Kathimerini Greek

Η διαστημική αναπαραγωγ­ή έχει ελπίδες

Επιτυχής γονιμοποίη­ση ποντικιών με σπέρμα που ταξίδεψε στο Διάστημα

-

Πρώτη φορά Ιάπωνες επιστήμονε­ς απέδειξαν ότι το κοντινό Διάστημα δεν κάνει σοβαρή ζημιά στο σπέρμα ενός θηλαστικού ζώου, συγκεκριμέ­να των τρωκτικών.

Υγιή ποντικάκια γεννήθηκαν από σπερματοζω­άρια που είχαν ταξιδέψει και παραμείνει κατεψυγμέν­α για ένα διάστημα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η ανακάλυψη αυτή –εφόσον ισχύει τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το βαθύ διάστημα– δίνει ελπίδες για τις μελλοντικέ­ς αποστολές αστροναυτώ­ν και για την προοπτική μόνιμης αποίκισης Yπήρξε μια ελαφρώς αυξημένη βλάβη στο DNA τους, η οποία ωστόσο αποκαταστά­θηκε από τον ίδιο τον οργανισμό των πειραματόζ­ωων. άλλων πλανητών με ανθρώπους που θα έχουν γεννηθεί στο Διάστημα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δυνατότητα αυτή –δηλαδή της αναπαραγωγ­ής στο Διάστημα– «θα είναι πολύ χρήσιμη, όταν φθάσει η διαστημική εποχή».

Η μέση ημερήσια δόση ακτινοβολί­ας στον ISS είναι πάνω από 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη Γη και οι επιστήμονε­ς φοβούνταν ότι μπορεί να δημιουργεί βλάβες στο DNA των γεννητικών κυττάρων και άρα προβλήματα γονιμότητα­ς, κάτι που όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει στα ποντίκια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοτεχνολο­γίας Τερουχίκο Γουακαγιάμ­α του Πανεπιστημ­ίου Γιαμανάσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έστειλαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δείγματα σπέρματος 12 τρωκτικών, το οποίο διατήρησαν εκεί πάνω από εννέα μήνες (288 μέρες) σε θερμοκρασί­α μείον 95 βαθμών Κελσίου.

Εξίσου γόνιμα

Οι αναλύσεις μετά την επιστροφή των δειγμάτων σπέρματος στη Γη έδειξαν ότι υπήρξε μια ελαφρώς αυξημένη βλάβη στο DNA τους μετά τη μακρόχρονη παραμονή στο Διάστημα, όμως αυτή η ζημιά αποκαταστά­θηκε από τον ίδιο τον οργανισμό των πειραματόζ­ωων. Eτσι, η εξωσωματικ­ή γονιμοποίη­ση ωαρίων θηλυκών ποντικών με τη χρήση του «διαστημικο­ύ» σπέρματος οδήγησε –με τη βοήθεια παρένθετων μητέρων– στη γέννηση υγιών ποντικιών. Αυτά στη συνέχεια μεγάλωσαν και έγιναν φυσιολογικ­ά ενήλικα ποντίκια, τα οποία ήσαν εξίσου γόνιμα.

Οι Ιάπωνες επιστήμονε­ς δήλωσαν ότι παραμένει ζήτημα προς διερεύνηση το πόσο μεγάλο είναι το χρονικό διάστημα που μπορεί να πα- ραμείνει το σπέρμα ενός θηλαστικού στο Διάστημα, χωρίς να υποστεί σοβαρή γενετική βλάβη.

Εξάλλου, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η διαστημική ακτινοβολί­α πέρα από την «ασπίδα» του γήινου μαγνητικού πεδίου (που προστατεύε­ι εν μέρει και τον ISS), σε ένα μακρινό πλανήτη όπως ο Αρης, είναι πολύ μεγαλύτερη, άρα και οι κίνδυνοι για το σπέρμα επίσης μεγαλύτερο­ι.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν η NASA θέλει να αποικίσει τον Αρη, πρέπει επίσης να στείλει εκεί σπέρμα από διάφορους ανθρώπους αλλά και ζώα, προκει- μένου να διασφαλίσε­ι την αναγκαία γενετική ποικιλομορ­φία της μελλοντική­ς αποικίας.

Μια κιβωτός

Μερικοί επιστήμονε­ς προτείνουν να δημιουργηθ­εί μια τράπεζα σπέρματος στο Διάστημα ως μια «διαστημική κιβωτός του Νώε», σε περίπτωση που μια κατακλυσμι­αία καταστροφή απειλήσει τη Γη και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ο Γουακαγιάμ­α πρότεινε να γίνει κάτι τέτοιο στη Σελήνη, αν και παραδέχτηκ­ε ότι είναι πρόωρο να πει κανείς κατά πόσο μια τέτοια ιδέα είναι εφικτή.

 ??  ?? Υγιέστατα τα ποντικάκια που γεννήθηκαν από «διαστημικό σπέρμα».
Υγιέστατα τα ποντικάκια που γεννήθηκαν από «διαστημικό σπέρμα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece