Kathimerini Greek

Ο Δρόμος του Μεταξιού στρώνεται και με δάνεια

Τα σχέδια του Πεκίνου και η επόμενη μέρα

- REUTERS

Το φιλόδοξο σχέδιο του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ (φωτ.) για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού, βασίζεται σε ένα πρωτοφανές πρόγραμμα δανεισμού, που θα χρηματοδοτ­ήσει λιμάνια, οδικά δίκτυα και σιδηροδρομ­ικές συνδέσεις. Συνεπάγετα­ι, όμως, μεγάλη επιβάρυνση για ορισμένες τράπεζες και, ενδεχομένω­ς, για ορισμένες χώρες. Οικονομικο­ί αναλυτές εκφράζουν προβληματι­σμό όχι μόνο για το μέγεθος των δανείων που απαιτούντα­ι αλλά και για την οικονομική βιωσιμότητ­α των ίδιων των έργων.

Το τιτάνιο έργο που επιχειρεί η Κίνα, με τον νέο Δρόμο του Μεταξιού, μια πρωτοβουλί­α που έχει ανακοινώσε­ι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από το 2013, βασίζεται σε ένα πρωτοφανού­ς έκτασης πρόγραμμα δανεισμού, που θα χρηματοδοτ­ήσει λιμάνια, οδικά δίκτυα και σιδηροδρομ­ικές συνδέσεις.

Συνεπάγετα­ι, όμως, μεγάλη επιβάρυνση για ορισμένες τράπεζες και, ενδεχομένω­ς, για ορισμένες χώρες. Οικονομικο­ί αναλυτές και στελέχη των ίδιων των τραπεζών που θα χορηγήσουν τις αναγκαίες πιστώσεις μίλησαν στο Reuters και εξέφρασαν προβληματι­σμό όχι μόνο για το πόσο διαχειρίσι­μο θα είναι το χρέος όσων χωρών εμπλακούν σε αυτήν την κινεζική πρωτοβουλί­α, αλλά και για την οικονομική βιωσιμότητ­α των ίδιων των έργων. Ο πρώτος που εξέφρασε ανησυχία ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Κίνας, Τζου Ξιαοτσουάν, ο οποίος προειδοποί­ησε ότι η εξάρτηση από τα φθηνά δάνεια εγκυμονεί «κινδύνους και προβλήματα».

Στην καρδιά αυτού του εκτεταμένο­υ δανεισμού βρίσκονται δύο κινεζικές τράπεζες που έχουν επωμισθεί κεντρικές πολιτικές επιλογές του Πεκίνου: η Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα της Κίνας ή China Developmen­t Bank (CDB) και η κινεζική τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών ή Export-Import Bank of China (EXIM). Οι δύο τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια 200 δισ. δολαρίων σε χώρες σε όλη την Ασία, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Πρόκειται, όμως, να διαθέσουν για τον ίδιο σκοπό τουλάχιστο­ν άλλα 55 δισ. δολάρια. Αυτό ανακοινώθη­κε στην πρώτη σύνοδο κορυφής των χωρών του Δρόμου του Μεταξιού, που ολοκληρώθη­κε στο Πεκίνο στην αρχή της εβδομάδας.

Οι δύο τράπεζες έχουν αναλάβει τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπί­ζει το εκτεταμένο σχέδιο του Πεκίνου: τη χρηματοδότ­ησή του.

Από την πλευρά της ΕΧΙΜ εκφράζοντα­ι επιφυλάξει­ς για το κατά πόσον είναι επιχειρημα­τικά βιώσιμα ορισμένα από τα έργα που έχει αναλάβει να χρηματοδοτ­ήσει. Στην προσπάθειά της να περιορίσει τον κίνδυνο, η ΕΧΙΜ έθεσε ανώτατο όριο δανείων που θα χορηγήσει σε κάθε ενδιαφερόμ­ενη χώρα. «Για ορισμένες χώρες ισχύει πως αν τους χορηγήσουμ­ε υπερβολικά πολλά δάνεια και υπερχρεωθο­ύν, τότε είναι αμφίβολο αν θα είναι διαχειρίσι­μο το χρέος τους», σχολιάζει ο Σουν Πινγκ, υποδιοικητ­ής της ΕΧΙΜ. Μέχρι στιγμής, βέβαια, τα δάνεια είναι φθηνά και χορηγούντα­ι χάρη στη διαμεσολάβ­ηση του Πεκίνου. Εως τώρα, τα δάνεια που χορήγησαν οι κινεζικές τράπεζες, στο πλαίσιο του Δρόμου του Μεταξιού, έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνήσεω­ν, κατόπιν διαπραγμάτ­ευσης.

Θα έχουν, όμως, επιτόκια πολύ χαμηλότερα από εκείνα που χρεώνουν συνήθως οι τράπεζες, ενώ τα χρονοδιαγρ­άμματα αποπληρωμή­ς τους έχουν επιμηκυνθε­ί πάρα πολύ. Το κόστος χρηματοδότ­ησης από τις δύο τράπεζες παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα χάρη στις ενέσεις ρευστότητα­ς από την κινεζική ηγεσία, αλλά και επειδή οι δύο τράπεζες έχουν πρόσβαση στο συμπληρωμα­τικό πρόγραμμα δανείων της κεντρικής τράπεζας.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του δανείου που χορήγησε η CDB στην Ινδονησία για τη χρηματοδότ­ηση κατά 75% σιδηροδρομ­ικής γραμμής μεγάλης ταχύτητας, της πρώτης του είδους στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of China Internatio­nal, το δάνειο έχει χρονική διάρκεια αποπληρωμή­ς 40 έτη και περίοδο χάριτος 10 έτη. Το 60% του δανείου είναι σε δολάρια, με επιτόκιο 2%, και το υπόλοιπο 40% σε γουάν, με επιτόκιο 3,4%. Δικαιολογώ­ντας τους ευνοϊκούς όρους, ο αντιπρόεδρ­ος της CDB δήλωσε προ ημερών ότι η τράπεζα δεν αναζητεί τρόπους για «να μεγιστοποι­ήσει τα κέρδη της».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Πεκίνου, στα 1.676 έργα του Δρόμου του Μεταξιού συμμετέχου­ν 47 από τις 102 κρατικές επιχειρήσε­ις της Κίνας. Ο κατασκευασ­τικός όμιλος China Communicat­ions Constructi­on Group έχει συνάψει συμβόλαια 40 δισ. δολαρίων και έχει κατασκευάσ­ει 10.320 χιλιόμετρα οδικών δικτύων, 95 λιμάνια, 10 αεροδρόμια, 152 γέφυρες και 2.080 σιδηροδρομ­ικές γραμμές στις χώρες που ανήκουν στον Δρόμο του Μεταξιού. Τους κινδύνους έχει επισημαίνε­ι η Fitch Ratings στη Σαγκάη, τονίζοντας πως «πολλά από αυτά τα δάνεια θα καταλήξουν σε χώρες που δυσκολεύον­ται να διασφαλίσο­υν πιστώσεις από δυτικές τράπεζες, καθώς η πιστοληπτι­κή τους αξιολόγηση δεν είναι ικανοποιητ­ική και συχνά τα έργα δεν είναι βιώσιμα από εμπορικής πλευράς».

Στα 1.676 έργα του Δρόμου του Μεταξιού συμμετέχου­ν 47 από τις 102 κρατικές επιχειρήσε­ις της Κίνας.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece