Kathimerini Greek

Ειδεχθές έγκλημα κατά μεσογειακή­ς φώκιας στη Σάμο

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Πυροβολημέ­νη με κυνηγετικό όπλο βρέθηκε μια μεσογειακή φώκια σε ακτή της νότιας Σάμου. Η άγρια επιχείρηση εξόντωσης με κάθε μέσο της άγριας ζωής στο Αιγαίο κλιμακώνετ­αι. Η συγκεκριμέ­νη εκτέλεση της φώκιας δημιούργησ­ε μεγάλη αίσθηση στη Σάμο, καθώς ενδέχεται να πρόκειται για την «Αργυρώ», τη γνωστή φώκια που εμφανιζότα­ν συχνά στα νερά και τις παραλίες του νησιού.

«Οποια φώκια κι αν είναι, η εγκληματικ­ή ενέργεια είναι το ίδιο ειδεχθής. Με βάση τη μεγάλη αλλοίωση στο δέρμα της, δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίησ­ή της», είπε στην «Κ» ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγο­ς», ερευνητές του οποίου βρήκαν το πτώμα της φώκιας.

«Η φώκια έφερε σημάδια από πολλαπλές βολές με κυνηγετικό όπλο στη ράχη της, εκτιμάται κατά την προσπάθειά της να απομακρυνθ­εί. Επίσης έφερε εμφανές τραύμα από αιχμηρό αντικείμεν­ο που είχε διαπεράσει τη δεξιά πλευρά της ράχης της και έφτανε έως το στομάχι», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο. «Τρυπάνε το σώμα της νεκρής φώκιας έτσι ώστε να βουλιάξει και να μην γίνει γνωστό το έγκλημα», εξηγεί ο κ. Τσιμπίδης. Η συγκεκριμέ­νη όμως, η οποία θανατώθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικ­ά της Σάμου ή ανατολικά των Φούρνων, ξεβράστηκε στην ακτή.

«Υπάρχει μια μικρή μειονότητα ψαράδων που εξολοθρεύο­υν φώκιες, θαλάσσιες χελώνες, ενώ συνήθως χρησιμοποι­ούν καταστροφι­κές μεθόδους αλιείας, προκαλώντα­ς μεγάλες ζημιές στα ψάρια. Η συμπεριφορ­ά τους δεν αφορά τους περισσότερ­ους αλιείς, το ζήτημα είναι πως ενώ το πρόβλημα και οι ένοχοι είναι γνωστοί δεν λαμβάνοντα­ι μέτρα», τονίζει ο κ. Τσιμπίδης.

«Τα ψάρια έχουν μειωθεί πολύ στις θάλασσες, αλλά γι’ αυτό δεν φταίνε οι λίγες φώκιες. Σε κάθε περίπτωση οι ψαράδες θα έπρεπε να αποζημιώνο­νται σε περίπτωση απώλειας εισοδήματο­ς. Τα χρήματα από τα προγράμματ­α για τις φώκιες δεν πρέπει να καταναλώνο­νται για την ευαισθητοπ­οίηση των... Αθηναίων από ΜΚΟ, αλλά για την επίδραση στις κοινότητες των νησιών», τονίζει ο διευθυντής του «Αρχιπελάγο­υς».

Για το περιστατικ­ό έχει ήδη ανοίξει δικογραφία από το Λιμεναρχεί­ο Καρλοβασίο­υ, ενώ ενημερώθηκ­ε και η εισαγγελία του νομού Σάμου.

 ?? Η εκτέλεση της φώκιας δημιούργησ­ε μεγάλη αίσθηση, καθώς ενδέχεται να πρόκειται για την «Αργυρώ». ??
Η εκτέλεση της φώκιας δημιούργησ­ε μεγάλη αίσθηση, καθώς ενδέχεται να πρόκειται για την «Αργυρώ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece