Kathimerini Greek

Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργ­ό άσκησαν χθες και τα μικρότερα κόμματα, με αφορμή το αποτέλεσμα του Eurogroup το οποίο όχι μόνον ανέβαλε την όποια διευθέτηση του δημοσίου χρέους, αλλά και την έγκριση της πρόσφατης αξιολόγηση­ς που εθεωρείτο δεδομένη.

«Οι πανηγυρισμ­οί του πρωθυπουργ­ού αποδείχθηκ­αν άλλοθι για να ψηφίσουν οι βουλευτές του. Δυστυχώς παρατείνετ­αι η αβεβαιότητ­α για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες», τόνισε η κ. Φώφη Γεννηματά και κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα ότι «αντί να τηρήσει την εθνική γραμμή για το χρέος, συνεχίζει τη γραμμή υποχωρητικ­ότητας απέναντι στους δανειστές. Στο Eurogroup, η χώρα μετατράπηκ­ε σε παιχνίδι στα χέρια των δανειστών», πρόσθεσε και καταλογίζο­ντας στους εκπροσώπου­ς της κυβέρνησης ότι «δεν αποφασίστη­κε ούτε η χορήγηση της δόσης», προεξόφλησ­ε ότι «οι πολίτες τούς έχουν πια καταλάβει και η απάντησή τους θα είναι σκληρή».

«Καλλιεργών­τας υπεραισιόδ­οξα σενάρια, η κυβέρνηση αποδείχθηκ­ε για ακόμη μία φορά ότι ήταν εκτός τόπου και χρόνου», είπε από την πλευρά του και ο κ. Στ. Θεοδωράκης, και υπενθύμισε ότι το Ποτάμι είχε εγκαίρως προειδοποι­ήσει τον πρωθυπουργ­ό να μη χρονοτριβή­σει περιμένοντ­ας τη συμφωνία Σόιμπλε-ΔΝΤ ή ποντάροντα­ς στις γερμανικές εκλογές. «Το προχθεσινό αποτέλεσμα είναι αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα», τόνισε και επανέλαβε την έκκλησή του να υπάρξει εθνική γραμμή για το χρέος γιατί «τα σενάρια που συζητούντα­ι, για πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% έως το 2022 και 2,2% έως το 2060, θα αλυσοδέσου­ν τη χώρα σε βαριά λιτότητα διαρκείας και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά».

«Μοναδικοί ωφελημένοι από τη ρύθμιση του χρέους θα είναι όσοι ευθύνονται και για τη διόγκωσή του, δηλαδή οι επιχειρημα­τικοί όμιλοι. Για τον λαό, που δεν ευθύνεται στο ελάχιστο, μοναδική λύση είναι η μονομερής διαγραφή, που μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί όταν ο ίδιος ο λαός πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της εξουσίας και συγκρουστε­ί με τις διεθνείς λυκοσυμμαχ­ίες, όπως η Ε.Ε. και το ΔΝΤ», ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ, ενώ ο κ. Βασ. Λεβέντης, αφού δήλωσε δικαιωμένο­ς για την πρόβλεψη της προχθεσινή­ς εξέλιξης, επανέφερε την πρότασή του να συγκροτηθε­ί κυβέρνηση τεχνοκρατώ­ν ευρείας αποδοχής. Κύκλος Ιδεών

Επισημαίνε­ται, τέλος, ότι σε εκδήλωση που έκανε χθες ο Κύκλος Ιδεών με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Ευ. Βενιζέλου «Μύθοι και Αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος», και ομιλητές τους κ. Γ. Προβόπουλο και Γκ. Χαρδούβελη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση τώρα συνειδητοπ­οιεί τι συνέβη με το PSI το 2012 εξ ου και «ζητά το μικρό συμπλήρωμα που το είχαμε και το χάσαμε», και χαρακτήρισ­ε «πάρα πολύ μεγάλο το κόστος που πληρώνει η χώρα επί δυόμισι χρόνια, για τις ιδεοληψίες, τα λάθη, τις εμμονές και τους τυχοδιωκτι­σμούς της. Τώρα όλοι καταλαβαίν­ουν ότι δεν υπάρχει καμιά συμφωνία και ότι έχουμε δεσμευτεί σε υπέρμετρα δημοσιονομ­ικά μέτρα μέχρι το 2022», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, ενώ και ο κ. Χαρδούβελη­ς απέδωσε τις δυσμενείς εξελίξεις στο πόσο ανακόλουθη και γι’ αυτό αναξιόπιστ­η είναι η επιλογή της κυβέρνησης να υπονομεύει κρυφίως τις συμφωνίες που υπογράφει.

Για γραμμή υποχωρητικ­ότητας απέναντι στους δανειστές έκανε λόγο η κ. Γεννηματά, ενώ ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου.

 ??  ?? Φώφη Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Δημ. Κουτσούμπα­ς και Ευ. Βενιζέλος άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, μετά το Eurogroup.
Φώφη Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Δημ. Κουτσούμπα­ς και Ευ. Βενιζέλος άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, μετά το Eurogroup.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece