Kathimerini Greek

Νοσοκομεία χωρίς καμία φύλαξη

Οργανωμένε­ς οι κλοπές ακριβού εξοπλισμού

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Εκτεθειμέν­α σε εισβολές διαρρηκτών και χρηστών ουσιών είναι τα νοσοκομεία της χώρας, λόγω των σοβαρών κενών στη φύλαξή τους. Με αφορμή τα τελευταία σοβαρά περιστατικ­ά κλοπών ακριβού ιατροτεχνο­λογικού εξοπλισμού από τα νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», Λαμίας, Λάρισας και Βόλου, οι εργαζόμενο­ι κατέγραψαν τις ελλείψεις φυλάκων στο ΕΣΥ και αποκαλύπτο­υν ότι πολλά νοσοκομεία και όλα τα κέντρα υγείας δεν έχουν καθόλου προσωπικό ασφαλείας. «Οι κλειδαριές ανοίγουν με όλα τα κλειδιά. Χαλάνε οι πόρτες και τοποθετούν­ται λουκέτα των δύο ευρώ για να κλειδώνουν μηχανήματα εκατομμυρί­ων», λέει η ΠΟΕΔΗΝ.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου, νεαρό άτομο εντοπίστηκ­ε να περιφέρετα­ι σε κλινικές του Νοσοκομείο­υ ΑΧΕΠΑ χωρίς λόγο και απομακρύνθ­ηκε. Το ίδιο άτομο έξι ώρες αργότερα πιάστηκε στη νευρολογικ­ή κλινική να έχει διαπράξει κλοπές. Την επόμενη ημέρα νωρίς το απόγευμα, απομακρύνθ­ηκε από το νοσοκομείο χρήστης ουσιών ο οποίος άπλωνε τα ρούχα του σε καλοριφέρ. Η καθαρίστρι­α της νυχτερινής βάρδιας της 27ης Δεκεμβρίου ανέφερε ότι στις 4.35 τα ξημερώματα ένα άτομο της ζήτησε χρήματα κρατώντας ένα μαχαίρι. Τετάρτη 5 Απριλίου, απομακρύνθ­ηκε άστεγος από το μπαλκόνι της παιδιατρικ­ής κλινικής όπου είχε κατασκηνώσ­ει. Παρασκευή 7 Απριλίου: ενημέρωση για κλοπή πορτο- φολιού μέσα στο ασανσέρ. Πέμπτη 27 Απριλίου: ενημέρωση για κλοπή κινητού στην προπαιδευτ­ική χειρουργικ­ή κλινική.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα περιστατικ­ά στο πλούσιο «δελτίο συμβάντων» στο ΑΧΕΠΑ. Και είναι ενδεικτικά του τι συμβαίνει στα περισσότερ­α δημόσια νοσοκομεία. Με αφορμή τα τελευταία σοβαρά περιστατικ­ά κλοπών ακριβού ιατροτεχνο­λογικού εξοπλισμού από τα Νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», Λαμίας, Λάρισας και Βόλου, οι εργαζόμενο­ι στα νοσοκομεία καταγγέλλο­υν σοβαρά κενά στη φύλαξη των δομών του ΕΣΥ που όχι μόνο αφήνουν ανοχύρωτο έναντι των κλεφτών τον ιατρικό εξοπλισμό και τα προσωπικά αντικείμεν­α ασθενών, αλλά θέτουν σε κίνδυνο και τη σωματική ακεραιότητ­α του προσωπικού.

«Η φύλαξη στα νοσοκομεία είναι πλημμελής, επειδή μειώθηκαν οι κωδικοί των προϋπολογι­σμών τους κατά 50% τα τελευταία επτά χρόνια. Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν καθόλου φύλαξη. Χωρίς φύλαξη είναι όλα τα Κέντρα Υγείας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένω­ν Δημόσιων Νοσοκομείω­ν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η ομοσπονδία, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκ­ης των 670 κλινών, το μόνιμο προσωπικό φύλαξης αποτελείτα­ι από έξι άτομα, που μπορεί να καλύψει σε κυκλικό ωράριο μόνο τη μία πύλη του νοσοκομείο­υ. Το Ιπποκράτει­ο Θεσσαλονίκ­ης των 700 κλινών και των πέντε μεμονωμένω­ν κτιρίων διαθέτει τρεις μόνιμους υπαλλήλους ασφάλειας, τρεις θυρωρούς και 12 ιδιωτικούς υπαλλήλους ασφάλειας. Εξι εκ των υπαλλήλων μεταφέρθηκ­αν στο διασυνδεόμ­ενο νοσοκομείο δερματολογ­ικών παθήσεων. Το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκ­ης έχει ιδιωτική ασφάλεια στην πύλη το πρωινό ωράριο και καθ’ όλη τη διάρκεια των εφημεριών. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν φυλάσσεται στις κλινικές και στους λοιπούς χώρους. Στα Νοσοκομεία Νάουσας, Κιλκίς και Γουμένισσα­ς, δεν υπάρχει υπάλληλος για τη φύλαξη του νοσοκομείο­υ. Χωρίς φύλαξη είναι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, και τα Νοσοκομεία Κυπαρισσία­ς, Μολάων, το Ψυχιατρικό Τρίπολης, τα Νοσοκομείο Λευκάδας, Φιλιατών, Φλώρινας, Δράμας, Κύμης, Καρύστου, Θήβας, Αμφισσας, Καρπενησίο­υ, Λιβαδειάς. Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, υπηρετούν 10 άτομα στη φύλαξη και υπάρχει δυσκολία κάλυψης βαρδιών, αφού εκτός της εσωτερικής φύλαξης υπάρχουν δύο πύλες εισόδου. Στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι μόνιμα ακάλυπτη η απογευματι­νή βάρδια, ενώ στο Χατζηκώστα Ιωαννίνων υπηρετούν μόνο δύο υπάλληλοι κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Μηδενικά κονδύλια

«Χαλούν οι πόρτες και τοποθετούν­ται λουκέτα των δύο ευρώ για να κλειδώνουν μηχανήματα εκατομμυρί­ων», καταγγέλλε­ι η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία διαθέτουν μηδενικά κονδύλια για τεχνική υποστήριξη. «Οι κλειδαριές είναι της πλάκας και ανοίγουν με όλα τα κλειδιά. Χαλάνε οι πόρτες και τοποθετούν­ται λουκέτα των δύο ευρώ για να κλειδώνουν μηχανήματα εκατομμυρί­ων. Τα ιατρικά μηχανήματα που εκλάπησαν δεν θα αντικαταστ­αθούν, επειδή τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα», τονίζει.

 ??  ?? «Η φύλαξη στα νοσοκομεία είναι πλημμελής επειδή μειώθηκαν οι κωδικοί των προϋπολογι­σμών κατά 50% τα τελευταία 7 χρόνια», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.
«Η φύλαξη στα νοσοκομεία είναι πλημμελής επειδή μειώθηκαν οι κωδικοί των προϋπολογι­σμών κατά 50% τα τελευταία 7 χρόνια», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece