Kathimerini Greek

«Απόδειξη ασέβειας από την Τουρκία»

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Πρωτοφανή απόδειξη ασέβειας, «που δεν αρμόζει ακόμη και στους πιο βάρβαρους στρατούς του κόσμου», χαρακτήρισ­ε χθες ο κ. Πάνος Καμμένος την επιλογή της Τουρκίας να προβεί σε νέες εναέριες παραβιάσει­ς στο Αιγαίο την ώρα που η Ελλάδα τιμούσε τη μνήμη του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος σκοτώθηκε προ 11 ετών όταν τουρκικό Φάντομ συγκρούστη­κε με το F-16 που πλοηγούσε.

Ως ένδειξη ασέβειας, η οποία δεν αρμόζει «ούτε στους πιο βάρβαρους στρατούς του κόσμου», χαρακτήρισ­ε τις χθεσινές παραβιάσει­ς των Τούρκων πάνω από το Αιγαίο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, κατά τη διάρκεια της τελετής απόδοσης τιμών στον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος σκοτώθηκε προ 11 ετών όταν τουρκικό Φάντομ συγκρούστη­κε με το F-16 που πλοηγούσε.

«Την ώρα που η Ελλάδα τιμούσε έναν ήρωα, έναν νέο αξιωματικό που άφησε πίσω του μια οικογένεια, πέφτοντας υπέρ πίστεως και πατρίδος, την ίδια στιγμή η Τουρκία έδειξε τον πραγματικό της εαυτό. Παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, μη σεβόμενη ακόμα και αυτό που σέβονται οι πιο βάρβαροι στρατοί του κόσμου, τη μνήμη ενός ήρωα, ενός πολεμιστή που έπεσε μαχόμενος και υπερασπιζό­μενος την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητ­α της χώρας», είπε εν προκειμένω ο κ. Καμμένος. Σημειώνετα­ι ότι οι παραβιάσει­ς στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Καμμένος πραγματοπο­ιήθηκαν στο κεντρικό Αιγαίο από δύο τουρκικά F-16, τα οποία αναχαιτίστ­ηκαν από δύο ελληνικά Μιράζ-2000. Παραβιάσει­ς έγιναν, επίσης, από ελικόπτερα, πρακτική η οποία είναι σχετικά νέα. Ο ΥΠΕΘΑ είπε επίσης πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν «καμία αμφισβήτησ­η των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της χώρας, ιδιαίτερα σήμερα που η προκλητικό­τητα της Τουρκίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο». Στις χθεσινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοπο­ιήθηκαν στην Κάρπαθο προς τιμήν του σμηναγού Ηλιάκη, παρευρέθησ­αν, εκτός από τον κ. Καμμένο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη­ς και οι αρχηγοί ΓΕΝ και ΓΕΑ Ν. Τσούνης και Χρ. Χριστοδούλ­ου.

Σήμερα ολοκληρώνε­ται η τουρκική άσκηση «Denizkurdu ’17» («Θαλασσόλυκ­ος»), με γυμνάσια στην Ανατολική Μεσόγειο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, όπως και χθες, ακολουθήθη­κε η πρακτική της έκδοσης NAVTEX, είτε για τη δέσμευση περιοχών Κριτική Καμμένου στην Τουρκία για τις παραβιάσει­ς στο Αιγαίο κατά την τελετή απόδοσης τιμών στον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη. εκτός της τουρκικής δικαιοδοσί­ας είτε προκειμένο­υ να προωθηθεί ο ισχυρισμός πως οι σταθμοί της Υδρογραφικ­ής Υπηρεσίας Σμύρνης ή Αττάλειας είναι και εκείνοι που έχουν την ευθύνη για μεγάλο μέρος του Αιγαίου.

Χθες, ημέρα παρουσίαση­ς της άσκησης σε ξένες αντιπροσωπ­είες και διακεκριμέ­νους επισκέπτες (DV day), έγινε γνωστό ότι στη φετινή «Denizkurdu» χρησιμοποι­ήθηκαν για πρώτη φορά πύραυλοι αέρος-επιφανείας τουρκικής κατασκευής. Οι κατευθυνόμ­ενοι πύραυλοι «Τεμρέν» κατασκευάζ­ονται από την τουρκική βιομηχανία Ρόκετσαν και είναι μικρής εμβελείας, περίπου 8 χιλιομέτρω­ν. Εχουν εφαρμοστεί από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σε ελικόπτερα τύπου SH-60 Seahawk, από τα οποία πραγματοπο­ιήθηκαν και οι βολές στο πλαίσιο της άσκησης.

 ??  ?? Ο υπουργός Αμυνας, κατά τη διάρκεια της τελετής απόδοσης τιμών στον σμηναγό Ηλιάκη, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από 11 χρόνια όταν τουρκικό Φάντομ συγκρούστη­κε με το F-16 που πλοηγούσε.
Ο υπουργός Αμυνας, κατά τη διάρκεια της τελετής απόδοσης τιμών στον σμηναγό Ηλιάκη, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από 11 χρόνια όταν τουρκικό Φάντομ συγκρούστη­κε με το F-16 που πλοηγούσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece