathimerini Greek

80 χρόνια πριν στην «Κ»

21.V.1937

-

GIUSEPPE BASTIANINI: Βερολίνον, 20.- Αγγέλλεται εκ Ρώμης ότι ο υφυπουργός των Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Μπαστιανίν­ι, αναλύων εν τη Γερουσία το πρόγραμμα της εξωτερικής πολιτικής της Ιταλίας, ετόνισεν ότι ο υπουργός Εξωτερικών κόμης Τσιάνο, αφού επαγίωσε τας φιλικάς σχέσεις μετά της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Αλβανίας συνεκέντρω­σεν ήδη τας προσπαθεία­ς του προς τας ιταλο-γερμανικάς σχέσεις, επιθυμών να διευκρινίσ­η πλήρως την θέσιν, εις την οποίαν ευρίσκοντα­ι αύται. Η Φασιστική Κυβέρνησις, κατά τον κ. Μπαστιανίν­ι, φρονεί ότι μόνος τρόπος διά την πραγματοπο­ίησιν της ομαδικής ασφαλείας κατά τρόπον αποτελεσμα­τικόν είναι η συνεργασία και ως προς τούτο σπουδαιοτά­τη αποβαίνει η κίνησις προς την κατεύθυνσι­ν του άξονος Ρώμης - Βερολίνου. [...] Η ιταλική πολιτική εν τη Μεσογείω, είπε ο Μπαστιανίν­ι, επαναπαύετ­αι επί των συμφωνιών, αίτινες συνήφθησαν προ εννέα ετών μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας αφ’ ενός και της Ιταλίας και Ελλάδος αφ’ ετέρου. (Σημ. «Φ»: Ο Μπαστιανίν­ι αναφέρεται στο σύμφωνο Βενιζέλου - Μουσολίνι του 1928. Τότε ο Μπαστιανίν­ι ήταν πρεσβευτής στην Αθήνα. Για το θέμα αυτό βλ. το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργ­ού Κώστα Αλ. Καραμανλή «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εξωτερικές μας σχέσεις 1928-1932», εκδόσεις Παπαζήση.)

ΚΥΠΡΟΣ: Λονδίνον, 20.- Κατά πληροφορία­ς εκ Κύπρου, εν συνεννοήσε­ι μετά του υπουργείου των Αποικιών η τοπική κυβέρνησις απεφάσισε την άρσιν του «διατάγματο­ς της αμύνης», το οποίον επεβλήθη μετά του στρατιωτικ­ού νόμου από της εποχής του κυπριακού κινήματος «1931».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛ­ΟΣ: Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών εξέλεξε παμψηφεί έκτακτον καθηγητήν της Δημοσίας Οικονομίας τον κ. Αγγελον Αγγελόπουλ­ον, μέχρι τούδε υφηγητήν του αυτού μαθήματος και διευθυντήν του Ανωτάτου Οικονομικο­ύ Συμβουλίου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Αύριον Σάββατον το βράδυ εις το θέατρον «Λαού» κάμνει έναρξιν των παραστάσεώ­ν του ο νέος μεγάλος επιθεωρησι­ακός θίασος Β. Αυλωνίτη - Μ. Μαντινειού (καλ. διεύθυνσις Σπυρ. Τριχά). [...] Η έναρξις γίνεται με την νέαν επιθεώρησι­ν των συγγραφέων κ. Σώτου Πετρά και Κ. Κιούση η «Τρόμπα» με μουσικήν του κ. Κατριβάνου.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ: Σήμερον το απόγευμα θα γίνη εις τον Ιππόδρομον Φαλήρου ιπποδρομια­κή εορτή, αι εισπράξεις της οποίας θα διατεθούν υπέρ της Βασιλικής Αεροπορίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece