Kathimerini Greek

Τουρκικό βέτο στη συνεργασία ΝΑΤΟ - Αυστρίας

-

ΒΙΕΝΝΗ. Βέτο στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία άσκησε η Τουρκία, προκαλώντα­ς διακοπή των κοινών δραστηριοτ­ήτων της Συμμαχίας με 41 κράτη.

Σε δήλωσή του ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας, Χανς Πέτερ Ντοσκοζίλ, καταδίκασε την τουρκική πρωτοβουλί­α. «Καταδικάζω την τουρκική στάση στο ΝΑΤΟ. Η συμπεριφορ­ά της Αγκυρας είναι ανεύθυνη και ενισχύει την άποψή μας ότι η Τουρκία βρίσκεται πολύ μακριά από την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με το βέτο αυτό η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ η εμπλοκή αυτή θα έχει μακροπρόθε­σμες αρνητικές συνέπειες στις ειρηνευτικ­ές αποστολές στα δυτικά Βαλκάνια», είπε ο Χανς Πέτερ Ντοσκοζίλ. Η Αυστρία είναι ένας από τους σημαντικότ­ερους εταίρους στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, με αποστολή που αριθμεί περισσότερ­ους από 400 στρατιώτες και αστυνομικο­ύς στη χώρα.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, αξιωματούχ­ος του ΝΑΤΟ υπογράμμισ­ε ότι η συνεργασία της Συμμαχίας με την Αυστρία δεν πρόκειται να διακοπεί.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για τη σημαντική συμβολή της Αυστρίας στην κοινή μας ασφάλεια και ελπίζουμε ότι τα προβλήματα μεταξύ Αυστρίας και Τουρκίας θα επιλυθούν πολύ σύντομα», ανέφερε. Η τουρκική οργή με τη Βιέννη οφείλεται στην απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή προεκλογικ­ών συγκεντρώσ­εων επί αυστριακού εδάφους για το δημοψήφισμ­α στην Τουρκία.

Η πρόταση Κερν

Από τη μεριά του, ο Αυστριακός πρόεδρος Κρίστιαν Κερν καταδίκασε την εκστρατεία του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον Τούρκων δημοσίων υπαλλήλων που φέρονται να ανήκουν στο δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και κατά δημοσιογρά­φων αντιπολιτε­υόμενων μέσων ενημέρωσης. Ο πρόεδρος Κερν πρότεινε έτσι τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η συνεργασία της Συμμαχίας με την Αυστρία δεν πρόκειται να διακοπεί, υπογράμμισ­ε αξιωματούχ­ος του ΝΑΤΟ.

 ??  ?? Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου στις 12 Μαΐου στην Αγκυρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου στις 12 Μαΐου στην Αγκυρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece