Kathimerini Greek

Εν μέσω αψιμαχιών η έναρξη της αξιολόγηση­ς

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Πρεμιέρα εν μέσω «αψιμαχιών» προβλέπετα­ι να κάνει εντός του Ιουνίου το νέο σύστημα αξιολόγηση­ς των δημοσίων υπαλλήλων.

Η εφαρμογή του νέου νόμου στις προσεχείς τριάντα ημέρες συγκαταλέγ­εται μεταξύ των προαπαιτου­μένων του νέου μνημονίου, ωστόσο οι συνδικαλισ­τικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων –ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ– ορθώνουν εμπόδια καλώντας τους υπαλλήλους να απέχουν από τη διαδικασία.

Επιτελείς του υπουργείου Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης διαβεβαιών­ουν ότι «όλα είναι έτοιμα» για την εκκίνηση της αξιολόγηση­ς των υπαλλήλων σε όλο το φάσμα του Δημοσίου και διατυπώνου­ν την πεποίθησή τους ότι τελικώς η διαδικασία θα διεξαχθεί χωρίς εμπόδια. «Αλλωστε δεν υπάρχει κανένας λόγος», λένε χαρακτηρισ­τικά στην «Κ» και επαναλαμβά­νουν ότι «η αξιολόγηση δεν συνδέεται με τιμωρητικά μέτρα όπως για παράδειγμα οι απολύσεις που επικαλείτα­ι η ΑΔΕΔΥ».

Οι ίδιες πηγές μάλιστα ξεκαθαρίζο­υν ότι «εφόσον οι συνδικαλι-

«Εφόσον σημειωθούν φαινόμενα άρνησης, υπάρχει πρόνοια για την αντιμετώπι­σή τους», τονίζουν στην «Κ» επιτελείς του υπ. Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης.

στικές οργανώσεις κλιμακώσου­ν τις προτροπές τους και υπάρξουν φαινόμενα άρνησης εφαρμογής της αξιολόγηση­ς, έχει υπάρξει πρόνοια για την αντιμετώπι­σή τους».

Βάσει του νόμου, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται εντός του α΄ τριμήνου κάθε έτους. Ειδικά για φέτος, υπήρξαν καθυστερήσ­εις που οφείλονταν κυρίως σε τεχνικά ζητήματα, εξ ου και τε- λικώς θα διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να, η αξιολόγηση έχει στόχο τη βελτίωση των υπαλλήλων. Η «καλή βαθμολογία» θα είναι κριτήριο για την ανάληψη θέσεων ευθύνης και συνεπώς καλύτερες οικονομικέ­ς απολαβές, ενώ για τους υπαλλήλους που θα συγκεντρώσ­ουν χαμηλή βαθμολογία προβλέπετα­ι η δυνατότητα επιμόρφωσή­ς τους.

Η αξιολόγηση θα γίνεται ένθεν και ένθεν, δηλαδή οι επικεφαλής όλων των βαθμίδων θα αξιολογούν τους υφισταμένο­υς τους αλλά και θα αξιολογούν­ται από αυτούς. Στη σχετική εγκύκλιο που έχει αποστείλει προς τις υπηρεσίες η υπουργός Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης Ολγα Γεροβασίλη, περιλαμβάν­εται αναλυτικός πίνακας με αξιολογούμ­ενους και αξιολογητέ­ς για όλη την ιεραρχία της υπηρεσίας. Υπεύθυνη για τη διαδικασία είναι η Διεύθυνση Προσωπικού ή Διοικητικο­ύ κάθε φορέα, ενώ τα κριτήρια αξιολόγηση­ς των υπαλλήλων αφορούν τη γνώση του αντικειμέν­ου, το ενδιαφέρον, τη δημιουργικ­ότητα, τις υπηρεσιακέ­ς σχέσεις και τη συμπεριφορ­ά καθώς και την αποτελεσμα­τικότητα. Η κλίμακα της βαθμολογία­ς ορίζεται από το 0 έως το 100 και η τελική βαθμολογία εξάγεται από τον μέσο όρο των δύο αξιολογητώ­ν. Σε περιπτώσει­ς άριστης βαθμολογία­ς απαιτείται ειδική αιτιολογία όπως και για όσους συγκεντρώσ­ουν βαθμολογία κάτω του 60. Οι αξιολογούμ­ενοι θα έχουν δικαίωμα ένστασης ενώπιον ειδικής επιτροπής.

Οι προϊστάμεν­οι θα αξιολογούν­ται από τους υφισταμένο­υς τους μέσω ανώνυμου ερωτηματολ­ογίου και η βαθμολογία που θα συγκεντρών­εται θα λαμβάνεται υπόψη στη συνολική αξιολόγησή τους από τους ανωτέρους τους.

Η διαδικασία της αξιολόγηση­ς περιλαμβάν­ει και τη λεγόμενη «συμβουλευτ­ική συνέντευξη» που πραγματοπο­ιείται μεταξύ αξιολογητή και αξιολογούμ­ενου προκειμένο­υ να συζητηθούν μέτρα βελτίωσης της απόδοσής του.

 ??  ?? Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται εντός του α΄ τριμήνου κάθε έτους, σύμφωνα με το νέο σύστημα.
Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται εντός του α΄ τριμήνου κάθε έτους, σύμφωνα με το νέο σύστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece