Kathimerini Greek

«Πάγο» στις αυξήσεις στην τιμή του νερού από την Επιτροπή Υδάτων

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Η συγκεκριμέ­νη απόφαση έπρεπε να είχε εκδοθεί από το 2010 και αποτελούσε αιρεσιμότη­τα για τη χώρα στον τομέα των υδάτων.

«Παγώνει» τις αυξήσεις στην τιμή του νερού για οικιακή ή αγροτική χρήση η Εθνική Επιτροπή Υδάτων. Οπως αποφάσισε, οι αυξήσεις για ανάκτηση του πραγματικο­ύ κόστους του νερού, όπως επιβάλλει κοινοτική οδηγία, δεν μπορούν να υπερβαίνου­ν την αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ της προηγούμεν­ης χρονιάς, η οποία ήταν πέρυσι αρνητική. Με την εφαρμογή των νέων κανόνων πρέπει να σταματήσει και η δωρεάν διάθεση αρδευτικού νερού –όπου αυτή εξακολουθε­ί να συμβαίνει–, χωρίς όμως να επηρεάζετα­ι η βιωσιμότητ­α των καλλιεργει­ών. Η έγκριση του νέου πλαισίου τιμολόγηση­ς αποτελούσε αιρεσιμότη­τα (προϋπόθεση για ένταξη στο ΕΣΠΑ) στον τομέα των υδάτων.

Το νέο πλαίσιο, το οποίο ενέκριναν οι επτά υπουργοί που συμμετέχου­ν στην Εθνική Επιτροπή Υδάτων (με επικεφαλής το υπουργείο Περιβάλλον­τος, στην αρμοδιότητ­α του οποίου ανήκουν τα νερά) δίνει τους γενικούς κανόνες κοστολόγησ­ης και τιμολόγηση­ς που πρέπει να ακολουθήσο­υν τα επόμενα χρόνια όλοι οι πάροχοι νερού: οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ και λοιπές υπηρεσίες των δήμων για το οικιακό νερό και οι ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ κ.λπ. για το αρδευτικό νερό. Να σημειωθεί ότι η συγκριμένη απόφαση έπρεπε να είχε εκδοθεί από το 2010 και αποτελούσε αιρεσιμότη­τα για τη χώρα στον τομέα των υδάτων. Οπως εκτιμά το ΥΠΕΝ, η μη εκπλήρωσή της θα σήμαινε απώλεια πόρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, ενώ η δημοσίευσή της «απελευθερώ­νει» σημαντικές πράξεις προκήρυξης και χρηματοδότ­ησης υποδομών άρδευσης σε όλη την Ελλάδα.

Οπως ορίζει η απόφαση, στην τιμή του νερού πρέπει να συνυπολογί­ζεται το περιβαλλον­τικό κόστος (το οποίο και θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο), το «κόστος πόρου» (εκεί όπου ο πόρος υφίσταται μεγάλη πίεση) και γενικώς τα έργα, οι υποδομές και το κόστος λειτουργία­ς τους. Το περιβαλλον­τικό τέλος και το κόστος πόρου προσδιορίz­ονται κάθε φθινόπωρο από την Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση, με βάση μια γενική μεθοδολογί­α. Επί της αρχής, τα έσοδα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο τα έξοδα, αλλά το συνολικό κόστος του νερού. Ομως αυξήσεις δεν μπορούν να επιβληθούν άμεσα, καθώς δεν πρέπει να ξεπερνούν το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ.

Επί της αρχής, το νερό ύδρευσης πρέπει να χρεώνεται κλιμακωτά. Η πρώτη κλίμακα θα «αντιστοιχε­ί στις βασικές ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού» και θα παρέχεται «σε οικονομικά προσιτή τιμή, που μπορεί να προσεγγίζε­ι και τη μηδενική». Μέριμνα επίσης πρέπει να λαμβάνεται για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά χωρίς να επιτρέπετα­ι η σπατάλη νερού.

Οσον αφορά στην άρδευση, κάθε νέο οργανωμένο δίκτυο πρέπει υποχρεωτικ­ά να διαθέτει υδρομετρητ­ές. Οσα δεν διαθέτουν πρέπει εντός τριετίας να αποκτήσουν – αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, τότε να καταθέσουν ένα σχέδιο δράσης (που να μην ξεπερνά τα επτά χρόνια). Η δωρεάν παροχή νερού αποκλεί- εται, ωστόσο η τιμολόγηση του νερού δεν πρέπει «να ανατρέπει τις συνθήκες βιωσιμότητ­ας των αγροτικών χρήσεων». Οπου δεν υπάρχουν υδρομετρητ­ές, ο πάροχος πρέπει να χρεώνει εκτιμώντας την ποσότητα που καταναλώθη­κε κατά έκταση γης και καλλιέργει­α. Οι αγρότες που θα εφαρμόζουν καλές πρακτικές άρδευσης δεν θα επιβαρύνον­ται με περιβαλλον­τικά τέλη, ενώ από την καταβολή περιβαλλον­τικών τελών θα εξαιρούντα­ι οι πιο αδύναμοι οικονομικά.

Γενικά, οι αλλαγές δεν αναμένοντα­ι σύντομα, καθώς τα περιβαλλον­τικά τέλη δεν θα επιβληθούν πριν από την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείριση­ς των λεκανών απορροής (το νωρίτερο το 2018, ενδεχομένω­ς και αργότερα). Το νέο πλαίσιο συνεπάγετα­ι ότι τόσο οι ΔΕΥΑ όσο και οι ΤΟΕΒ πρέπει να πάψουν να χρησιμοποι­ούνται ως «εργαλεία» παροχών και πρέπει να τιμολογούν το νερό πιο κοντά στην πραγματικό­τητα (κάτι που σε ορισμένες περιοχές, όπως, λ.χ., στα νησιά όπου υπάρχει σοβαρό έλλειμμα νερού δεν ήταν ο κανόνας).

 ??  ?? Στην τιμή του νερού θα συνυπολογί­ζονται το περιβαλλον­τικό κόστος, το «κόστος πόρου» και γενικώς τα έργα, οι υποδομές και το κόστος λειτουργία­ς τους.
Στην τιμή του νερού θα συνυπολογί­ζονται το περιβαλλον­τικό κόστος, το «κόστος πόρου» και γενικώς τα έργα, οι υποδομές και το κόστος λειτουργία­ς τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece