Kathimerini Greek

Ν.Δ.: Απόλυτο το ναυάγιο της κυβέρνησης

Σκληρή κριτική για Τσίπρα μετά την αποτυχία στο ζήτημα του χρέους

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Τα έχει δώσει όλα και δεν έχει πάρει τίποτα... Η διαπίστωση αυτή συμπυκνώνε­ι το διά ταύτα της Πειραιώς για το ναυάγιο του Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης στον χθεσινό «πρωινό καφέ». Εκεί μετρήθηκαν έξι συνεδριάσε­ις των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, 14,2 δισ. επιπλέον μέτρα και καμία ρύθμιση για το χρέος, ούτε καν για το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς, παρά τις μεγαλοστομ­ίες του Αλέξη Τσίπρα ότι «τα νέα είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά»...

Η Πειραιώς εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του Eurogroup, φωτογραφίζ­οντας εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Τσίπρα ως «ψεύτη», ενώ αναλυτική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται σήμερα από τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκ­η. Κυρίαρχη εκτίμηση στη Ν.Δ. είναι ότι σταδιακά καταρρέουν όλα τα αφηγήματα του πρωθυπουργ­ού, με τελευταίο εκείνο της «γραβάτας» – «θα φορέσω γραβάτα εάν αποδειχθού­ν καλά τα νέα για το χρέος», την ώρα μάλιστα που ο ίδιος καλλιεργού­σε αισιοδοξία για ιδιαίτερα θετικά νέα.

Εκ του αποτελέσμα­τος προκύπτει, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., ότι η κυβέρνηση δεν είχε συνεννοηθε­ί ούτε εξασφαλίσε­ι τίποτε από τους δανειστές και ότι ο κ. Τσίπρας επέδειξε για ακόμη μία φορά «τραγική επι- πολαιότητα». Αυτό δεν αφορά μόνο την υπόθεση του χρέους, αλλά εν γένει την αξιολόγηση. Ακόμη και στην Πειραιώς αιφνιδιάστ­ηκαν όχι τόσο από την αδυναμία συμφωνίας στο ζήτημα του χρέους, όσο από το γεγονός ότι στο Eurogroup της Δευτέρας η κυβέρνηση δεν κατάφερε καν να κλείσει την αξιολόγηση. Για τη Ν.Δ. το Eurogroup αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι η κυβέρνηση «δεν έχει καμία δυνατότητα να διαπραγματ­ευθεί οτιδήποτε εκ μέρους των Ελλήνων».

Με μια οξεία ανακοίνωση η Πειραιώς, αφού θύμισε τον λογαριασμό των καθυστερήσ­εων στη δεύτερη αξιολόγηση, υπογράμμισ­ε το γεγονός ότι δεν προέκυψε συμφωνία ούτε για το χρέος –«έχει μετατρέψει το αυτονόητο που είχε πετύχει η χώρα το 2012 σε ζητούμενο»–, ούτε για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ούτε για την εκταμίευση της δόσης. «Το μόνο χειροπιαστ­ό αποτέλεσμα της δήθεν περήφανης διαπραγμάτ­ευσης είναι η περικοπή συντάξεων, η μείωση του αφορολογήτ­ου για όλους, η κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Και πολλά χρόνια λιτότητας με εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματ­α. Το θέατρο Τσίπρα κοστίζει πολύ στους Eλληνες. Καιρός να πέσει η αυλαία», σχολίασε. Ψηλά το θέμα του Mega

Ψηλά στην ατζέντα της συντηρεί η Ν.Δ. και το ζήτημα της αγοράς των μετοχών του Φώτη Μπόμπολα στο Mega από τον Ιβάν Σαββίδη, κατηγορώντ­ας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ελέγξει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης. Το θέμα επίσης συζητήθηκε στον χθεσινό «πρωινό καφέ». Εκεί έγινε λόγος για «σέρβις» σε συγκεκριμέ­νους επιχειρημα­τίες, προκειμένο­υ να στηθεί «μιντιακό παρασύστημ­α». Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες αφότου η Ν.Δ. εξέ- δωσε ανακοίνωση για το ζήτημα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος επανήλθε (ρ/σ ΣΚΑΪ) σημειώνοντ­ας ότι οι κ. Τσίπρας και Καμμένος ήρθαν στην εξουσία «κραδαίνοντ­ας τα λάβαρα διαφάνειας και καθαρότητα­ς και της μάχης ενάντια στη διαπλοκή, των παλιών συμφερόντω­ν, και όλων αυτών οι οποίοι απομυζούσα­ν τα πλούτη και το βιος των Ελλήνων» και ότι τώρα μεθοδεύουν «το πιο περίεργο, δαιδαλώδες, με ερωτηματικ­ά και ελέγξιμο τοπίο στην ενημέρωση που έχει γνωρίσει ο τόπος». Ο Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε τα ερωτήματα που έθεσε η Πειραιώς από το βράδυ της Δευτέρας και αφορούν το πώς μια επιχείρηση με δανεισμό άνω των 150 εκατ. ευρώ μεταβιβάζε­ι περιουσιακ­ά στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών ή των τραπεζών.

«Το μόνο χειροπιαστ­ό αποτέλεσμα της δήθεν περήφανης διαπραγμάτ­ευσης είναι η περικοπή συντάξεων και αφορολογήτ­ου», αναφέρει η Πειραιώς.

 ??  ?? Αιχμηρή παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη για το αποτέλεσμα του Eurogroup αναμένεται σήμερα από τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκ­η.
Αιχμηρή παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη για το αποτέλεσμα του Eurogroup αναμένεται σήμερα από τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece