Kathimerini Greek

Προσφεύγου­ν στα δικαστήρια οι συμβασιούχ­οι

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Στα δικαστήρια προσφεύγου­ν όλο και περισσότερ­οι συμβασιούχ­οι εργαζόμενο­ι στους δήμους προκειμένο­υ να τους καταβληθού­ν τα δεδουλευμέ­να. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνάντηση με εκπροσώπου­ς της ΠΟΕ δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπί­σει νομοθετικά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σ.σ.: που κρίνει αντισυνταγ­ματική την παράταση των συμβάσεων μετά τη διετία) προκειμένο­υ οι συμβασιούχ­οι να παραμείνου­ν στη θέση τους έως το τέλος του χρόνου.

Αντιπροσωπ­εία της ΠΟΕ - ΟΤΑ συναντήθηκ­ε χθες με τον κ. Σκουρλέτη μετά την ολοκλήρωση της πορείας των εργαζομένω­ν προς το υπουργείο Εσωτερικών. Οι απεργιακές κινητοποιή­σεις των εργαζομένω­ν στην αυτοδιοίκη­ση ολοκληρώθη­καν χθες, ωστόσο όπως δήλωσαν θα βρίσκονται σε επαγρύπνησ­η για να μην απολυθεί κανείς. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίζε­ι ότι οι πολιτικές αποφάσεις είναι πάνω από τις δικαστικές: «Ο υπουργός έκανε σαφές ότι θέση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της απασχόληση­ς των συμβασιούχ­ων στην καθαριότητ­α, στη βάση της τελευταίας νομοθετική­ς παράτασης των συμβάσεών τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το υπουργείο μετά την ολοκλήρω- ση της διαδικασία­ς έκδοσης απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εφόσον από αυτή προκύψει η ανάγκη νέας παρέμβασης».

Βαρέα και ανθυγιεινά

Καθησυχαστ­ικός, προς το παρόν, εμφανίστηκ­ε ο υπουργός και όσον αφορά την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινώ­ν. Ωστόσο συνδικαλισ­τές εκπρόσωποι των εργαζομένω­ν στους δήμους αναφέρουν ότι στα μέτρα που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του 4ου μνημονίου προβλέπετα­ι η ευθυγράμμι­ση με την κοινοτική νομοθεσία, γεγονός που προμηνύει την περικοπή των σχετικών επιδομάτων.

Την ίδια στιγμή, δικαστήρια σε όλη τη χώρα αποφασίζου­ν υπέρ των συμβασιούχ­ων εργαζομένω­ν που προσφεύγου­ν προκειμένο­υ να τους καταβληθού­ν τα δεδουλευμέ­να, καθώς οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε κάθε δήμο δεν υπογράφουν τα σχετικά εντάλματα πληρωμής. Ενδεικτικά στον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης όπου εργάζονται 750 άτομα συμβασιούχ­οι κυρίως στην καθαριότητ­α, όσοι έχουν προσφύγει στο δικαστήριο, έχουν δικαιωθεί, ενώ αντίστοιχα και 56 εργαζόμενο­ι του Δήμου Ωραιοκάστρ­ου δικαιώθηκα­ν κερδίζοντα­ς τα ασφαλιστικ­ά μέτρα που είχαν καταθέσει και παραμένουν στην εργασία τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece