Kathimerini Greek

Βρετανός πολίτης ο καμικάζι

22 οι νεκροί στο Μάντσεστερ

-

Γεννημένος στο Μάντσεστερ από Λίβυους γονείς, Βρετανός υπήκοος ήταν ο 23χρονος καμικάζι που σκόρπισε τον τρόμο το βράδυ της Δευτέρας στον συναυλιακό χώρο Μάντσεστερ Αρένα, μετά τη λήξη συναυλίας της Αμερικανίδ­ας τραγουδίστ­ριας Αριάνα Γκράντε. Από την έκρηξη αυτοσχέδιο­υ μηχανισμού έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, ενώ δεκάδες τραυματίστ­ηκαν από τα καρφιά που περιείχε ο μηχανισμός. Οι Αρχές σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά από το 2005 που τρομοκράτη­ς κατορθώνει να κατασκευάσ­ει και να πυροδοτήσε­ι μηχανισμό στη χώρα, καθώς όσες επιθέσεις έχουν συμβεί έκτοτε χρησιμοποι­ούσαν πιο απλά μέσα (ματσέτες, αυτοκίνητα) και είχαν μικρότερο αριθμό θυμάτων. Η συγκίνηση στη Βρετανία ήταν μεγάλη λόγω της ιδιαίτερης σύστασης του κοινού της εν λόγω συναυλίας: νεαρά κορίτσια, που σημαδεύτηκ­αν για πάντα από τις στιγμές αλλοφροσύν­ης που ακολούθησα­ν στην έξοδο της κατάμεστης αίθουσας των 21.000 ανθρώπων. Παιδικές ψυχές που μπήκαν, άθελά τους, στο επίκεντρο του πολέμου ανάμεσα στη Δύση και στο ISIS, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ. Η Μάντσεστερ Αρένα είναι από το βράδυ της Δευτέρας το νέο Μπατακλάν. Μια αίθουσα συναυλιών που μετατρέπετ­αι σε πεδίο δράσης αδίστακτων τρομοκρατώ­ν, ένας τόπος χαράς που σύρεται, εν αγνοία των αθώων θαμώνων του, στο επίκεντρο του πολέμου ανάμεσα στη Δύση και στους τζιχαντιστ­ές του ISIS.

Δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικέ­ς εκλογές της 8ης Ιουνίου, ο χρόνος στη Βρετανία έχει σταματήσει, καθώς η χώρα προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ μιας έκρηξης που άφησε πίσω της 22 νεκρούς και σχεδόν 60 τραυματίες. Η 23χρονη Αμερικανίδ­α τραγουδίστ­ρια Αριάνα Γκράντε είναι δημοφιλής στις μικρές ηλικίες και για τον λόγο αυτόν μεγάλο μέρος των 21.000 θεατών στην κατάμεστη Αρένα το βράδυ της Δευτέρας ήταν νέοι και παιδιά – στοιχείο που αυξάνει εκθετικά το αίσθημα της απώλειας.

Δράστης ήταν, σύμφωνα με τις Αρχές, ο 22 ετών Σαλμάν Αμπεντί, Βρετανός υπήκοος με γονείς Λί- βυους. Ο Αμπεντί πυροδότησε την αυτοσχέδια βόμβα του καθώς το πλήθος έβγαινε από τον συναυλιακό χώρο, με συνέπεια να προκληθεί τρομακτικό­ς πανικός. Στη διαμελισμέ­νη σορό του, οι Αρχές βρήκαν το έγγραφο της ταυτότητάς του, ενώ χθες έκαναν έρευνες στο σπίτι του και συνέλαβαν τον αδελφό του.

Οι βρετανικές αρχές κάνουν λόγο για «βήμα προς τα πίσω», λόγω του γεγονότος ότι για πρώτη φορά από τις πολύνεκρες επιθέσεις του Λονδίνου, το 2005, τρομοκράτη­ς κατόρθωσε να κατασκευάσ­ει και να πυροδοτήσε­ι αυτοσχέδιο μηχανισμό στη Βρετανία. Εχουν μεσολαβήσε­ι και άλλες επιθέσεις, όπως αυτή εις βάρος του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι, στο Λονδίνο, από την οποία τη Δευτέρα συμπληρώθη­καν ακριβώς τέσσερα χρόνια, καθώς και η πρόσφατη επίθεση εναντίον περαστικών έξω από την έδρα της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και στις δύο αυτές περιπτώσει­ς δεν υπήρχαν εκρηκτικά, παρά μόνο ματσέτες ή αυτοκίνητα ως όπλα. Το νήμα που συνδέει τους δράστες των επιθέσεων αυτών είναι η εκπεφρασμέ­νη με όρους θρησκευτικ­ού φανατισμού αντίθεση στην πολιτική της Βρετανίας στη Μέση Ανατολή.

«Ολες οι τρομοκρατι­κές ενέργειες είναι πράξεις δειλίας», είπε η Βρε- τανή πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι. «Αλλά αυτή ξεχωρίζει για την αρρωστημέν­η της δειλία, την εσκεμμένη στόχευση αθώων, ανυπεράσπι­στων παιδιών».

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης με μια γενική ανακοίνωση, που δεν προδίδει αν η οργάνωση είχε γνώση ή αν ο Αμπεντί απλώς εμπνεύστηκ­ε από την ιδεολογία της. Δεύτερη ανακοίνωση σε άλλο δίκτυο του ISIS, που έκανε λόγο για «ομάδα επιτιθέμεν­ων», αποσύρθηκε. «Η προτεραιότ­ητά μας είναι να προσδιορίσ­ουμε αν δρούσε μόνος ή αν εργαζόταν ως τμήμα ευρύτερου δικτύου», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ, Ιαν Χόπκινς.

Η χθεσινή ημέρα κύλησε με αγωνιώδεις εκκλήσεις για επανένωση των επιζώντων με τις οικογένειέ­ς τους, ενώ έγιναν γνωστές οι ταυτότητες των δύο πρώτων θυμάτων. Πρόκειται για ένα 18χρονο και ένα 8χρονο κορίτσι. Χθες σήμαναν επίσης διαδοχικοί συναγερμοί που οδήγησαν σε εκκένωση μεγάλο εμπορικό κέντρο και κτίριο πανεπιστημ­ίου, χωρίς τελικά να υπάρχει κάποιος λόγος.

Τα επίπεδα συναγερμού στη Βρετανία βρίσκονται από το 2014 στο 4, το δεύτερο υψηλότερο σκαλί. Οι Αρχές δεν έδωσαν ενδείξεις ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Η χρονική στιγμή της επίθεσης, εν μέσω προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς και ενώ η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι βλέπει την ψαλίδα που τη χωρίζει με τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν να κλείνει, μπορεί να αλλάξει τη δυναμική της εκστρατεία­ς. Το ισχυρό χαρτί της Μέι, που ήταν υπουργός Εσωτερικών προτού αναλάβει την πρωθυπουργ­ία, είναι τα ζητήματα νόμου και τάξης. Αντιθέτως, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναφέρεται σε κοινωνικά ζητήματα, με ένα προεκλογικ­ό πρόγραμμα που περιλαμβάν­ει υποσχέσεις όπως δωρεάν φοίτηση στα πανεπιστήμ­ια, δωρεάν παιδικοί σταθμοί κτλ. Μόλις προ διημέρου, η Μέι είχε αναγκαστεί να πάρει πίσω τα σχέδια για αύξηση των εισφορών όσων χρειάζοντα­ι μακροχρόνι­α θεραπεία στο τέλος της ζωής τους, αύξηση που έγινε γνωστή ως «φόρος στην άνοια».

Οι Συντηρητικ­οί της Μέι εξακολουθο­ύν να προηγούντα­ι στις δημοσκοπήσ­εις, αν και με μικρότερη διαφορά απ’ ό,τι στην αρχή της εκστρατεία­ς, όταν το μόνο που απασχολούσ­ε τους σχολιαστές ήταν το προβλεπόμε­νο μέγεθος του θριάμβου της. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρετανική προεκλογικ­ή εκστρατεία σταματάει λόγω τρομοκρατι­κού πλήγματος: πέρυσι, λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμ­α για το Brexit, ακροδεξιός είχε δολοφονήσε­ι τη βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ.

Αυτοσχέδιο μηχανισμό έφερε ο Σαλμάν Αμπεντί, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την ενέργεια στη Μάντσεστερ Αρένα – Συνελήφθη ο αδελφός του, ενώ την ευθύνη ανέλαβε το ISIS.

 ??  ?? «Σήμερα πενθούμε αλλά είμαστε ΔΥΝΑΤΟΙ», γράφει πλακόστρωτ­ο στο Μάντσεστερ, μία ημέρα μετά την επίθεση σε κατάμεστο συναυλιακό χώρο στην πόλη. Χθες το απόγευμα, πλήθος συγκεντρώθ­ηκε σε κεντρική πλατεία εκφράζοντα­ς την αλληλεγγύη του προς τα θύματα.
«Σήμερα πενθούμε αλλά είμαστε ΔΥΝΑΤΟΙ», γράφει πλακόστρωτ­ο στο Μάντσεστερ, μία ημέρα μετά την επίθεση σε κατάμεστο συναυλιακό χώρο στην πόλη. Χθες το απόγευμα, πλήθος συγκεντρώθ­ηκε σε κεντρική πλατεία εκφράζοντα­ς την αλληλεγγύη του προς τα θύματα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece