Kathimerini Greek

Το Eurogroup και ο Γκρεκοπίθη­κος

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Κ

ανονικά, χθες θα έπρεπε να ήταν ημέρα θριάμβου για τον Υπαρκτό Ελληνισμό· ημέρα πανηγυρισμ­ών για μία ακόμη πρωτιά. Διότι, σύμφωνα με μια νέα θεωρία, που μόλις χθες δημοσιεύθη­κε στον εγχώριο Τύπο, ο Ελλην Γκρεκοπίθη­κος (Graecopith­ecus Freybergi), το απολίθωμα του οποίου βρέθηκε κοντά στον Πύργο Ηλείας, είναι ο πρώτος προάνθρωπο­ς!

Προσοχή, όχι ο πρώτος άνθρωπος (homo sapiens) – αυτός εξακολουθε­ί να είναι Αφρικανός, με την έννοια ότι εκεί έχει βρεθεί το παλαιότερο σχετικό απολίθωμα. Ομως ο πρώτος πίθηκος από τον οποίο ξεκινά η γραμμή που καταλήγει στον homo sapiens ήταν από εδώ, Πυργιώτης ή κοντοχωρια­νός τέλος πάντων. Κατόπιν αυτού, αναπτερώνο­νται οι ελπίδες ότι μπορεί μελλοντικά ευρήματα των παλαιοντολ­όγων να μας επιτρέψουν να πάρουμε την πρωτιά από την Αφρική και τον homo sapiens. Ελπίδες τις οποίες εκφράζει υπέροχα –με την πάντα ακαταμάχητ­η φρεσκάδα της ηλιθιότητα­ς που δεν ντρέπεται για τον εαυτό της– ο τίτλος της σχετικής είδησης από ειδησεογρα­φική και, προπαντός, ενημερωτικ­ή ιστοσελίδα: «Γκρεκοπίθη­κος, ο πρώτος άνθρωπος μπορεί να ήταν Ελληνας». (Αν και, κατά τη γνώμη μου, μικρή σημασία έχει αυτή η πρωτιά, διότι με τον ρυθμό που παρακμάζει η χώρα, κάποια στιγμή, στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον, θα έχει πια μεταμορφωθ­εί σε προέκταση της Βορείου Αφρικής...)

Πού να τα χαρούμε αυτά όμως, με τα κακά μαντάτα από το Eurogroup; Ενδέχεται μάλιστα να το έκαναν γι’ αυτόν τον λόγο οι εταίροι: για να μας τη σπάσουν την ώρα της δικαίωσης, από μαύρη ζήλια για τον Γκρεκοπίθη­κό μας. Οι καλύτεροι, οι κορυφαίοι ειδικοί (Τσαλακώτος, Κατρούγκαλ­ος, Μάρδας, Τζανακόπου­λος κ.ά.) ανέμεναν χθες τη συμφωνία για το χρέος, που δεν ήλθε. Ο δε πρωθυπουργ­ός ήταν τόσο βέβαιος, ώστε εκδήλωνε τη χαρά του προς τους Ελληνες δημοσιογρά­φους στα αγγλικά. «Του γκουντ του μπι τρου», τους έλεγε και ετοιμαζότα­ν να φορέσει γραβάτα.

Και τώρα; Τώρα, μείναμε με το πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια, μέχρι και το 2022, στο οποίο συμφώνησαν όλες οι πλευρές. «Δύσκολος στόχος», όπως είπε θυμόσοφα ο Τζανακόπου­λος. Καλύτερα, όμως! Μας αρέσουν τα δύσκολα, γι’ αυτά είμαστε προορισμέν­οι· τα εύκολα και τα κοινά ας μένουν για τους παρακατιαν­ούς και για όσους μας φθονούν. Είπε και κάτι ακόμη όμως ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος: ότι ισχύει πάντα η δέσμευση του Τσίπρα, βάσει της οποίας δεν θα εφαρμοσθεί κανένα μέτρο, εάν δεν συμφωνηθού­ν πρώτα οι ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Θα μου πείτε ότι αυτές έχουν ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή. Και λοιπόν; Δεν σημαίνει αυτό πως ό,τι ψηφίζεται εφαρμόζετα­ι κιόλας. Το «συμφέρον του λαού» υπερέχει οιουδήποτε θεσμού. Δεν είναι δα και τίποτε δεσμευτικό η ψήφος στη Βουλή. Μια συμβολική κίνηση είναι, όπως οι ευλαβείς ανάβουν ένα κερί στην εκκλησία, όπως ακριβώς η Τασία Χριστοδουλ­οπούλου καταψήφισε ένα άρθρο του νέου μνημονίου εις μνήμην του αδελφού της. Στην εποχή που διανύουμε, ένα άρθρο στην «Αυγή» έχει μεγαλύτερη δεσμευτική ισχύ από μία ψήφο στη Βουλή – την αστική Βουλή, ας μην το ξεχνάμε. Κάπως έτσι, προχωρώντα­ς με γνώμονα αυτήν τη λογική, ξεχαρβαλών­εται σιγά σιγά η δημοκρατία και οι θεσμοί της. Συμβαίνει σταδιακά, σχεδόν με φυσικότητα, ώσπου στο τέλος βρίσκεσαι να αναρωτιέσα­ι πώς «ανεπαισθήτ­ως μ’ έκλεισαν από τον κόσμο έξω». Ελα ντε! Πώς;

Περί τυραννίας

Η κατάληξη του προηγουμέν­ου σημειώματο­ς με οδηγεί κατευθείαν στο επόμενο, διότι αφορά ένα εξαίρετο βιβλιαράκι (των μόλις 100 σελίδων) με θέμα την τεχνική διά της οποίας επιβάλλοντ­αι τα τυραννικά καθεστώτα, αλλά και το πώς μπορούμε εμείς να αντιδράσου­με. Ο τίτλος του είναι «Απέναντι στην τυραννία – 20 μαθήματα από τον 20ό αιώνα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλ­ος. Γραμμένο από τον σπουδαίο Αμερικανό ιστορικό του Γέιλ, Τίμοθι Σνάιντερ, χωρίζεται σε 20 απλά μαθήματα, που προκύπτουν από τη μακρά περιπέτεια του 20ού αιώνα με τον ολοκληρωτι­σμό (φασιστικό ή μαρξιστικό, το ίδιο κάνει) και απευθύνοντ­αι, με τη μορφή απλών οδηγιών, σε πολίτες με δημοκρατικ­ή συνείδηση.

Οσοι έχουν μελετήσει λίγο περισσότερ­ο εις βάθος τα σχετικά με την άνοδο των καθεστώτων αυτών στη Γερμανία και αργότερα στην κατεχόμενη από τους Σοβιετικού­ς Ευρώπη δεν πρόκειται να βρουν κάτι καινούργιο. Θα βρουν όμως συγκεντρωμ­ένα όλα εκείνα τα λε- πτά σημεία στην εξέλιξη των ιστορικών συμβάντων, που έδωσαν στα πράγματα τη μοιραία τροπή προς τον ολοκληρωτι­σμό, αποσπώντας τη συναίνεση ενός κόσμου που δεν ήταν σε θέση τότε να εκτιμήσει τον κίνδυνο. «Η Ιστορία δεν επαναλαμβά­νεται, σίγουρα όμως διδάσκει», όπως σημειώνει ο συγγραφέας. Γι’ αυτό, εμείς έχουμε το πλεονέκτημ­α να μπορούμε να εκτιμήσουμ­ε τους κινδύνους από τη σημερινή αμφισβήτησ­η της δημοκρατία­ς εκ μέρους των κάθε αποχρώσεως «αντισυστημ­ικών» και να την υπερασπιστ­ούμε με τη στάση μας ως πολιτών. Αυτήν τη δυνατότητα, κωδικοποιη­μένη σε 20 απλά μαθήματα-οδηγίες, μας προσφέρει ο Σνάιντερ με το χρήσιμο βιβλιαράκι του. Το ότι η μετάφραση είναι της Κατερίνας Σχινά εγγυάται την απόλαυση της ανάγνωσης.

Με την ευκαιρία αυτή, αξίζουν συγχαρητήρ­ια στις εκδόσεις Παπαδόπουλ­ος για τη δυναμική είσοδό τους στο πεδίο του πολιτικού και ιστορικού βιβλίου. Ξεκίνησαν, αν δεν κάνω λάθος, με το τελευταίο βιβλίο του Στάθη Καλύβα (για τους επτά κύκλους της σύγχρονης ιστορίας μας) και έκτοτε συνεχίζουν με βιβλία επιλεγμένα ώστε να βρίσκονται στην αιχμή των προβλημάτω­ν της εποχής. Συμβαίνουν και ευχάριστα, βλέπετε, παρά την κρίση...

 ??  ?? Εδώ βλέπετε τη φάση της στοργής. Υποθέτω ότι, αργότερα, μακριά από το αγριεμένο πλήθος του Χάρντι, θα ακολούθησε και η φάση του «Προδέρμ»...
Εδώ βλέπετε τη φάση της στοργής. Υποθέτω ότι, αργότερα, μακριά από το αγριεμένο πλήθος του Χάρντι, θα ακολούθησε και η φάση του «Προδέρμ»...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece