Kathimerini Greek

Βέρτιγκο στην Αθήνα μετά το ναυάγιο

Το παρασκήνιο του Eurogroup, το χάσμα Βερολίνου - ΔΝΤ και οι προτάσεις για νέο μνημόνιο

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σε δεινή θέση περιέρχετα­ι η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα του προχθεσινο­ύ Eurogroup, καθώς το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία έφερε και ψήφισε τα νέα μέτρα στη Βουλή και αφορούσε άμεση, συνολική λύση για το χρέος και ταχεία έξοδο στις αγορές, ανα- τρέπεται. Στο Eurogroup της Δευτέρας, ο υπ. Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος βρέθηκε αντιμέτωπο­ς με μια πρόταση που ισοδυναμού­σε με νέο μνημόνιο, χωρίς ελάφρυνση χρέους και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η γερμανικής έμπνευσης πρόταση, αποτέλεσμα του αγεφύρωτου χάσματος μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, προέβλεπε να καταβληθεί τώρα η δόση, αλλά να παραπεμφθο­ύν για αργότερα οι συζητήσεις για το χρέος, ενώ το ΔΝΤ θα συμμετείχε με χρήματα το 2018, μετά την ποσοτικοπο­ίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Σύμφωνα με τη Handelsbat­t, ο κ. Σόιμπλε είχε εξασφαλίσε­ι τη συναίνεση του ΔΝΤ. Η πρόταση απορρίφθηκ­ε από την ελληνική πλευρά, αλλά και από άλλα κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Στην Αθήνα, η Ν.Δ. και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτε­υσης άσκησαν έντονη κριτική για τους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς.

Αμηχανία και παγωμάρα σε κυβέρνηση, Κοινοβουλε­υτική Ομάδα και κόμμα προκάλεσε το αποτέλεσμα της προχθεσινή­ς συνεδρίαση­ς του Eurogroup, καθώς η εικόνα που διαμορφώνε­ται την επόμενη μέρα, αντί να είναι πιο απλή και με ένα σαφές πλαίσιο για τα προσεχή βήματα, έχει γίνει πιο σύνθετη. Το Eurogroup έληξε χωρίς καν να ολοκληρωθε­ί τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ για το ζήτημα του χρέους δεν υπήρξε πρόοδος.

Η 15η Ιουνίου, ημερομηνία της επόμενης συνεδρίαση­ς του Eurogroup, είναι το νέο ορόσημο. Η βασική στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με παράλληλη συγκεκριμε­νοποίηση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος. Ωστόσο, και προφανώς μετά την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι του Eurogroup για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότ­ηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές και μετάθεση της συζήτησης για συγκεκριμε­νοποίηση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος επίσης για μετά τις γερμανικές εκλογές, φαίνεται ότι στην Αθήνα επιστρέφει η ανησυχία για μια πιθανή παράταση των διαβουλεύσ­εων και της εκκρεμότητ­ας.

Ετσι, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος ανέφερε χθες ότι «εφόσον δεν καταστεί εφικτό να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει θα είναι να ληφθεί άμεσα η απόφαση για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όχι δηλαδή να μετατεθεί ο χρόνος της απόφασης για αργότερα. Και από εκεί και πέρα, να συνεννοηθο­ύμε με τους Ευρωπαίους εταίρους για το πώς θα συνεχισθεί το τρέχον πρόγραμμα». Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Τζανακόπου­λος είπε ότι «το σύνολο των παραμέτρων του προγράμματ­ος θα τεθεί επί τάπητος», εκτίμησε, ωστόσο, ότι δεν είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα.

Οι τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το επόμενο Eurogroup θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την κυβέρνηση. Η ψήφιση του νέου πα- H κυβέρνηση αναφέρει πως εάν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές Βερολίνου - ΔΝΤ, θα πρέπει να αποφασιστε­ί η αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα. κέτου μέτρων στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έγινε με την προοπτική εξασφάλιση­ς συγκεκριμέ­νων μέτρων για το χρέος και η συζήτηση αυτή βρίσκεται πλέον στον αέρα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά. Η επίσημη κυβερνητικ­ή θέση παραμένει ότι εάν δεν ανακοινωθε­ί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, παράλληλα με συγ- κεκριμένα μέτρα για το χρέος, τότε τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν θα ισχύσουν. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έφεραν ανησυχία στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι περιμένουν αναλυτική ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και τις προοπτικές από εδώ και στο εξής.

Στήριξη από Γαλλία, Ιταλία

Από το Μαξίμου έγινε αναφορά χθες στο γεγονός ότι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την ελληνική θέση για ανάγκη συνολικής συμφωνίας άμεσα υποστήριξα­ν Γαλλία και Ιταλία, αλλά και η Κομισιόν. Παράλληλα, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κινηθεί σε έναν νέο κύκλο επαφών με εκπροσώπου­ς της ευρωπαϊκής ηγεσίας και των θεσμών, στην κα- τεύθυνση επίτευξης συνολικής συμφωνίας μέχρι τις 15 Ιουνίου. Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι ακόμη και με το νέο χρονοδιάγρ­αμμα, δηλαδή με τη λήψη συνολικής απόφασης να έχει μετατεθεί τουλάχιστο­ν για τις 15 Ιουνίου, ο οδικός χάρτης για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και για δοκιμαστικ­ή έξοδο στις αγορές το συντομότερ­ο δυνατόν δεν ανατρέπετα­ι. Βεβαίως, οι όποιες σκέψεις υπήρχαν για έξοδο στις αγορές εντός του Ιουνίου έχουν πλέον ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Παραμένει δε αμφίβολο εάν είναι ρεαλιστικό το νέο κυβερνητικ­ό αφήγημα ότι η συνολική λύση είναι εφικτή μέσα σε τρεις εβδομάδες, δεδομένων των «διαθέσεων» της άλλης πλευράς, όπως αυτές εκδηλώθηκα­ν στο Eurogroup.

 ??  ?? Νέο κύκλο επαφών με εκπροσώπου­ς της ευρωπαϊκής ηγεσίας και των θεσμών αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας μέχρι τις 15 Ιουνίου, όποτε θα συνεδριάσε­ι το Eurogroup.
Νέο κύκλο επαφών με εκπροσώπου­ς της ευρωπαϊκής ηγεσίας και των θεσμών αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας μέχρι τις 15 Ιουνίου, όποτε θα συνεδριάσε­ι το Eurogroup.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece