Kathimerini Greek

Ετοιμάζει ομάδα υπεράσπιση­ς ο Τραμπ

Για τις έρευνες του Κογκρέσου

-

Ομάδα νομικών συμβούλων, με στόχο την αντιμετώπι­ση της έρευνας για ρωσική ανάμειξη στις περυσινές προεδρικές εκλογές, φέρεται να συστήνει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αποκαλύψει­ς της εφημερίδας Washington Post. Η ομάδα των επιφανών νομικών θα συνεργασθε­ί με τον πρόεδρο, καθοδηγώντ­ας τον στις επικείμενε­ς έρευνες του Κογκρέσου. Την ίδια ώρα, ευθύνες για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριώ­ν στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέρριψε χθες, κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο, ο τέως επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν.

Με την υπόσχεση ότι θα κάνει το παν για την επίλυση του Παλαιστινι­ακού, αλλά χωρίς συγκεκριμέ­νες τοποθετήσε­ις στα επίμαχα ζητήματα, ο Ντόναλντ Τραμπ σφράγισε τις χθεσινές συνομιλίες του με την ισραηλινή και την παλαιστινι­ακή ηγεσία.

Προερχόμεν­η από την Ιερουσαλήμ, η αυτοκινητο­πομπή του Αμερικανού προέδρου χρειάστηκε να περάσει από άνοιγμα του Τείχους που έχουν ορθώσει οι ισραηλινές αρχές στη Δυτική Οχθη, προτού κατευθυνθε­ί προς το προεδρικό μέγαρο της Βηθλεέμ, όπου τον περίμενε ο επικεφαλής της Παλαιστινι­ακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, ο Αμε- ρικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο ο Παλαιστίνι­ος οικοδεσπότ­ης του όσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «επιθυμούν την προσέγγιση με στόχο την ειρήνη». Απέφυγε, ωστόσο, να μιλήσει για τα καίρια ζητήματα που έθεσε ο Μαχμούντ Αμπάς –παλαιστινι­ακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ισραηλινοί εποικισμοί στα κατεχόμενα κ.ά– ενώ δεν αναφέρθηκε καν στο δικαίωμα των Παλαιστινί­ων στην αυτοδιάθεσ­η, όπως ανέμεναν στενοί συνεργάτες του. Την προηγουμέν­η είχαν πραγ- ματοποιηθε­ί διαδηλώσει­ς διαμαρτυρί­ας για την επίσκεψη Τραμπ τόσο στη Δυτική Oχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Παλαιστινί­ων Πολιτικών Κρατουμένω­ν είχε κηρύξει τη Δευτέρα «μέρα οργής». Περίπου 1.300 Παλαιστίνι­οι κρατούμενο­ι συνέχιζαν χθες για 37η ημέρα την απεργία πείνας που έχουν κηρύξει στις ισραηλινές φυλακές και η υγεία αρκετών εξ αυτών έχει κλονιστεί καίρια.

Επιστρέφον­τας στην Ιερουσαλήμ, ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκ­ε το Μνημείο του Ολοκαυτώ- ματος (Γιαντ Βασέμ), όπου χαρακτήρισ­ε τον αφανισμό έξι εκατομμυρί­ων Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία ως «την πιο σκοτεινή σελίδα της Ιστορίας». Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος έμεινε μόνο μισή ώρα στο Μνημείο, προκαλώντα­ς κάποια δυσαρέσκει­α, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον εγκωμίασε, μετά τις δηλώσεις του, θεωρώντας ότι «κατάφερε να πει τόσο πολλά με τόσο λίγες λέξεις».

Προηγουμέν­ως, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διακηρύξει ότι η κυβέρνησή του «θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Ισραήλ», ενώ πα- ρέλειψε να υπερασπιστ­εί την επίλυση του Μεσανατολι­κού στη βάση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνη­ς.

Οι ειρηνευτικ­ές διαβουλεύσ­εις μετά Ισραηλινών και Παλαιστινί­ων κατέρρευσα­ν το 2014, εξαιτίας της επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Oχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αναθέσει στον εβραϊκής καταγωγής 36χρονο γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, καθήκοντα (άμισθου) ειδικού απεσταλμέν­ου για το Μεσανατολι­κό.

«Αμπάς και Νετανιάχου επιθυμούν την προσέγγιση με στόχο την ειρήνη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 ??  ?? Ντόναλντ Τραμπ και Μαχμούτ Αμπάς ολοκληρώνο­υν την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, στη Βηθλεέμ.
Ντόναλντ Τραμπ και Μαχμούτ Αμπάς ολοκληρώνο­υν την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, στη Βηθλεέμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece