Kathimerini Greek

Γαλλική επιστημονι­κή αποστολή στον Μοριά, σε μια άρτια, κομψή έκδοση από τη Μέλισσα

- Eπιμέλειa: ΝΙ ΚΟΣ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑ Ρ ΓΑ Ρ Ι ΤΑ ΠΟ ΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr Μ. Π.

Η σκηνή, που μοιάζει μυθιστορημ­ατική, είναι απολύτως πραγματική και συνέβη στις 3 Μαρτίου του 1829, τα χαράματα. Υστερα από ένα πολυήμερο και επίπονο θαλάσσιο ταξίδι, το πλοίο που μετέφερε από την Τουλόν τα μέλη της γαλλικής επιστημονι­κής αποστολής στον Μοριά πλησίασε τον όρμο του Ναυαρίνου. Η χαρά και η συγκίνηση των επιβαινόντ­ων δεν μπορούσε να περιγραφεί με λόγια. Αλλωστε, η σκούρα στεριά που διαγραφότα­ν μπροστά τους, επεφύλασσε για τους επονομαζόμ­ενους «Savants», δηλαδή τους επιστήμονε­ς και τους καλλιτέχνε­ς, την ερευνητική γη της Επαγγελίας. Η Ελλάδα ήταν η χώρα που μόλις είχε απελευθερω­θεί από τον τουρκικό ζυγό και ενσάρκωνε τα αρχαία ιδεώδη. Αισθάνοντα­ν δικαίως ότι θα ζούσαν αυτοπροσώπ­ως μια συγκλονιστ­ική συνάντηση με την ίδια την Ιστορία. Οι τοπογράφοι του γαλλικού στρατού είχαν ήδη ξεκινήσει τη συστηματικ­ή χαρτογράφη­ση.

Το έργο της αποστολής που έφερε εις πέρας αυτή η ομάδα των 48 ατόμων, δεν είναι μόνον ένας καλλιτεχνι­κός, χαρτογραφι­κός και επιστημονι­κός άθλος, αλλά κάτι πολύ σπουδαιότε­ρο. Αποτελεί τον σπινθήρα που πυροδότησε σε ολόκληρη τη Δύση την περιέργεια για την Ελλάδα, τις αρχαιότητε­ς, το φυσικό της περιβάλλον μέσα από το πρίσμα της αυτοψίας και όχι από τη διαστρεβλω­μένη ρομαντική σκοπιά που επικρατούσ­ε συχνά μέχρι τότε. Οπως είχε συμβεί και στην αποστολή των «Savants» που έγινε στην Αίγυπτο το 1798, υπό τον Ναπολέοντα, οι Γάλλοι έγιναν ο αγωγός της γνώσης για έναν τόπο και την ιστορία του, κατά τρόπο καταλυτικό. Εφεραν στο φως του ήλιου ένα νέο αφήγημα, που καθόρισε τα πάντα.

Το τεράστιο αυτό corpus, το έργο της γαλλικής επιστημονι­κής αποστολής του Μοριά (με την ονομασία αυτή οι Γάλλοι περιέγραφα­ν όχι μόνον την Πελοπόννησ­ο αλλά και την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου, δηλαδή περίπου την τότε ελληνική επικράτεια) από το 1829 έως το 1838, είναι ενδιαφέρον και πολυδιάστα­το. Μεταφέρει ατόφια την εικόνα της χώρας την ώρα που άρχισε να συγκροτείτ­αι το κράτος έπειτα από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Φτάνει σε εμάς σήμερα, μέσα από τις εξαιρετικέ­ς εκδόσεις της Μέλισσας από τις δραστήριες και γεμάτες αφοσίωση Αννη και Αθηνά Ραγιά, που το έχουν πείσμα να βγάζουν μικρά διαμάντια παρά την κρίση. Το Α΄ Μέρος είχε κυκλοφορήσ­ει το 2011 και αφορούσε το τμήμα των φυσικών επιστημών υπό τη διεύθυνση του Μπόρι ντε Σαν Βενσάν. Το Β΄ Μέρος, που μόλις τυπώθηκε, είναι αφιερωμένο στα τμήματα της αρχαιολογί­ας, της αρχιτεκτον­ικής, της γλυπτικής και των επιγραφών υπό τον Αμπελ Μπλουέ. Περιέχει 18 κεφάλαια και 724 εικόνες πολύ καλά επεξηγηματ­ικά κείμενα από ειδικούς στον τομέα τους, τους οποίους ενορχήστρω­σε ο ακούραστος Γιάννης Σαΐτας, ο άνθρωπος που έχει διαθέσει δέκα χρόνια από τη ζωή του στη μελέτη, οργάνωση και εκδοτική ανάδειξη του υλικού αυτού. Αρχιτέκτων, πολεοδόμος και εθνολόγος, φρόντισε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρει­α στην αισθητική και στο περιεχόμεν­ο, κάτι που είναι εμφανές για όποιον φυλλομετρή­σει το λεύκωμα.

Ηθικός και οικονομικό­ς υποστηρικτ­ής ήταν η εταιρεία «Μορέας», ενώ καίρια ήταν και η συμβολή της Γαλλικής Αρχαιολογι­κής Σχολής, που έβαλε τα δυνατά της για να βοηθήσει αυτήν την έκδοση ελληνογαλλ­ικού ενδιαφέρον­τος. Είναι μια μικρή κάψουλα στον χώρο και τον χρόνο, με πολύτιμο περιεχόμεν­ο που έπεσε σε πολύ καλά χέρια...

 ??  ?? Ιδού πώς είδαν τότε τις Μυκήνες οι Γάλλοι «Savants» στα σχέδια που υπάρχουν στην έκδοση.
Ιδού πώς είδαν τότε τις Μυκήνες οι Γάλλοι «Savants» στα σχέδια που υπάρχουν στην έκδοση.
 ??  ?? Το εξωτερικό και το εσωτερικό εκκλησιών, καθώς και τα σπαράγματα αρχαίων ναών, καταγράφηκ­αν από τους ακούραστου­ς Γάλλους.
Το εξωτερικό και το εσωτερικό εκκλησιών, καθώς και τα σπαράγματα αρχαίων ναών, καταγράφηκ­αν από τους ακούραστου­ς Γάλλους.
 ??  ?? Απεικόνιση θραύσματος μετόπης από τον ναό του Δία στην Ολυμπία, με τον Ηρακλή.
Απεικόνιση θραύσματος μετόπης από τον ναό του Δία στην Ολυμπία, με τον Ηρακλή.
 ??  ?? H έκδοση της Μέλισσας, με το Β΄ Μέρος της γαλλικής αποστολής στον Μοριά.
H έκδοση της Μέλισσας, με το Β΄ Μέρος της γαλλικής αποστολής στον Μοριά.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece