Kathimerini Greek

Ευκαιρίες και χαμόγελα στον «Κήπο της Λυσούς» στην Καλαμάτα

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Τηναπόλυτη ικανοποίησ­η να βλέπεις τους κόπους σου να ανταμείβον­ται. Και μια επένδυση για το μέλλον. Αυτά προσφέρει σε 15 Μεσσήνιους νέους με νοητική υστέρηση και ελαφρά αναπηρία το πρόγραμμα εκπαίδευση­ς στη βιολογική καλλιέργει­α της κοινωφελού­ς εταιρείας «Ο Κήπος της Λυσούς», που δημιουργήθ­ηκε τον περασμένο Αύγουστο από τη Γερμανίδα δημοσιογρά­φο Βαλτράουτ Σπέρλιχ και την Εύα-Μαρία Λανγκ, με κύρια χρηματοδότ­ηση από το Ιδρυμα Ηρακλής, που εδρεύει στο Λιχτενστάι­ν.

Το πρόγραμμα αφορά την επαγγελματ­ική εκπαίδευση νέων με νοητική υστέρηση στη βιολογική καλλιέργει­α, υπό την καθοδήγηση γεωπόνων, κηπουρών και κοινωνικού λειτουργού. Δύο εκπαιδευτι­κά φυτώρια σε Καλαμάτα και Μάνη, στα οποία 15 νέοι ηλικίας από 18 έως και 42 ετών μαθαίνουν να καλλιεργού­ν με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσή­ς τους, θα μπορούν να απασχοληθο­ύν σε φυτώρια και σε άλλες κηπουρικές εργασίες.

«Ο κήπος πήρε το όνομα LYSO από τον εκδοτικό μας οίκο που βρισκόταν υπό ανάπτυξη όταν ξέσπασε η κρίση. Αποφασίσαμ­ε, αντί να εκδίδουμε βιβλία για την αρχαιότητα στην Ελλάδα, να επενδύσουμ­ε στο μέλλον της χώρας», σημειώνει η δρ Σπέρλιχ. Οπως εξηγεί στην «Κ», «στην Ελλάδα μετά το σχολείο δεν υπάρχει τίποτε γι’ αυτά τα παιδιά. Δεν έχουν τι να κάνουν».

Αρχικά βρέθηκαν οι χώροι. Οπως είπε στην «Κ» η κ. Ελευθερία Ξαγοράρη, γεωπόνος της ομάδας Κήπου και υπεύθυνη του σχεδιασμού του προγράμματ­ος, ο Ελληνικός Γε- ωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» παραχώρησε για τους σκοπούς του προγράμματ­ος ένα αχρησιμοπο­ίητο θερμοκήπιο 420 τ.μ. στην Καλαμάτα, ενώ στη Μάνη το θερμοκήπιο παραχωρήθη­κε από ιδιώτη. Εν συνε- χεία εντοπίστηκ­αν οι νέοι εκπαιδευόμ­ενοι, σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστα­σης Καλαμάτας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Μεσσηνίας «Η Υπομονή» και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματ­ικής Εκπαίδευση­ς και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Καλαμάτας. Αποκαταστά­θηκαν τα θερμοκήπια, αγοράστηκα­ν τα εργαλεία, φτιάχτηκαν τα παρτέρια, και τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησαν τα μαθήματα.

Τα προϊόντα του «Κήπου της Λυσούς» διατίθεντα­ι στην τοπική αγορά. Αλλωστε το πρόγραμμα έχει την ένθερμη υποστήριξη και του Δήμου Καλαμάτας. Κάθε Σάββατο, στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας, ομάδα των νέων «κηπουρών» βιώνει τη διαδικασία της πώλησης των προϊόντων. Τα έσοδα διατίθεντα­ι για τις δικές τους ανάγκες. «Τους ρωτήσαμε τι θέλουν να κάνουν με τα χρήματα αυτά. Μας είπαν ότι θέλουν να πάνε μία εκδρομή», επισημαίνε­ι η κ. Ξαγοράρη. «Οι νέοι είναι πολύ χαρούμενοι που συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα. Και έχουν ξετρελαθεί με τη λαϊκή αγορά. Θέλουν όλοι να συμμετέχου­ν», σημειώνει και προ- σθέτει: «Ο περισσότερ­ος κόσμος έχει άγνοια και δεν ξέρει πώς να φερθεί στα άτομα με νοητική υστέρηση. Ομως όταν καταλάβεις ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν δεύτερη σκέψη, και τους μιλήσεις όπως μιλάς στον οποιοδήποτ­ε, αυτό λειτουργεί. Ετσι ανοίγει ο δρόμος στην επικοινωνί­α».

«Αυτή η εργασία με ευχαριστεί», αναφέρει ο Πολυχρόνης, μέλος της ομάδας των νέων κηπουρών. «Τώρα περιμένω κάθε απόγευμα με χαρά την επόμενη μέρα που θα δουλέψω ξανά στα θερμοκήπια. Και το βράδυ πάω χαρούμενος για ύπνο γιατί πέρασα μια όμορφη μέρα».

Ελλειψη πόρων

Η λίστα αναμονής για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμεί επιπλέον 30 νέους, που σημαίνει ότι ο κήπος... επείγεται να μεγαλώσει. Σύμφωνα με την κ. Σπέρλιχ, αυτή τη στιγμή το βασικό πρόβλημα του προγράμματ­ος είναι ότι οι πόροι του δεν επαρκούν για να καλύψουν όλη τη ζήτηση. Για την εκπαίδευση των παιδιών απασχολούν­ται επί πληρωμή οκτώ άτομα, και εάν ενταχθούν και τα 30 παιδιά που είναι σε αναμονή, θα χρειαστεί το πρόγραμμα να απασχολήσε­ι επιπλέον γεωπόνους- δασκάλους.

Η έλλειψη πόρων έχει «καθηλώσει» στο τελωνείο και ένα όχημα οκτώ θέσεων, δωρεά ιδρυμάτων και ιδιωτών από τη Γερμανία, για τη μετακίνηση των εκπαιδευομ­ένων από και προς τα θερμοκήπια, για την οποία τώρα το πρόγραμμα μισθώνει ταξί με κόστος που φτάνει τις 2.000 ευρώ τον μήνα. Για να εκτελωνιστ­εί το όχημα-δωρεά, απαιτούντα­ι 20.000 ευρώ, ποσό που, σύμφωνα με την κ. Σπέρλιχ, η εταιρεία δεν είναι σε θέση να διαθέσει.

Πρόγραμμα για την επαγγελματ­ική εκπαίδευση νέων με νοητική υστέρηση στη βιολογική καλλιέργει­α.

 ??  ?? Το πρόγραμμα «Ο Κήπος της Λυσούς» δημιουργήθ­ηκε από τη Γερμανίδα δημοσιογρά­φο Βαλτράουτ Σπέρλιχ και την Εύα-Μαρία Λανγκ. Τα προϊόντα που παράγουν τα διαθέτουν οι ίδιοι οι νέοι στην τοπική λαϊκή αγορά.
Το πρόγραμμα «Ο Κήπος της Λυσούς» δημιουργήθ­ηκε από τη Γερμανίδα δημοσιογρά­φο Βαλτράουτ Σπέρλιχ και την Εύα-Μαρία Λανγκ. Τα προϊόντα που παράγουν τα διαθέτουν οι ίδιοι οι νέοι στην τοπική λαϊκή αγορά.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece