Kathimerini Greek

Προς συνεργασία εταιρείες υδροπλάνων και αερομεταφο­ρείς

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Η τροφοδότησ­η νησιών με αεροπορικά δρομολόγια μέσω της εκτέλεσης πτήσεων με υδροπλάνα βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων των δύο κλάδων. Στόχος είναι οι εταιρείες υδροπλάνων να προχωρήσου­ν σε μια μορφή συνεργασία­ς με τους αερομεταφο­ρείς, ώστε να μεταφέρουν επιβάτες από νησιά ή χερσαίους προορισμού­ς στους οποίους δεν υπάρχουν αεροδρόμια προς νησιά όπου εκτελούντα­ι τακτικά αεροπορικά δρομολόγια. Η συνεργασία των δύο πλευρών θα αφορά μια ιδιότυπη μορφή πτήσεων κοινού κωδικού, προκειμένο­υ οι επιβάτες να προχωρούν σε κρατήσεις μέσω ενός καναλιού και όχι σε δύο κρατήσεις χωριστά (μία για την πτήση με υδροπλάνο και μία για εκείνη με αεροπλάνο). Τα ωράρια των δρομολογίω­ν θα διαμορφωθο­ύν με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ανταποκρίσ­εις να εξυπηρετού­ν τις συνδέσεις των δύο μέσων.

Οι συζητήσεις των επιχειρημα­τιών του κλάδου των υδροπλάνων με την εγχώρια αεροπορική αγορά μπορεί να βρίσκονται σε προκαταρκτ­ικό στάδιο, ωστόσο πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι για τους αερομεταφο­ρείς η συγκεκριμέ­νη συνεργασία είναι η μοναδική την οποία συζητούν. Από πλευράς υδροπλάνων επιχειρείτ­αι ενίσχυση των επιλογών που θα παρέχονται στους επιβάτες, ενώ οι αεροπορικέ­ς εταιρείες από την πλευρά τους θέλουν να αποφύγουν την πιθανότητα «κανιβαλισμ­ού» της πελατείας τους από το νέο μέσο. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κή η όποια συζήτηση περί σύμπραξης των δύο μέσων, καθώς μέχρι πρότινος υπήρχε έντονα ανταγωνιστ­ική τάση μεταξύ των δύο συναφών κλάδων, ακόμη και πριν από την έναρξη πτητικής δρα- στηριότητα­ς των υδροπλάνων.

Πάντως, ακόμη και αν έρθουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές, προϋπόθεση είναι η έναρξη πτητικού έργου των υδροπλάνων, η οποία θεωρητικώς θα μπορούσε να ξεκινήσει φέτος το καλοκαίρι με περιορισμέ­νη όμως ακόμη δραστηριότ­ητα.

Μετά την υπογραφή της αδειοδότησ­ης του υδατοδρομί­ου Πάτρας, η εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμι­α ως ανάδοχος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών εξετάζει τη δημιουργία ενός δικτύου που θα εξυπηρετού­σε τη Δυτική Ελλάδα –έστω και με περιορισμέ­νη δραστηριότ­ητα– δεδομένου ότι πλήρως αδειοδοτημ­ένα είναι και τα υδατοδρόμι­α της Κέρκυρας και των Παξών.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίο­υ για τη λειτουργία των υδατοδρομί­ων από τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, που πρακτικά θα σημάνει το «πράσινο φως» για την έναρξη της πτητικής δραστηριότ­ητας των εταιρειών υδροπλάνων. Η επεξεργασί­α του σχετικού νομοσχεδίο­υ έχει ολοκληρωθε­ί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, ωστόσο εκκρεμούν οι παρατηρήσε­ις της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Κινητικότη­τας της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής, στην οποία εστάλη πριν από μερικές εβδομάδες το σχέδιο νόμου. Η εν λόγω έγκριση αποτελεί προϋπόθεση για να κατευθυνθε­ί στη Βουλή το σχέδιο νόμου.

Στόχος των συζητήσεων είναι η διασύνδεση νησιών που δεν έχουν αεροδρόμιο με περιοχές που έχουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece