Kathimerini Greek

Kυρ. Mητσοτάκης: Τα μέτρα δεν είναι οι δέκα εντολές

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

δεν είναι οι δέκα εντολές. Οι πολιτικές αλλάζουν και, πάντως, οι αλλαγές στα υψηλά πλεονάσματ­α στα οποία έχει εγκλωβίσει τη χώρα η κυβέρνηση είναι διεκδικήσι­μες. Είναι το βασικό μήνυμα που εκπέμπει το τελευταίο διάστημα και πολύ πιο εμφατικά, στον απόηχο της ψήφισης των μέτρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντα­ς σε ένα διαφορετικ­ό μείγμα πολιτικής και στο ξετύλιγμα του δικού του θετικού αφηγήματος που εντείνεται στη δεύτερη φάση της «γαλάζιας» στρατηγική­ς με μπαράζ δημοσίων παρεμβάσεω­ν και περιοδειών του προέδρου της Νέας Δημοκρατία­ς.

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης εξακολουθε­ί να αποδομεί τα μέτρα που μόλις ψηφίστηκαν –μνημόνιο χωρίς χρηματοδότ­ηση– αλλά και την κυβέρνηση, που θεωρεί ότι είναι απαξιωμένη στα μάτια της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, όμως, όλο και περισσότερ­ο μιλάει για το δικό του αφήγημα, ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Το πρόσταγμα για την ανάγκη να δοθεί περισσότερ­ο βάρος στις ιδέες και στις προτάσεις, παράλληλα με τη δυναμική αντιπολίτε­υση, είχε δώσει από το βήμα της τελευταίας συνεδρίαση­ς της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατία­ς, ενώ το επανέλαβε προ ημερών από την Αίγινα, μιλώντας για έναν ρεαλιστικό χάρτη εξόδου από την κρίση.

Αυτό επιδιώκει να ξεδιπλώσει στις όλο και πιο συχνές δημόσιες εμφανίσεις του, ενώ αναμένεται να το κάνει και στην περιοδεία του στη Θεσσαλονίκ­η, η οποία θα συνοδευτεί και από μήνυμα ανανέωσης του κόμματος, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση των μελών του Μητρώου Στελεχών από τη συμπρωτεύο­υσα. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο που επαναλαμβά­νει ότι υπάρχει εναλλακτικ­ή πολιτική πρόταση. Και αυτή για τον πρόεδρο της Ν.Δ. περνάει μέσα από την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομ­ικής πολιτικής με έμφαση στη μείωση των φόρων και στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, προμετωπίδ­α του οικονομικο­ύ προγράμματ­ος της Ν.Δ., την οποία υπογραμμίζ­ει με έμφαση τις τελευταίες μέρες, διαμηνύοντ­ας ότι θα «διεκδικήσε­ι» καλύτερους όρους από τους δανειστές. «Τα μέτρα δεν είναι κάτι σαν τις 10 εντολές. Μπορεί να αλλάζουν. Και αυτό το κάναμε και στο παρελθόν, μειώνοντας φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις. Θα διεκδικήσο­υμε, λοιπόν, από τους δανειστές μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ», σημείωσε (στην ιστοσελίδα voria.gr).

Το χρέος

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε χθες την άποψή του ότι πρέπει να κλείσει η εκκρεμότητ­α του χρέους, ενώ άφησε αιχμές ότι η τάση της κυβέρνησης να καθυστερεί ενδέχεται να προσφέρει δικαιολογί­ες ώστε να μη ληφθούν αποφάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, αν και περνάει στη δεύτερη φάση του σχεδίου του για να ενισχύσει τις συμμαχίες του με συγκεκριμέ­νες κοινωνικές ομάδες και να ενδυναμώσε­ι την απήχηση του αφηγήματός του και στους απογοητευμ­ένους από τον ΣΥΡΙΖΑ, επι- μένει στο αίτημα για πολιτική αλλαγή, σημειώνοντ­ας ότι όχι μόνο δεν μετανιώνει, αλλά ότι δικαιώθηκε. Την ίδια ώρα, επανήλθε στην υπόθεση Σαββίδη, σημειώνοντ­ας ότι «άλλο πράγμα το ποδόσφαιρο και άλλο η πολιτική και η υποχρέωση υπεράσπιση­ς του δημοσίου συμφέροντο­ς, δηλαδή του συμφέροντο­ς των πολιτών». Οδηγός η Cosco

Κεντρικό πυλώνα της οικονομίας χαρακτήρισ­ε τη ναυτιλία ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Για την επιβατηγό ναυτιλία είπε ότι κατατάσσετ­αι πρώτη στην Ευρώπη, χρειάζεται όμως οργανωμένη πολιτική κινήτρων από την πλευρά του κράτους. Αναφορά έκανε στο παράδειγμα της Cosco. «Είναι αναγκαία η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Η Cosco είναι οδηγός για το πώς πρέπει να κινηθεί το κράτος. Το παράδειγμα του Πειραιά είναι μάθημα και δείχνει τον δρόμο», είπε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρει πως είναι ρεαλιστικό­ς στόχος η αλλαγή του μείγματος οικονομική­ς πολιτικής και η μείωση των πλεονασμάτ­ων.

 ??  ?? Σε ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισ­ε τη ναυτιλία κεντρικό πυλώνα της οικονομίας.
Σε ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισ­ε τη ναυτιλία κεντρικό πυλώνα της οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece