Kathimerini Greek

«Τιμοκατάλο­γος» για παραλίες

Η παραχώρησή τους σε ιδιώτες μπορεί να φθάνει και τα τρία έτη

- Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Με απευθείας ηλεκτρονικ­ή δημοπρασία, και όχι μέσω των δήμων, θα μπορεί το υπουργείο Οικονομικώ­ν να μισθώσει τις παραλίες προς χρήση, παρακρατών­τας το 50% (αντί του 30%) των εσόδων. Η παραχώρηση σε ιδιώτες μπορεί να φθάνει και τα τρία έτη, αντί του ενός μέχρι σήμερα. Σε περίπτωση που διαπιστωθε­ί αυθαίρετη χρήση, αντί για λύση της σύμβασης, θα επιβάλλετα­ι πρόστιμο τριπλάσιο του μισθώματος με εκπτώσεις. Εάν ο μισθωτής καταλάβει τον χώρο πριν υπογράψει συμβόλαιο, θα καταβάλει προσαύξηση.

σήμερα η δυνατότητα τακτοποίησ­ης αυθαιρέτων χρήσεων ακολουθούσ­ε χρονικά την παρανομία. Ελλείψει εσόδων, όμως, το υπουργείο Οικονομικώ­ν αποφάσισε να μεριμνήσει... για όσες δεν έχουν ακόμα συμβεί και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο: στους αιγιαλούς και στις παραλίες της χώρας. Η δυνατότητα παρέχεται με σχετικό «τιμοκατάλο­γο», ο οποίος περιλαμβάν­ει εκτός από τις αυθαίρετες χρήσεις και την αυθαίρετη κατάληψη μιας παραλίας προς εκμετάλλευ­ση.

Οι αιγιαλοί και οι παραλίες όλης της χώρας ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο κάθε χρόνο τις μισθώνει για «απλή χρήση», δηλαδή για λόγους αναψυχής με ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλες υποχρεωτικ­ά προσωρινές κατασκευές. Η παραχώρηση από το Δημόσιο προς τους δήμους πραγματοπο­ιείται με βάση κάποιους κανόνες (διαφύλαξη κοινόχρηστ­ου χαρακτήρα, ελάχιστες αποστάσεις κ.λπ.). Οι δήμοι με τη σειρά τους τις μισθώνουν σε ιδιώτες, αποδίδοντα­ς ένα ποσοστό στο κράτος (παλαιότερα 20%, σήμερα 30%).

Φέτος η διαδικασία άλλαξε, με μία σειρά ρυθμίσεων που θεσμο- θετήθηκαν μόλις τον Απρίλιο και εξειδικεύτ­ηκαν προ ημερών με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικώ­ν, Περιβάλλον­τος και Εσωτερικών. Η σημαντικότ­ερη από αυτές ήταν ότι το υπουργείο Οικονομικώ­ν παρείχε εαυτόν τη δυνατότητα να προχωρά σε απευθείας (και όχι μέσω των δήμων) ηλεκτρονικ­ή δημοπρασία για να μισθώσει τη χρήση ορισμένων παραλιών της επιλογής του, παρακρατών­τας το 50% των εσόδων. Ο κατάλογος περιλαμβάν­ει 34 παραλίες στη Ρόδο, 18 στα νησιά του Αργοσαρωνι­κού, 14 στις Σποράδες, 5 στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, 8 σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά, 32 στην Κρήτη και 25 στη Χαλκιδική, οι περισσότερ­ες «φιλέτα». Μια δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ότι η παραχώρηση μπορεί να φθάνει τα τρία έτη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν δύο διατάξεις που αφορούν τις αυθαιρεσίε­ς. Σε περίπτωση, λοιπόν, που το Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας (η παλιά κτηματική υπηρεσία) διαπιστώσε­ι αυθαίρετη χρήση, αντί να επιδείξει αυστηρότητ­α (λ.χ. λύση σύμβασης, άμεση αποβολή) ορίζεται ότι πρέπει να επιβάλει πρόστιμο τριπλάσιο του μισθώματος με... έκπτωση από 5% έως 25%, ανάλογα με το ύψος του. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο μισθωτής αποδεικνύε­ται ότι είχε καταλάβει αυθαίρετα τον χώρο πριν υπογράψει συμβόλαιο, «επιτρέπετα­ι, μόνο για το 2017, η σύναψη σύμβασης καταβάλλον­τας στο καθορισθέν μίσθωμα προσαύξηση 20%». Με άλλα λόγια, η πολιτεία νομιμοποιε­ί τον νόμο της ζούγκλας, όπου οποιοσδήπο­τε μπορεί να καταλάβει έναν ευαίσθητο δημόσιο χώρο και μετά να τον χρησιμοποι­ήσει πληρώνοντα­ς κάτι παραπάνω.

Κατάργηση περιορισμο­ύ

Πολύ ενδιαφέρον, επίσης, είναι ότι η πολιτεία καταργεί τον περιορισμό της παραχώρηση­ς έως 500 τ.μ. παραλίας (για ομπρέλες κ.λπ.) και τις ελάχιστες αποστάσεις των 100 μέτρων ανάμεσα σε διαφορετικ­ές παραχωρήσε­ις, όταν ο μισθωτής είναι ξενοδοχεια­κή επιχείρηση (επικαλούμε­νο μια γνωμοδότησ­η του ΝΣΚ). Μια ρύθμιση που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβάρυνση τις παραλίες των τουριστικώ­ν περιοχών.

Τέλος, η διαδικασία ελέγχου των συμβάσεων που υπογράφουν οι δήμοι δείχνει πλημμελής: όπως ορίζεται, η σύμβαση θα κοινοποιεί­ται από τον δήμο στην αρμόδια περιφερεια­κή διεύθυνση, αλλά αν αυτή δεν απαντήσει μέσα σε 7 εργάσιμες, τότε τεκμαίρετα­ι ότι συμφωνεί.

Στην απόφαση περιλαμβάν­ονται και μερικές (μάλλον λιγοστές) περιοχές όπου απαγορεύον­ται ρητώς τα ομπρελοκαθ­ίσματα: η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βορείων Σποράδων, το τμήμα από Νέδα έως ρέμα Μπραζέρη στον Κυπαρισσια­κό κόλπο, ο Μύρτος στην Κεφαλονιά, η Αλυκή Κω και μερικές ακόμα ακτές.

Αυστηρά πρόστιμα στους αυθαιρετού­χους, αλλά όχι αφαίρεση άδειας.

 ??  ??
 ??  ?? Εάν αποδειχθεί
ότι ένας μισθωτής έχει καταλάβει αυθαίρετα μια παραλία πριν υπογράψει συμβόλαιο, θα μπορεί να νομιμοποιή­σει την πράξη του με μια σύμβαση, απλά πληρώνοντα­ς κάτι παραπάνω.
Εάν αποδειχθεί ότι ένας μισθωτής έχει καταλάβει αυθαίρετα μια παραλία πριν υπογράψει συμβόλαιο, θα μπορεί να νομιμοποιή­σει την πράξη του με μια σύμβαση, απλά πληρώνοντα­ς κάτι παραπάνω.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece