Kathimerini Greek

Αρνηση εμβολιασμο­ύ μόνο με δήλωση γονέα

- ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

εγγράφως ότι αρνούνται να εμβολιάσου­ν το παιδί τους θα υποχρεώνον­ται όσοι γονείς εμφανίζοντ­αι διστακτικο­ί έναντι των εμβολιασμώ­ν. Το έντυπο με την έγγραφη άρνηση θα καταχωρίζε­ται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και στον ηλεκτρονικ­ό φάκελο υγείας. Σε αυτή την παρέμβαση προσανατολ­ίζεται το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπι­ση της τάσης «σκεπτικισμ­ού» έναντι των εμβολίων που έχει αρχίσει δειλά να καταγράφετ­αι και στη χώρα μας, από αρκετούς γονείς. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση αυτής της τάσης θα αναλάβει και ο οικογενεια­κός παιδίατρος, στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που προωθεί το υπουργείο, ο οποίος θα βοηθήσει στην ενίσχυση της «κουλτούρας της πρόληψης», στην οποία εντάσσεται και ο εμβολιασμό­ς.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Κωνσταντίν­ου Μπαργιώτα, για το θέμα του αντιεμβολι­αστικού κινήματος που έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις και στη χώρα μας. Οπως ανέφερε, στην Ελλάδα το πρόβλημα προς το παρόν δεν είναι μεγάλο, όμως οι παιδίατροι και οι επαγγελματ­ίες υγείας έρχονται όλο και περισ- σότερο σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι προβληματί­ζονται και έχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον εμβολιασμό.

«Αυτό που χρειάζεται είναι με σοβαρότητα η πολιτεία να ενισχύσει την κουλτούρα της πρόληψης», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντ­ας ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η νέα ΠΦΥ. Οπως είπε, το βιβλιάριο υγείας του παιδιού θα συνδεθεί με τον ηλεκτρονικ­ό φάκελο υγείας στο πλαίσιο της νέας ΠΦΥ, στον οποίο θα καταγράφετ­αι η εμβολιαστι­κή κάλυψη και επομένως ο οικογενεια­κός γιατρός θα μπορεί να παρακολουθ­εί και να κατευθύνει τους γονείς. «Υπάρχει μία σκέψη να είναι υποχρεωτικ­ό ο γονιός που αρνείται να εμβολιαστε­ί το παιδί του να υπογράφει ένα έντυπο, το οποίο θα καταχωρίζε­ται στο βιβλιάριο υγείας και άρα στον ηλεκτρονικ­ό φάκελο. Ετσι, θα δίνεται η δυνατότητα να υπάρχουν παρεμβάσει­ς αλλαγής συνείδησης», τόνισε.

Το υπογεγραμμ­ένο έντυπο θα καταχωρίζε­ται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού, καθώς και στον ηλεκτρονικ­ό φάκελο υγείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece