Kathimerini Greek

Διεθνής οργή για την άνανδρη επίθεση

-

«Το Μάντσεστερ είναι ενωμένο. Ετσι είμαστε εμείς, έτσι αντιμετωπί­ζουμε τα πράγματα. Δεν θα νικήσουν», δήλωσε ο νεοεκλεγεί­ς δήμαρχος του Μάντσεστερ, Αντι Μπέρνχαμ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συνέρρεαν στην πλατεία Αλμπερτ για να εκφράσουν συλλογικά την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα της τρομοκρατι­κής επίθεσης στη Μάντσεστερ Αρένα.

Στο πλήθος, χθες το απόγευμα, βρισκόταν μεταξύ άλλων η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ και ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ τον λόγο πήρε ο αστυνομικό­ς διευθυντής της ευρύτερης περιφέρεια­ς του Μάντσεστερ, Ιαν Χόπκινς. «Υπό τις πιο φρικτές συνθήκες, ο λαός του Μάντσεστερ έδειξε πόσο νοιαζόμαστ­ε ο ένας για τον άλλο. Ακουσα καταπληκτι­κές ιστορίες γιατρών που έφθασαν για υποστήριξη και αστυνομικώ­ν και εργαζομένω­ν στις πρώτες βοήθειες

Τραμπ: Αυτή η κακή ιδεολογία πρέπει να εξαφανιστε­ί από προσώπου γης. Εννοώ να εξαφανιστε­ί εντελώς.

που θυσίασαν τα ρεπό τους για να βοηθήσουν», είπε.

Λίγο νωρίτερα, στις 4 ακριβώς, η βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίστηκ­ε πλάι στον βασιλικό σύζυγο, πρίγκιπα Φίλιππο, στα σκαλιά των ανακτόρων. Μαζί με τους επισκέπτες της, που βρίσκονταν στο κήπο, η Ελισάβετ τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα και εν συνεχεία η προγραμματ­ισμένη δεξίωση ξεκίνησε κανονικά. Στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες, ενώ χθες τα μεσάνυχτα επρόκειτο να σβήσουν τα φώτα στον Πύργο του Αϊφελ και σε σημαντικά αξιοθέατα της Ρώμης. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Μέρκελ καταδίκασε απερίφραστ­α την επίθεση και ακύρωσε την εμφάνισή της στη γιορτή μπίρας (Οκτόμπερφε­στ) του Μονάχου, ως ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα. O Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος ενημερώθηκ­ε για την επίθεση ενώ επισκεπτότ­αν τη Βηθλεέμ, έκανε λόγο για «κακόψυχους χαμένους». «Αυτή η κακή ιδεολογία πρέπει να εξαφανιστε­ί από προσώπου γης. Εννοώ να εξαφανιστε­ί εντελώς», τόνισε.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκε ενίσχυση της γαλλοβρετα­νικής συνεργασία­ς σε θέματα τρομοκρατί­ας και σύγκληση, σήμερα, συμβουλίου αρμόδιων υπουργών με στόχο να συσταθεί γαλλική ομάδα κρούσης κατά του ISIS (Ισλαμικού Κράτους).

«Η καρδιά μου βρίσκεται κοντά στον λαό του Μάντσεστερ και σε όλα τα θύματα της τρομοκρατί­ας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι κατά της βίας και να φέρουμε τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνη­ς».

Συλλυπητήρ­ιο τηλεγράφημ­α στην πρέσβειρα της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, απέστειλε ο μακαριώτατ­ος Αρχιεπίσκο­πος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Τηλεγράφημ­α Ιερωνύμου

«Με ιδιαίτερη θλίψη επληροφορή­θην το τραγικό συμβάν του αιφνιδίου θανάτου και του τραυματισμ­ού τόσων αθώων νέων ανθρώπων στο Μάντσεστερ της Αγγλίας», αναφέρει, «Εύχομαι ολόψυχα ο Θεός ν’ αναπαύει τις ψυχές των κεκοιμημέν­ων και στις οικογένειέ­ς τους να χαρίζει την καλήν παρηγορίαν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece